Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Vohvelibileiden parhaat reseptit – mitä muuta vohveliraudalla voi tehdä?

9.9.2021

Vohvelirauta on kiistaton avain monenlaiseen herkutteluun, vaikka se aika ajoin unohtuukin uinailemaan kaapin perukoille. Nyt on hyvä aika kaivaa laite esiin ja kokeilla kaikenlaista uutta – sekä suolaista että makeaa.

Vohvelibileet kaikkine herkkuineen on mukava päätös vaikkapa kesämökin talvikuntoon laittajille. Vohveleista saa mukavaa vaihtelua myös oman perheen herkkuhetkiin tai kavereiden illanistujaisiin. Vohvelitaikina on helppo tehdä, ja jos aika on kovasti kortilla, voi turvau­tua myös kaupan vohvelijauheeseen. Pienellä tuunauksella perustaikinaan saa uudenlaista luonnetta. Erikoisruokavaliot saa huomioitua vaihtamalla maidon laktoosittomiin vaihtoehtoihin ja vehnäjauhot gluteenittomiin. Vohvelin voi pyöräyttää tötteröksi, pinota kerrosvoileiviksi tai koota kakuksi. Täytteiden kehittelyssä rajana ovat vain omat makumieltymykset ja mielikuvitus.

Perusvohvelitaikina

(8 annosta)

Ainekset: 

2 kananmunaa
4 dl maitoa tai maitojuomaa
3 dl vehnäjauhoja
½ tl leivinjauhetta
n. ½ tl suolaa
2 rkl juoksevaa kasviöljyvalmistetta
Paistamiseen voita tai margariinia

Valmistus: 

Vatkaa munien rakenne rikki kulhossa. Lisää maito. Sekoita leivinjauhe vehnäjauhojen joukkoon. Vatkaa jauhoseos munamaidon joukkoon. Lisää suola ja juokseva margariini. Anna taikinan turvota noin 15 minuuttia. Kuumenna vohvelirauta ja paista taikinasta ohuita vohveleita. Lisää pannuun rasvaa tarvittaessa. Tarjoa kuumina makeiden tai suolaisten täytteiden kanssa.

Pinaattivohvelit

(8 annosta)

Ainekset: 

2 kananmunaa
4 dl maitoa tai kaurajuomaa
3 dl puolikarkeita spelttijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa
2 rkl rypsiöljyä
1 ps (150 g) hienonnettua pakastepinaattia
Lisäksi rypsiöljyä paistamiseen

Valmistus: 

Riko munien rakenne. Sekoita munien joukkoon maito tai kaurajuoma, jauhot, leivinjauhe, suola ja rasva. Lisää joukkoon sulatettu pinaatti ja sekoita taikina tasaiseksi. Anna turvota noin 30 minuuttia. Kuumenna vohvelirauta ja paista vohvelit. Lisää pannuun rasvaa tarvittaessa. Tarjoa vohvelit vastapaistettuina esimerkiksi kylmäsavulohen, tuoreen pinaatin ja uppomunien kanssa. (K-Ruoka)

Vinkki: pakastepinaatin tilalla voit käyttää soseutettua bataattia.

Gluteenittomat perunavohvelit

(4 annosta)

Ainekset:

500 g keitettyä perunaa (tai paksua muussia)
5 dl kevytmaitoa
1 dl rypsiöljyä
3 kananmunaa
1 dl tattarijauhoja
1 tl leivinjauhetta
1 tl suolaa

Valmistus:

Lisää kypsä peruna tilkkaan maitoa ja sekoita tasaiseksi. Käytä apuna sähkövatkainta tarvittaessa. Lisää seokseen loput maidosta, öljy ja kananmunat. Vatkaa hyvin. Sekoita leivinjauhe tattarijauhoihin ja kaada seokseen koko ajan sekoittaen. Mausta suolalla.
Anna taikinan turvota puoli tuntia huoneenlämmössä ja paista vohveliraudalla ¾-teholla noin 5 minuuttia.

