Sähköverkon toiminta on hallittua, vaikka siihen liitetään monenlaisilla tuotantomuodoilla tuotettua sähköä.
Kyllähän ne eri sähköntuotantomuodoilla tuotetut sähkövirrat sulassa sovussa toisiinsa sekoittuen sähköverkossa kulkevat.
Sähköverkon suunnittelussa ja hallinnassa otetaan huomioon eri tuotantomuotojen vaihtelevat tuotantopotentiaalit ja -ominaisuudet. Esimerkiksi tuuli- ja aurinkovoiman tuotanto vaihtelee sään mukaan, kun taas vesivoimalla on tasaisempi tuotanto. Suunnittelijat ja operaattorit ottavat huomioon nämä muuttujat suunnitellessaan ja hallitessaan verkkoa.
Tehon tasauksella ja varastoinnilla tasoitetaan vaihtelevaa tuotantoa ja kysyntää. Varastointitekniikat, kuten akut tai vesivoimalat, auttavat tasaamaan tätä vaihtelua.
Älykkäät verkkoratkaisut, kuten hajautetut älyverkot ja älykkäät mittausjärjestelmät, auttavat optimoimaan sähkön jakelua ja käyttöä. Ne voivat myös auttaa sähköverkkoa sopeutumaan nopeasti muuttuviin tuotanto- ja kulutustarpeisiin.
Suomen sähköntuotannossa pyritään yleensä monimuotoisuuteen ja kestävyyteen, mikä edistää eri tuotantomuotojen yhteensopivuutta ja tehokasta integroitumista samaan sähköverkkoon. Sähköntuotanto jakautuu useisiin eri tuotantomuotoihin, ja niiden osuudet vaihtelevat. Tärkeimpiä sähköntuotantomuotoja ovat ydinvoima, vesivoima, tuulivoima, aurinkoenergia ja bioenergia.