Kymenlaakson Sähköverkko Oy toteuttaa tutkimus- ja kehityshankkeita yhdessä kumppaneidensa kanssa. Hankkeiden avulla kehitämme uusia toimintatapoja, pilotoimme uutta tekniikkaa sekä tarkastelemme tulevaisuuden muutoksia, jotta voimme vastata asiakkaiden ja yhteiskunnan tarpeisiin.
Teemme tutkimus- ja kehityshankkeita yhteistyössä yliopistojen, tutkimuslaitosten, laitevalmistajien ja muiden verkkoyhtiöiden kanssa.
Kymenlaakson Sähkö on rahoittanut Lappeenrannan teknillisen yliopiston energiavarastoinnin viisivuotista professuuria, jonka tarkoituksena on vahvistaa tämän sektorin tutkimus- ja kehitystoimintaa Kaakkois-Suomessa. Yhtiö on myös mukana Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun vetämässä Energiaälykäs kaupunkiympäristö -hankkeessa sekä Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulun ja LUT:n yhteistyössä vetämässä AkKuLOG – Akkuteollisuuden kestävä kuljetuslogistiikka -hankkeessa.
Lisäksi olimme vuonna 2024 mukana rahoittamassa ja ohjaamassa seuraavia merkittäviä hankkeita:
Cozifyn laitekehityshanke on toteutettu yhteistyössä Kymenlaakson Sähköverkko Oy:n, Elenia Oy:n ja Vantaan Energia Sähköverkot Oy:n kanssa. Hankkeen tarkoituksena on ollut kehittää uuden sukupolven mittareiden HAN-porttiin sopiva laite, jonka avulla mittarin tietoja voidaan lukea reaaliaikaisesti oman kännykkäsovelluksen kautta. Laite on suunniteltu toimimaan Suomen olosuhteissa ja mahdollistamaan tiedonsiirto myös ulkona sijaitsevista mittauskeskuksista. Laite valmistuu vuoden 2025 aikana ja siirtyy kaupalliseen käyttöön.
LUT-yliopisto toteuttaa tutkimusta Mussalon satama-alueen älykkäästä sähköverkosta. Tutkimuksessa selvitetään alueen uusiutuvan energian ja sähkövarastojen tuomaa potentiaalia satama-alueen tehon kasvun turvaamiseksi ja kustannustehokkuuden kehittämiseksi. Tutkimuksessa selvitetään tarvittavia toimenpiteitä vihreän sataman sertifioimiseen sekä alueen kyvykkyyttä tulevaisuuden tarpeita ajatellen. Tutkimushanke on 3-vuotinen ja valmistuu alustavan suunnitelman mukaan vuoden 2026 kesään mennessä. Tutkimushankkeessa ovat mukana kaikki satama-alueen tärkeät sidosryhmät.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK tuottaa hanketta yhteistyössä Kymenlaakson Sähköverkko Oy:n, Järvi-Suomen Energia Oy:n ja Lappeenrannan Sähköverkko Oy:n kanssa. Hankkeessa tarkastellaan droonien sopivuutta erilaisten sensoreiden alustoiksi sekä droonien hyödyntämistä ääriolosuhteissa. Hankkeessa kerätään kokemuksia teknologioiden soveltamisesta sähköverkkojen vianpaikannukseen ja -hallintaan liittyen. Tutkimustyö saatiin viimeisteltyä vuoden 2024 aikana, ja loppuraportti valmistuu vuonna 2025.
Kaakkois-Suomen ammattikorkeakoulu XAMK tuottaa hanketta yhteistyössä Kymenlaakson Sähköverkko Oy:n, Järvi-Suomen Energia Oy:n ja Savon Voima Verkko Oy:n kanssa. Tutkimuksen avulla kerätään tietoa pylväiden elinkaaresta ja vaikutuksista toimintaan. Toimintavaikutuksista tutkitaan mm.
Tutkimuksen tuottaman ikääntymismallin avulla pylväiden elinkaaren hallintaan osattaisiin kohdistaa pylväiden kuntotarkastuksia, ja mahdolliset uusinnat pystyttäisiin kohdistamaan tarkemmin oikeisiin johto-osiin ja pylväisiin tai vaihtaa kunnossapidon yhteydessä vain tarvittavat pylväät. Hanke käynnistyi vuoden 2023 aikana. Vuoden 2024 aikana kerättiin riittävä määrä testattavia pylväitä. Pylväiden testauksen pohjalta laaditaan loppuraportti vuoden 2025 aikana.