Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Energia-alan murros avaa ovia uusille osaajille

1.1.2025

Ilmastonmuutoksen torjunta ja teknologinen kehitys mullistavat energia-alaa. Tämä tarkoittaa myös uudenlaisia urapolkuja, joissa tarvitaan niin perinteisen energiatekniikan kuin digitaalisten ratkaisujen asiantuntijoita. Nyt on otollinen aika hypätä mukaan kasvavalle alalle!

Työelämän asiantuntijana Energiateollisuus ry:ssä työskentelevä Henna Hirvonen yllättyi alan monipuolisuudesta työllistäjänä itsekin tehtävään tullessaan. Kehitysvauhti on ollut viime vuosina huikeaa.

– Ala tarjoaa valtavan kirjon erilaisia ammatteja, ja vielä hyvin monipuolisten koulutustasojen kautta, painottaa työelämän asiantuntija Henna Hirvonen Energiateollisuus ry:stä.

Alalla on tapahtunut paljon muutoksia – ja tapahtuu koko ajan. Vihreän siirtymän myötä energiantuotanto on lähes kokonaan uusiutuvaa ja ilmastonmuutoksen hillitseminen näkyy ratkaisuissa kaikilla tasoilla. Sähkö on entistä tärkeämpää yhteiskunnan toiminnan pyörittäjänä, ja huoltovarmuus on turvattava. Älykkäät järjestelmät ovat tulleet jäädäkseen, ja käsillä on valtavasti dataa ja tietoa, jota pitää hyödyntää. Asiakas on mukana sähkömarkkinoilla entistä tiiviimmin. Työtehtävät uudistuvat, ja osaamista tarvitaan entistä laajemmilla alueilla.

Ala tarvitsee uusia tekijöitä

Yritysten uudenlaisen osaamisen tarve näkyy myös Energiateollisuus ry:n vuosittain toteuttamassa osaamistarvekyselyssä. Tutkimus tehdään sen jäsenyritysten keskuudessa, eli mukana on laaja kirjo energia-alan yrityksiä ja liiketoimintaa.
– Lähitulevaisuudessa erityisesti digitalisaatio, data-analytiikka, tietoturva ja uudet energiamuodot ovat alueita, joilla uusia osaajia tarvitaan. Nyt toivotaan energiaymmärrystä ja myös kykyä kehittää liiketoimintaa uusien innovaatioiden parissa nopeasti muuttuvassa toimintaympäristössä, kertoo Hirvonen.
Eläköityminen on rekrytointitarpeen aiheuttajista suurin, mutta heti perässä tulevat energiamurros ja liiketoiminnan muutokset. Tehtäviä on tarjolla kaikilla koulutustasoilla.
– On tärkeää löytää tekijöitä sähköverkon kehittämiseen, rakentamiseen ja ylläpitoon. Sähköverkkoasentajan työ on kehittynyt entistä selvästi teknisemmäksi ja monipuolisemmaksi. Lisäksi kykyä selviytyä haastavissa maastoissa ja olosuhteissa tarvitaan edelleen, painottaa Hirvonen.

Monipuolinen koulutustausta

Valmiita osaajia ei oppilaitoksista kuitenkaan valmistu, vaan energia-alaa – niin kuin muitakin aloja – koskee elinikäinen oppiminen. Osaamista on kehitettävä jatkuvasti.
– Sähköalan perusopinnot ovat usein hyvänä pohjana niin korkeakoulu- kuin ammattiopinnoissakin. Täydennyskoulutuksen ja kokemuksen kautta hioudutaan syvemmälle alalle ja tehtäviin.
Eikä energia-ala ole pelkästään insinööreille: se tarjoaa työtä osaajille aina asentajista ja asiakaspalvelijoista eri alojen asiantuntijoihin. Monipuolisuus opinnoissa on tutkinnosta riippumatta tärkeää. Palvelu- ja myyntiosaaminen, kansainvälisyys, projektityötaidot, digiosaaminen ja muutosketteryys ovat nyt valttikortteja.
Hirvonen suosittelee vahvasti uraa energia-alalla.
– Tällä työllä on valtava merkitys, jopa maapallon suuruinen. Ala on nopeasti kehittyvä, monipuolinen ja mielenkiintoinen. Energiaa tarvitaan varmasti jatkossakin, joten myös osaajia tarvitaan. Alalle siis kannattaa hakeutua. Jo opiskelun aikaiset harjoittelu- ja kesätyöpaikat sekä yhteistyö opinnäytetyön tekemisessä tarjoavat hyvän keinon hankkia tuntumaa ja kokemusta alalta, vinkkaa Hirvonen.

Tällaista osaamista energia-alalla erityisesti tarvitaan lähitulevaisuudessa:

Energia-alan ammatteihin on monta polkua:

Tutustu tarkemmin energia-alan työpaikkoihin ja koulutuspolkuihin: energiamaailma.fi

Puhtaampi tulevaisuus tarvitsee tekijänsä

Energia-ala työllistää Suomessa suoraan noin 15 000 henkilöä ja välillisesti vielä enemmän. Alan yritykset tuottavat, hankkivat, siirtävät ja myyvät sähköä, kaasua, kaukolämpöä ja kaukojäähdytystä sekä tarjoavat niihin liittyviä palveluja ympäri Suomea.
Ilmastonmuutos ratkaistaan energia-alalla. Uusien ilmasto- ja ympäristöystävällisten teknologioiden kehittäminen ja innovointi haastavat vanhaa energiaosaamista, ja työtehtäviä muokataan uuteen liiketoimintaan sopiviksi. Ala vastaa 40 prosentista suomalaisen teollisuuden investoinneista, vuosittain siis yli 2 miljardista eurosta.

Kiinnostavatko energia-alan tulevaisuus ja visiot?

Tässä visio menestyvän Suomen energiatulevaisuudesta: visio-menestyvan-suomen-energiatulevaisuudesta

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki