Sähkön käytön ajoittaminen ja älyratkaisujen hyödyntäminen voivat tuoda huomattavia säästöjä. Pörssisähköasiakkaat hyötyvät eniten, mutta myös kiinteähintaiset sopimukset voivat hyötyä älykkäästä sähkönhallinnasta.
Tuhannen taalan kysymys: kuinka paljon säästän rahaa, jos siirrän sähkönkulutustani vuorokauden tai viikon halvimmille tunneille ja asennutan talooni sähkönkäytön ohjausjärjestelmän?
Vastaus kuuluu, että rahaa säästyy varmasti ja toimet kannattavat aina niin yksityisen talouden kuin yhteiskunnankin näkökulmasta.
Mutta kuinka monta euroa jää sukanvarteen – siihen ei löydy yhtä helppoa vastausta.
Yhtälössä on nimittäin todella paljon muuttujia, kuten seuraavat: Onko koti uusi vai vanha, tiivis vai hatara, iso vai pieni? Millainen lämmitysjärjestelmä on? Mitä kaikkea halutaan uusia? Millaisella budjetilla edetään? Kuinka suuren osan päivän sähkönkäytöstä voin siirtää yöhön tai vaikka ensi viikolle, kun sähkö on halvempaa? Eivätkä kysymykset lopu tähän.
Asuinrakennusten energiatehokkuuden asiantuntija Teemu Kettunen valtion kestävän kehityksen yhtiöstä Motivasta sanoo, että pientaloissa isoimmat säästömahdollisuudet ovat kohteissa, joissa on varaava sähköinen lattialämmitys ja joissa käyttövesikin lämmitetään sähköisellä käyttövesivaraajalla.
– Sähköistä lattialämmitystä voidaan ohjata esimerkiksi pörssisähköohjaukseen kykenevillä termostaateilla, osaa uusista maa- ja ilma-vesilämpöpumpuista taas laitevalmistajan pörssisähköohjaustoiminnolla tai liittämällä lämpöpumppu ulkoisen palveluntarjoajan ohjauspalveluun.
– On myös luotu palvelu, jossa liitetään käyttövesivaraajan tai varaavan lattialämmityksen pörssisähköohjaus älykkään sähkömittarin kuormanohjausreleeseen ja otetaan käyttöön energiayhtiön online-palvelussaan tarjoama pörssisähköohjaus. Releohjaus voidaan toteuttaa myös muuten kuin älykkään sähkömittarin kautta – palveluntarjoajia löytyy jo kohtuullisen hyvin.
Kettunen lisää, että monipuolisimmat ohjausjärjestelmät keräävät dataa esimerkiksi lämpötila-antureilta, sääennusteesta ja sähkön pörssihinnasta ja säätävät asuinympäristöä näiden tietojen perusteella. Järjestelmiin voi liittää jopa kodinkoneiden ja valaistuksen ohjausta sekä erilaisia turvallisuuteen liittyviä ominaisuuksia.
Entä onko mitään rajaa sille, milloin kannattaa vain yrittää tehostaa omaa sähkönkäyttöään ja milloin hankkia ihan oikea ohjausjärjestelmä?
Kettusen mukaan ei varsinaisesti. Ohjaus voidaan tosiaan koota yksittäisten laitteiden ohjauksesta tai toteuttaa keskitetysti. Kokonaisuuden hallinta on helpointa keskitetyllä järjestelmällä, jota säädetään vaikkapa kännykkäsovelluksella.
Yksittäinen kotitalous saa ohjausjärjestelmästä parhaan hyödyn juuri omakotitalossa. Rivi- tai kerrostaloasukkaan ei kannata Kettusen mukaan hankkia omaa ohjauslaitteistoa – poikkeuksena sähkölämmitteiset rivitaloasunnot, joissa lämmön kulutus tulee asukkaan omalle sähkömittarille. Jos hankinnan tekee taloyhtiö ja asennukset ulotetaan taloyhtiön jokaiseen asuntoon, säästöjä saadaan taloyhtiötasolla jopa merkittävästi.
– Asukkaan omien toimien merkitys on pienin kaukolämmitteisissä kerrostaloissa. Toki niissäkin sähkökiuas kannattaa napsauttaa päälle halvan pörssihinnan aikaan ja märkätilojen lattialämmitystä ohjata ohjelmoitavalla termostaatilla, jos sellainen huoneistosta löytyy, Kettunen sanoo.
– Vaikka asukkaalla ei olisi pörssisähkösopimusta, hyvin kalliiden tuntien välttäminen on yleishyödyllistä ja auttaa tehotasapainon hallinnassa. Yksi sähkökiuas ei tee isoa säästöä, mutta monet sähkökiukaat yhdessä jo tekevät.
Jos päätyy hankkimaan kodin sähkönkäytön ohjausjärjestelmän, kuinka paljon rahaa siihen kannattaa uhrata, jotta investoinnin saa maksettua takaisin kohtuullisessa ajassa? Tässä jälleen vaikea kysymys.
Kettunen kertaa, että ohjausta voidaan toteuttaa hyvinkin kevyesti, jopa vain palveluntarjoajan sovelluksen käyttöönotolla ilman laiteasennuksia, etenkin jos nykyisessä laitteessa on valmius vaikkapa pörssisähköohjaukseen. Toisaalta laajempi ohjausjärjestelmä voi olla hyvinkin perusteltu, jos huomioidaan rahan säästön ohella asumisen laadun paraneminen.
– Esimerkiksi eteisen ovelle asennettu kotona/pois-ohjaus säätää kodin yhdellä napin painalluksella poissaolotilaan, jolloin vaikkapa liedestä sammuu virta ja ilmanvaihtomäärä alenee. Myös monta muuta ohjausta on mahdollista liittää toimintoon, Kettunen sanoo ja lisää:
– Ohjauksessa on viisasta keskittyä itselleen kaikkein tärkeimpiin ominaisuuksiin ja pitää paketti melko yksinkertaisena – tässä tapauksessa enemmän ei välttämättä ole parempi. Äly tulee koteihin joka tapauksessa ikään kuin huomaamatta yksittäisten laitteiden mukana, kun tekniikka kehittyy. Esimerkiksi vanhoissa ilmanvaihtokoneissa ei yleensä ollut automatiikkaa, mutta uudet koneet osaavat ohjata itseään CO2- ja kosteusantureiden perusteella ja käyttää lämmön talteenottoa automaattisesti lämpötila-anturoinnin perusteella.