Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Varmistu aurinkopaneelien luotettavuudesta ennen kaupantekoa

29.6.2021

Auringon paistaessa täydeltä terältä yhä useammalle katolle on ilmestynyt ryhdikäs aurinkopaneelien rivistö. Jotta oman energian tuotantokin pyörii täydellä terällä, on hyvä varmistaa muutama asia ennen hankintaa.

Kehityspäällikkö Heikki Rantula seuraa aurinkopaneelien kasvavaa kysyntää Kymenlaakson Sähköllä. Kiinnostus oman energian tuottamiseen on nyt kovaa ja järjestelmiä liitetään myös Kymenlaakson Sähköverkon sähköverkkoon kasvavalla vauhdilla. Vaikka järjestelmien toimittajat ovat pääsääntöisesti luotettavia ja asiat hoidetaan oikein kuntoon, mahtuu joukkoon myös ongelmatapauksia.

Kehityspäällikkö Heikki Rantula

Mitkä asiat voivat aiheuttaa päänvaivaa?

– Joskus voi käydä niin, että järjestelmän toimittajaan ei saada yhteyttä, jos järjestelmään tulee vikoja.  Yritys on hävinnyt maisemista, myynyt liiketoimintansa tai tehnyt konkurssin. Jos liiketoiminta on myyty, takuuvastuu toimitetuista paneeleista siirtyy sen ostaneelle yritykselle, mutta konkurssin tehnyt yritys vapautuu takuuvastuista kokonaan. Joskus on tehty pelkät asennukset, mutta urakoitsija ei ole tehnyt ilmoituksia verkkoon kytkemisestä.  Tällöin järjestelmän käyttö on laitonta ja siinä voi silloin myös olla turvallisuuteen vaikuttavia puutteita. Esimerkiksi turvakytkin on voinut puuttua tai se on asennettu paikkaan, jossa sitä ei pystytä helposti käyttämään.  Yleistietolomakkeen palauttamisella lomakkeen täyttänyt urakoitsija vakuuttaa, että järjestelmä on sähköturvallisuusmääräysten mukaan kytketty ja käytettävät komponentit ovat sellaisia, joita Suomessa saa käyttää.  Myös sopimusta ylimääräisen sähkön myynnistä ei voi tehdä eli et saa mitään hyötyä ylijäämäsähköstä, jos ilmoituksen verkkoyhtiölle on tekemättä.

Kun urakoitsija tekee ilmoituksen aurinkosähköjärjestelmästä Kymenlaakson Sähköverkolle, päästään jo tarkistamaan, että järjestelmän tiedot ovat kunnossa. Jos esimerkiksi ylimääräisen sähkön myyntisopimus puuttuu, annetaan ohjeet sen tekemiseen. Mistä sitten tietää, että järjestelmässä on vikaa?

– Aurinkosähkön tuotantoa kannattaa seurata verkkopalvelusta tai invertteristä tai kysyä lukemat asiakaspalvelusta. Jos tuotantoa ei synny ollenkaan, laitteisto on syytä tarkistaa. Ensimmäiseksi on hyvä ottaa yhteyttä laitteiston myyneeseen yritykseen. Takuukorjauksen saa ainoastaan sieltä, huomauttaa Rantula.

Järjestelmän huolellinen suunnittelu on tärkeää

– Kun oma aurinkosähkön tuottaminen kiinnostaa, on tärkeintä, että järjestelmä suunnitellaan kunnolla. Katsotaan asennuspaikka paikan päällä, varmistetaan, ettei pihapuita ole edessä ja suunnitellaan järjestelmälle järkevä koko. Tuottavinta on mitoittaa järjestelmä niin, että tuotetun auringon pystyy käyttämään mahdollisimman pitkälle itse. Näin säästetään energian hinnan lisäksi siirtomaksut ja verot. Tuotetun sähkön myynnistä saa korvauksena pörssihintaan sidotun korvauksen, joka on paljon vähemmän. Tosin ylimääräisen sähkön myyminen verkkoon on vielä kannattavampaa, kuin sen säilöminen akkuihin. Akustojen hinnat ja virtuaaliakkujen kulut eivät useinkaan vielä ole kilpailukykyisellä tasolla, kertoo Rantula.

– Kannattaa perehtyä paneelien toimittajiin ja pyytää tarjouksia vain luotettavilta toimittajilta. Kymenlaakson Sähkö myy aurinkosähköjärjestelmät kokonaispakettina. KSOY Oma aurinko on varmasti luotettava valinta.

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki