Energiayhteisön perustaminen tekee muun muassa aurinkosähkön tuotannosta kannattavampaa taloyhtiöissä. Tuotettu aurinkosähkö voidaan näin hyödyntää suoraan asukkaiden energiankäytössä.
Aurinkosähkön tuottaminen on paitsi hyödyllinen ja talon arvoa nostava ympäristöteko myös tehokas tapa tuottaa säästöjä taloyhtiön ja sen asukkaiden energiakuluihin. Muodostamalla energiayhteisön taloyhtiö voi hyödyntää tuotetun aurinkosähkön suoraan omassa ja osakkaidensa energiankäytössä. Ilman energiayhteisön perustamista taloyhtiö joutuisi maksamaan verot ja verkkopalvelumaksut asukkaille siirtämästään sähköstä.
Esimerkiksi taloyhtiön osakkaat voivat perustaa paikallisen energiayhteisön. Tämä onnistuu, jos perustajat ovat saman, yhteisen kiinteistösähköverkon piirissä. Päätös tehdään taloyhtiön yhtiökokouksessa. Se ei vaadi taloyhtiön kaikkien osakkaiden hyväksymistä.
Yhteisö voi hankkia oman aurinkosähköjärjestelmän. Samalla se sopii, miten itse tuotettu aurinkosähkö jaetaan osakkaille ja myydäänkö sähköä kiinteistön ulkopuolelle. Mittarointi järjestetään niin, että aurinkovoimalan tuottaman sähkön osuus on eriytettävissä julkisesta sähköverkosta ostetusta energiasta.
Oman sähköntuotannon osuus jaetaan ja hyvitetään yhteisön jäsenten sähkönkäytöstä. Taloyhtiö voi itse olla jäsenenä energiayhteisössä, jolloin tuotettua aurinkosähköä käytetään myös taloyhtiön yhteiseen sähkönkäyttöön. Se siis pienentää jäsenten sähkölaskujen sähköenergiamaksua, sähkön siirtomaksua ja energiaveroja – eli on täyttä säästöä.
Aurinkosähköä tuotetaan 10 kWh. Kiinteistösähköä kuluu 3 kWh ja huoneistosähköä yhteensä 6 kWh. Taloyhtiö on energiayhteisön osakkaana.
Ilman energiayhteisöä ja hyvityslaskentaa sähköverkkoon myytäisiin 7 kWh.