JA NE TÄYTTEET!
Savulohitahna

Ainekset: 

300 g savulohta
100 g ranskankermaa (rasvaa 15–‍18 %)
½ dl ruohosipulia
2 rkl sitruunamehua
¼ tl suolaa
¼ tl mustapippuria

Valmistus: 

Laita lohi, ranskankerma ja ruohosipuli kulhoon. Mausta sitruunamehulla, suolalla ja pippurilla. Sekoita. (Meillä Kotona) 

Kanttarellitäyte

Ainekset: 

1 l kanttarelleja
1 pkt (170 g) pekonia
1 porkkana
75–‍100 g kevätsipulia
½ rkl kanttarellifondia
mustapippuria myllystä
½ pakettia basilikatuorejuustoa
1 prk (2 dl) paksumpaa ruokakermaa
1–‍2 dl tuoretta persiljaa hienonnettuna

Valmistus: 

Leikkaa puhdistetut sienet ja pekoni pieniksi paloiksi. Kuori ja raasta porkkana karkealla raastinterällä. Hienonna kevätsipulit varsineen. Voit myös korvata kevätsipulit 2–‍3 kesäsipulilla (käytä sipuli ja varret).
Paista sienet kuivalla pannulla, jotta niistä irtoaa ylimääräinen neste. Paista, kunnes neste on haihtunut.
Lisää pannulle pekonit. Paista, kunnes pekoni alkaa kevyesti ruskistua. Lisää porkkanaraaste, paista vielä muutama minuutti. Mausta fondilla tai murennetulla liemikuutiolla sekä pippurilla.
Lisää tuorejuusto ja ruokakerma. Kuumenna kiehuvaksi. Kun täyte on sopivan sakeaa, lisää sipulit ja persilja.

Porotäyte

Ainekset:

200 g piparjuurituorejuustoa
200 g ranskankermaa
70 g kylmäsavustettua poroa (valmis rouhe tai viipaleista hienonnettu)
¾ dl silputtua ruohosipulia

Valmistus: 

Sekoita täytteen ainekset keskenään. Leikkaa vohvelit sydämiksi ja annostele päälle täytettä. Ripottele pinnalle ruoho- tai punasipulia. (Kinuskikissa) 

Feta-avokado-pekonitäyte

Ainekset:

pekonia
avokadoa
feta- tai salaattijuustoa
tuoretta korianteria
suolaa
mustapippuria

Valmistus:

Valmistele täytteet: Paista pekonit kypsiksi. Laita ne talouspaperin päälle valuttamaan ylimääräiset rasvat. Pilko pekonit. Puolita avokadot, ota siemen pois keskeltä ja lusikoi avokadot pois kuorestaan. Siivuta avokadonpuolikkaat. Ota korianterista lehdet. Murusta juusto. Täytä vohvelit aineksilla kerroksittain. Muista myös pippuri. (Sillä sipuli) 

Makeaa mahan täydeltä

Makeiden täytteiden kanssa tarjottavien vohveleiden taikinat voi maustaa esimerkiksi kardemummalla tai kaakaojauheella ja vaniljasokerilla. Vohvelien täytteeksi sopivat tuoreiden marjojen, hedelmien, hillojen, jäätelön ja kermavaahdon lisäksi herkulliset vaahdot.

Rahkavaahto

Ainekset: 

2 dl kermaa
2 purkkia (à 200 g) maustettua rahkaa (maun mukaan)

Valmistus:

Vaahdota kerma ja sekoita maustettu rahka joukkoon. Käytä täytteenä tuoreiden marjojen lisänä.

Mustikkamascarpone

Ainekset: 

150 g mascarponejuustoa tai maustamatonta tuorejuustoa
2 rkl punssia
1 dl kuohukermaa
4 rkl tomusokeria
2 dl mustikoita
100 g rouhittua valkosuklaata

Valmistus: 

Sekoita tuorejuusto, punssi ja tomusokeri keskenään. Lisää kermavaahto. Nostele joukkoon mustikat ja rouhittu suklaa. Nosta jääkaappiin maustumaan. Nosta paistetuille vohveleille täytteeksi. Kääräise vohvelit rullalle ja tarjoile heti. (Kodin Kuvalehti) 

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki