Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Aurinkopaneelit – ympäristön ja asumisen mukavuuden takia

8.5.2023

Luonto on vahvasti läsnä Haminassa. Johanna ja Arto Tillin omakotitalon upea piha kylpee alkukesän vihreydessä ja auringonpaisteessa. Maiseman kruunaa tyynenä siintävä meri – ja katolla kimaltavat aurinkopaneelit.

Tillin perheessä päätös aurinkopaneelien hankinnasta tehtiin runsas vuosi sitten.

– Kimmoke hankintaan oikeastaan tuli, kun toinen tyttäristämme opiskeli kaksoistutkintoa, jossa toisena alana oli sähköala. Hänen piti tehdä harjoitteluna Espanjassa aurinkopaneelien asennusta, ja tuli sanottua silloin, että kun tuon olet harjoitellut, meillekin tulee paneelit.  Koronan takia kyseinen harjoittelujakso ulkomailla peruuntui, mutta päätimme silti toteuttaa aurinkovoimalan tänne kotiin, muistelee Arto Tilli.

Kaikki ei kuitenkaan ollut pelkkää sattumaa, sillä Tillin perheelle luonto ja luonnossa liikkuminen ovat tärkeitä asioita.

– Liikumme paljon luonnossa. Hiihdämme, pyöräilemme, mökkeilemme ja Arto vielä metsästää. Haluamme, että luonnosta voi nauttia tulevaisuudessakin, ja olemme valmiita tekemään oman osuutemme sen eteen. Autot kulkevat biokaasulla, sillä meistä sen tuotanto rasittaa ympäristöä muita energiamuotoja vähemmän. Myös aurinkopaneelit ovat oma ekotekomme ilmastonmuutoksen torjunnassa, summaa Johanna Tilli. Samaa mieltä on mm. Vehkalahden Veikkojen puheenjohtajana toimiva Arto Tilli.

Aurinkosähköä asumismukavuuteen

Omakotitalon katolla komeilee 34 aurinkopaneelia. Suunta on suoraan etelään, merelle, ja kun piha ulottuu rantaan asti, mikään ei ole paisteen edessä. Järjestelmän tehoksi arvioitiin alun perin noin 12 kwp. Johanna tutkii kännykkää ja kertoo, että parhaimmillaan aurinkosähköä on tuotettu n. 85 kWh vuorokaudessa. Tuotantoa seurataan pääasiassa älypuhelimen sovelluksella.

Kokonaisuutena voimalan hankinta ja käyttöönotto meni jouhevasti ilman suuria viivästyksiä. Invertteriä jouduttiin odottelemaan kuukauden verran, mutta tuotanto saatiin käyntiin mukavasti ennen viime kesää.

Tilleillä on samassa sähköliittymässä kaksi omakotitaloa, joiden tarpeisiin aurinkosähköä käytetään. Lämmitettävää alaa on taloissa yhteensä n. 250 neliömetriä. Sähkölämmitys on toteutettu kattolämmityksellä, kosteissa tiloissa on lattialämmitys. Lämmityksen tukena on ilmalämpöpumppu, leivinuuni ja varaava takka, jota tosin harvemmin käytetään. Saunassa on sekä puu- että sähkökiuas. Vieressä on pienempi, pojan asuntona oleva omakotitalo, jossa on myös sähkölämmitys ja ilmalämpöpumppu. Nurmikkoa leikkaa ahkerasti robottiruohonleikkuri Aimo, joka tankkaa itseään aurinkosähköllä.

– Asumisen mukavuus on meillä etusijalla ja toki ne luontoarvot. Nyt kesällä voi huoletta viilentää sisäilmaa ilmalämpöpumpulla ja käyttää sähköä päivisin hyvällä omalla tunnolla. Tekniikka ei niinkään meitä kiinnosta. Erityisiä automaattiohjauksia sähkönkäyttöön ei ole tehty, eikä manuaalisestikaan ajoiteta suuremmin kulutusta, kertoo Arto.

Aurinkosähkön myyjä hyötyy korkeasta sähkön markkinahinnasta

Nyt käytössä on pörssisähkö, mutta viime vuonna voimassa oli vielä edullinen määräaikainen sähkösopimus. Hintojen noustessa aurinkovoimalan tuotanto meni pitkälti myyntiin.

–  Myyntiin menevän tuotannon osuutta seurattiin pääasiassa sähkölaskuja tutkimalla. Sähköenergialaskut näyttivät ilahduttavasti nollaa, sillä verkkoon myymämme ylimääräinen aurinkosähkö kuittasi sieltä ostamamme sähkön. Verkosta ostetusta sähköstä toki jouduimme siirtomaksut maksamaan. Sillä menolla järjestelmän takaisinmaksuaika olisi kutistunut varmaankin 5–6 vuoteen, muistelee Arto Tilli.

Energiakriisin takia talvella myös säästettiin sähköä ja osallistuttiin energiatalkoisiin. – Sauna lämpesi puilla ja leivinuuni oli ahkerassa käytössä. Pari makuuhuonetta oli tyhjillään tyttöjen muutettua muualle opiskelemaan ja lämpötilaa laskettiin. Nukumme tosin normaalistikin hyvin viileässä. Huonelämpötila muualla pidettiin kuitenkin n. 21 asteessa, kertoo lähes kokonaan etätyöhön siirtynyt Johanna.

Harmaa norjanhirvikoira Brandy kolmen suloisen jälkeläisensä kanssa. Yksi pennuista, Freya, jää naapuriin pojan metsästyskoiraksi.

Mitä vinkkejä antaisit aurinkopaneeleita harkitsevalle?

– Aurinkovoimalan hankintapäätös oli järkevä, olisi pitänyt tehdä se vaan aikaisemmin. Sekin oli hyvä päätös, että ostettiin kerralla vähän isompi voimala. Nyt on kasvunvaraa mahdolliselle sähköauton lataukselle ja muulle sähkönkäytölle tulevaisuudessa. Voimala tulee näyttämään todellisen tuottokykynsä seuraavan 10—20 vuoden periodilla. Sähkölämmitteisessä talossa oma aurinkovoimala on myös hyvä myyntivaltti, jos joskus olemme myymässä taloa, miettii Arto Tilli.

– Kannattaa valita luotettava aurinkosähköjärjestelmän toimittaja, niin ei tule yllätyksiä asennuksissa tai käyttöönotossa. Projekti kannattaa aloittaa hyvissä ajoin ja edetä maltilla ja harkiten.

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki