Karhulalainen Jarkko Jonsson sai kotiinsa uuden älymittarin ensimmäisten joukossa. Mittarista on jo kertynyt kokemuksia, ja sen antamia mahdollisuuksia on päästy hyödyntämään kotiautomaation avulla.
Jonssoneiden omakotitalo kylpee auringossa. Vapaapäiväänsä viettävä talon isäntä Jarkko ohjaa meidät sisälle rauhalliseen kotiidylliin. Lapset, 4-vuotias poika ja pian 2 vuotta täyttävä tyttö, ovat päiväkodissa ja vaimo töissä. Pihanurmella trampoliini odottaa tyhjänä temmeltäjiä. Normaalisti täällä tuskin on näin rauhallista.
Jonssonit ovat asuneet talossaan jo nelisen vuotta. Neliöitä on 116. Talon lämmityksestä huolehtii maalämpö, viilennyksessä tukena on ilmalämpöpumppu ja hybridiautokin haukkaa sähköä silloin tällöin. Järeää kotiautomaatiojärjestelmää ei taloon ole alun perin rakennettu. Sähköä kuluu nelihenkisessä taloudessa noin 12 000 kilowattitunnin verran vuodessa.
Vanhan sähkömittarin vaihto uuden sukupolven älymittariin sujui vaivattomasti ensimmäisten joukossa. – Meillä sähkökeskus on ulkotilassa, joten asentajat pääsivät vaihtamaan mittarin sovittuna aikana, minun ollessani töissä. Pienestä sähkökatkoksesta ei ollut mitään haittaa, muistelee Jonsson.
Jonsson pyysi sähköyhtiötä aktivoimaan uusissa mittareissa olevan HAN-portin käyttöönsä heti tuoreeltaan.
– Kun aikaisemmin päivän sähkönkäyttöä pääsi seuraamaan vasta seuraavana päivänä, nyt käyttötiedot ovat reaaliajassa. Suoraan HAN-portista ei käyttötietoja näe, vaan siihen on liitettävä seurantatyökalu tai -laite.
Jonssoneilla porttiin on liitetty Home-Wizard-energianseuranta. Asennus sujui helposti omin voimin, vain liittämällä kytkin mittarissa olevaan HAN-porttiin.
– Seuraan aika tiiviisti omaa sähkönkäyttöä, jopa vaiheittain, sillä kuormituksen tasaisuus kiinnostaa minua jo ammatin puolesta, kertoo Enervalla käyttöinsinöörinä työskentelevä Jarkko. – Muutaman kympin maksanut työkalu lukee mittaritietoa, ja sen avulla saan nyt havainnollista tietoa kodin sähkökäytöstä reaaliajassa. Seuraaminen on koukuttavaa.
Jonssoneilla mittarin antamat tiedot siirtyvät myös kotiautomaatioalustaan, joka on HomeAssistant. Se voidaan integroida monenlaisiin laitteisiin ja palveluihin, ja se tarjoaa verkkokäyttöliittymän kodin automaatioasetusten ohjaamiseen ja valvontaan.
– Nyt olen lähinnä automatisoinut valaistusta. Ulkovalot ja terassin valaistus kytkeytyvät ja sammuvat auringon nousun ja laskun mukaan. Ohjaustiedon järjestelmä hakee automaattisesti netistä. Lisäksi järjestelmään pystyy liittämään pikkulaitteita, meillä lämpötilamittareita on joka huoneessa ja kodin lukitus on valvottua. Tietojen seuraaminen ja ohjaus tapahtuu kotiautomaatiojärjestelmässä, joka on liitetty WiFi-verkkoon. Toki kytkimistäkin saa valot pois ja päälle, sillä nekin on liitetty samaan automaatiojärjestelmään.
Maalämpötalossa lämmitystä tai lämminvesivaraajan toimintaa ei ole kuitenkaan sidottu automaatiojärjestelmään.
– Järjestelmään saisi toki liitettyä maalämmönkin. Meillä on vain 80 litran suuruinen käyttövesivaraaja, joka lämpenee aina kun on tarvetta. Automaatiota on nyt käytetty valaistuksen, lähinnä pihavalojen hifistelyyn, mutta jatkossa siinä on toki mahdollisuuksia paljon muuhunkin, miettii Jonsson.
Lapsiperheessä mukavuus menee säästöjen edelle. Ruuhkavuosien aikana on tärkeää, että lämpöä ja lämmintä vettä riittää ja arki sujuu. Jonssoneilla kesällä käytössä oleva pörssisähkösopimuskin vaihtuu talveksi kiinteään sähkösopimukseen. Tarvetta kodin laitteiden käytön ohjaukseen edullisen pörssihinnan aikaan ei tällä hetkellä ole, vaikka se olisi järjestelmän avulla kyllä mahdollista.
– Seurantamahdollisuudet paranevat mittarin myötä uudella tasolle ja reaaliaikaan. HAN-porttiin on hyvä liittää joku lukijatyökalu. Vaikka meillä se on HomeWizard, järjestelmiä on paljon ja valinnanvaraa on, huomauttaa Jonsson.
– Jos kotona on esimerkiksi aurinkosähköjärjestelmä, mittari lukee automaattisesti tiedot kahteen suuntaan, joten tuotanto- ja käyttötiedot näkyvät suoraan lähes reaaliajassa.
– Mittaustieto on nyt helppo siirtää järjestelmään. Työkaluja on paljon tarjolla, eikä hinta päätä huimaa. Palikoita lisäämällä saa lisättyä uusia ohjaus- ym. mahdollisuuksia ja palveluita.
– Meillä on maalämpö, mutta sähkölämmitystaloissa lämmitystä ja lämminvesivaraajaa ohjaamalla saa varmasti enemmän säästöjä aikaan. Myös sähköauton latauksen ja aurinkosähkön tuotannon ohjaukseen saa työkaluja. Järjestelmät ohjaavat sähkönkäyttöä kyllä vaivattomasti mm. netistä hakemansa sähkön pörssihinnan mukaan.