Peruslämpö ja mökin kylmilleen jättäminen eivät ole ainoat vaihtoehdot vapaa-ajan asunnon talvehtimisessa. Osassa mökeistä on mahdollista sekä lämmittää että säästää sähkölaskuissa.
Mökin talvehtiminen riippuu sekä rakennusmateriaalista että varustetasosta. Jos mökkiin tulee vesijohto tai mökki on lämpöeristetty, sisälämmön pitää olla kovimmillakin pakkasilla niin korkea, ettei jäätymisen vaaraa ole.
Jos vapaa-ajanasunto on niin hyvin varusteltu, että siellä on vesivessa ja astianpesukone, paras ratkaisu on peruslämmöksi kutsuttu ylläpitolämmitys. Sisälämpötila säädetään noin 10 asteeseen, mikä säästää merkittävästi talvikaudella. Jotta vesijohdot ja -kalusteet eivät jäädy, on varmistettava, ettei sisälämpötila kovimmillakaan pakkasilla putoa alle 10 asteen. Muissa tiloissa – joissa vesijohtoja tai -kalusteita ei ole – sisälämpötila voi olla alhaisempi, kunhan se on ulkolämpötilaa korkeampi.
Jos hirsimökkiä ei ole lämpöeristetty eikä siinä ole vesivaraajaa tai vesijohtoa, sähkölaskussa on mahdollisuus säästää tuntuvastikin ilman kosteusvaurioiden vaaraa.
Kuivanapitolämmityksessä mökin sisälämpötilaa pidetään ainakin muutama aste ulkolämpötilaa korkeampana, mikä riittää pitämään liiallisen kosteuden poissa rakenteista. Jo yksi noin 500–600 watin lämmitin voi riittää keskikokoisen, noin 30–70 neliön suuruisen mökin kuivanapitolämmitykseen. Lämmitin laitetaan suunnilleen keskelle mökkiä.
Kuivanapitolämmitykseenkin suosittelen mieluiten ilmalämpöpumppua. Jos ilmalämpöpumppua ei ole eikä sellaista ehdi hankkia ensi talveksi, kannattaa hankkia pieni, kannettava sähköpatteri. Näin siinäkin tapauksessa, että mökissä olisi kiinteät sähköpatterit.
Ikkunoiden alle sijoitetut kiinteät sähköpatterit ovat käteviä asumismukavuuden kannalta, mutta tyhjää mökkiä lämmitettäessä ne ovat energiatehoton ja kallis ratkaisu muun muassa suurten lämpöhäviöiden vuoksi. Lämpötilan lisäksi on huolehdittava mökin ilmanvaihdosta, ja siksi huoneiden väliset ovet on pidettävä aina talvikautena auki.
Kesämökin jokaiseen huoneeseen kannattaa hankkia oma lämpömittari. Se helpottaa lämpötila-asetusten hienosäätöä. Yleensä lämpömittareita on mökissä vain yksi. Lämpötila kuitenkin vaihtelee huomattavasti mökin eri huoneissa ja tiloissa.