Siirry sisältöön
Hae sivustolta

E-kirjasto tuo kirjat ja lehdet kätevästi kännykkään

18.9.2024

E-kirjasto on kuntien yhteinen palvelu, josta voit lainata e-kirjoja, äänikirjoja ja digilehtiä. Käyttöön ei ole ikärajaa, ja palvelu on maksuton. Kokeillaanpa, mitä kaikkea palvelusta löytyy.

E-kirjasto on kuntien yhteinen palvelu, josta voit lainata e-kirjoja, äänikirjoja ja digilehtiä. Kirjastot ovat lainanneet digiaineistoja aikaisemminkin, mutta nyt sen hoitaa uusi nettipalvelu, jota kirjastot tuottavat yhdessä Kansalliskirjaston kanssa. Tässä kirjastossa ei tarvita kirjastokorttia vaan palvelua pääsee käyttämään E-kirjasto-sovelluksella, jonka voi ladata puhelimelle tai tabletille. Käyttöön ei ole ikärajaa, ja palvelu on maksuton. Kirjailijat saavat lainattavista e-kirjoistaan samansuuruisen korvauksen kuin painetuista kirjoistaan.

E-kirjastoa pääsevät käyttämään kaikki ne, joiden kotikunta on liittynyt mukaan palveluun. Alkuvaiheessa mukana olevia kuntia on 221, eli ainakin teoriassa 85 prosenttia (4,7 miljoonaa) Suomessa asuvista on palvelun piirissä.
Mukaan liittyneet kunnat löydät täältä.

Kirjautuminen

Sovellus löytyi helposti omasta sovelluskaupasta ja latautui sulavasti puhelimeen. E-kirjastoon pääsee tosin tutustumaan myös ilman rekisteröitymistä, mutta jos mielii saada teoksia lainaksi, rekisteröityminen on välttämätöntä. Ensimmäisellä kerralla kirjautuminen vaatii vahvan tunnistautumisen, mutta jatkossa tarvitset vain määrittelemäsi pääsykoodin tai -avaimen. Halutessasi pääset käyttämään palvelua suoraan esimerkiksi sormenjälkitunnistimella.

Lainaaminen

E-kirjaston valikoimassa on satoja e- ja äänikirjoja suomeksi, ruotsiksi ja englanniksi sekä tuhansia lukuoikeuksia niihin. Lukeminen tapahtuu älypuhelimella tai tabletilla. E-kirjan tai äänikirjan voit lainata omaan käyttöösi kahdeksi viikoksi, jonka jälkeen kirja palautuu automaattisesti. Voit myös palauttaa kirjan itse ennen laina-ajan päättymistä. Yhtä aikaa lainassa voi olla viisi kirjaa. Kirjoja pääsee myös varaamaan, sillä niitä on rajallinen määrä ja suosituimpia voi joutua jonottamaan. Kun kirja on lainattavissa, saat varauksestasi ilmoituksen. Sinulla on kolme päivää aikaa lainata varaamasi kirja. Palvelussa on myös hyvä valikoima aikakauslehtiä, joita voi lukea kaksi tuntia kerrallaan. Niitäkin voi joutua jonottamaan, jos lukuoikeuksia ei ole vapaana.

Kokemuksia

Lainaus, lukeminen ja kuuntelu sujuivat ongelmitta. Lainattavaa tuntui olevan rajoitettu määrä, ja suosittuja kirjoja oli vähän verrattuna kaupallisiin palveluihin. Tiedotteen mukaan tavoitteena on saada digitaaliseen kirjastoon 10 000 eri nimekettä äänikirjoja, e-kirjoja ja e-lehtiä. Osa suurista kustantajista ei ole palvelussa mukana, mutta neuvottelut ovat edelleen kesken. Ilahduttavaa oli lehtien suuri määrä.

Palvelu oli – ainakin vielä näin alkuvaiheessaan – joiltakin osin keskeneräinen: esimerkiksi varatuista kirjoista sai ilmoituksen vain silloin, kun oli kirjautuneena palveluun. Tämä on yksi kehityskohteista; tavoitteena on saada tieto kulkemaan muulloinkin. Myös huollettavien lasten tiedot ovat tulossa näkyviin vanhempien sovellukseen, ja monia teknisiä yksityiskohtia parannetaan. Sovellus kannattaa käydä päivittämässä usein.

E-kirjastosta on tulossa versio, jota voi käyttää selaimella tietokoneessa ja uusimmilla lukulaitteilla, jotka tukevat Readium LCP -teknologiaa. Versio on kehitteillä, mutta se ei ehdi valmiiksi vielä vuoden 2024 aikana.

Jos sinulla ei ole mahdollisuutta vahvaan tunnistautumiseen, kaupunkisi tai kuntasi kirjasto voi rekisteröidä E-kirjaston käyttöösi.

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki