Koronakevät ja -kesä 2020 ei pysäyttänyt aurinkosähkön kasvua. Kymenlaakson Sähköverkon alueelle on kytketty jo yli 1 000 aurinkosähköjärjestelmää.
Järjestelmien tuottama sähkö vastaa tällä hetkellä noin 3 000 kerrostalokaksion vuotuista sähkönkulutusta. Vastaavasti Kymenlaakson Sähkö ostaa ylijäämäsähköä yli tuhannesta pientuotantokohteesta. Verkkoalueelle asennetuista tuhannesta järjestelmästä KSOY on myynyt asiakkailleen noin neljänneksen.
Kymenlaakson Sähkö on myynyt aurinkosähkötuotetta vuodesta 2017 lähtien, ja myynnin liikevaihto on vuosittain kasvanut. Myynnin luonne on kuitenkin vuosien aikana muuttunut. Yritykset, yhtymät ja mm. maatilakohteet ovat tulleet hankintamarkkinoille yhä vahvemmin ja hankkivat isoja aurinkosähköjärjestelmiä. – Ostajien kirjo on monipuolistunut selvästi. On myös nähtävissä, että jotkut kansainväliset yritykset vaativat suomalaisilta toimipaikoiltaan uusiutuvan energian hyödyntämistä, kertoo Kymenlaakson Sähkön kehityspäällikkö Heikki Rantula. – Kilpailu aurinkosähköjärjestelmien myynnissä on koventunut, ja alalla on paljon toimijoita. Kymenlaakson Sähkön etuna on, että toimitamme varmasti kattavan paketin, yllätyksiä ei tilauksen jälkeen tule ja tuki järjestelmän käyttöön säilyy myös asennuksen jälkeen, sanoo Rantula.
– Tietoisuus aurinkosähköjärjestelmien toimivuudesta ja tehokkuudesta ohjaa kuluttaja-asiakkaita tekemään päätöksiä tehokkaiden voimaloiden hankinnasta, kertoo aurinkosähkön asiantuntija Ari Vähä-Impola. Yritysten lisäksi voimaloita ostaa edelleen tavallinen sähkönkuluttajatalous, joka on huomannut hankinnan hyvät puolet. Sähkölaskusta syntyy säästöä ja lisäksi järjestelmät ovat nykyisin laadukkaita, pitkäikäisiä ja helppohoitoisia. Seuraavaksi markkinoille odotellaan erityisesti taloyhtiöitä.
Kymenlaakson Sähkö toimitti Kouvolan seurakunnalle 156 paneelia käsittävän aurinkovoimalan. Hankinnan tavoitteena on säästö energiakustannuksissa. – Seurakuntakeskus kuluttaa sähköenergiaa noin 250 000 kWh vuodessa. Energian tuotto-odotus aurinkosähköjärjestelmällä on 41 600 kWh vuodessa, kertoo Kouvolan seurakuntayhtymän kiinteistöpäällikkö Jukka Reijo. Seurakunta sai investoinnin kustannuksiin 20 prosenttia energiatukea. Järjestelmän takaisinmaksuajaksi on arvioitu 8,5 vuotta. – Aurinkoenergian hyödyntäminen on myös ympäristötavoitteidemme mukaista, Jukka Reijo toteaa.
Kehityspäällikkö Heikki Rantula kertoo, että Kouvolan seurakunnan kaltaiset aurinkosähköön investoivat toimijat yleistyvät vahvasti. – Monet yritykset ja yhteisöt sijoittavat nyt ympäristöystävälliseen, uusiutuvaan energiaan, ja samalla saadaan säästöä energiakuluista. Aurinkosähkö on tähän oiva kohde.