Heinäsaaren merikaapelivian korjaus on yksi KSOY:n vaativimmista sähköverkon vikatilanteista viime vuosina, mutta loppu hyvin, kaikki hyvin. Koko tarinaan voit tutustua lukemalla tämän jutun.
Joulupäivän 2021 aamupäivällä Pyhtään edustalla Heinäsaaressa tuli sähkökatko: merikaapeli oli vioittunut. Saaressa oli kaksi asukasta paikalla ja pian selvisi, että sähköjen palautus ei ole ollenkaan helppo toimenpide. Sääolosuhteet olivat vaativat, pakkasta oli 25 astetta ja meri oli jäässä. Pakkasen vuoksi sähkökuorma oli kova, ja kiinteistöjen ei saanut antaa mennä kylmäksi. Nopeita ratkaisuja piti saada aikaiseksi.
Kymenlaakson Sähköverkolla asiaa lähtivät hoitamaan käyttökeskuksesta Janne Malmström ja Juuso Heinonen. Juuso kertoo, että ensimmäisenä tietysti otettiin yhteyttä yhteistyökumppanin Elveran päivystäjään, ja yhdessä alettiin pohtia mahdollisuuksia sähköjen palautukseen, kun saareen ei helpoin keinoin olisi nyt asiaa. Yhteyttä otettiin myös useisiin eri viranomaistahoihin ja samalla selvitettiin, mistä saataisiin saareen sopiva varavoimakone.
– Erityisesti varavoimakoneen etsintä oli tuskaista joulun pyhinä: saimme joka paikasta vastaukseksi ei-oo:ta. Lopulta Elveran puolen etsijällä tärppäsi ja saimme tarpeisiin sopivan varavoimakoneen vuokrattua, Juuso muistelee. Enää piti hoitaa varavoimakoneelle kyyti. Varavoimakone oli niin painava, että kuljetusta ei pystyisi hoitamaan mikä tahansa helikopteri.
Juuso kiittelee saaren asukkaita Ingvar Grönholmia ja Harri Kiiskeä suhtautumisesta asiaan ja kaikesta avusta, mitä heiltä on koko pitkän projektin aikana saatu. Grönholm sai kiinteistöönsä sähköt joulupäivän iltapäivänä, kun pika-avuksi otettiin hänen varavoimakoneensa. Tapaninpäivänä myös Kiisken sähköt palautettiin traktoriaggregaattia hyödyntäen. Harri Kiiski lähettääkin erityiskiitokset Elveran suuntaan: Erityiskiitos Elveran Magnukselle ja Teemulle, jotka vian havaitsemisen jälkeen tekivät saaressa upeaa työtä pitkälle iltaan asenteella ’asiakasta ei jätetä’. Maanantaina 27.12. asiat etenivät, kun KSOY lennätti helikopterilla saareen 30 kVAn varavoimakoneen, mikä kytkettiin muuntamolle 28.12. Tilapäiskaapeloinnin vaihtoehtoja oli selvitetty joulupäivästä lähtien, mutta ne eivät olleet mahdollisia toteuttaa.
Heinäsaarta syöttävä merikaapeli kulkee 2,5 kilometrin matkan meren pohjassa, Sommarönstä Heinäsaareen. Talven jäätilanne Suomenlahdella ja saarten sijainnin aiheuttama kevään ahtojää muodostivat yhdessä tilanteen, missä korjaus venyi pitkälle kevääseen. Vihdoin huhtikuun loppupuolella jää- ja säätilanne salli laajemman ja tarkemman vianetsinnän. Heinäsaaren merikaapelivika saatiin korjattua 28.4., ja asiakkaat siirrettiin takaisin sähkönjakelun piiriin 4.5. Tuolloin ajatuksena oli, että vioittunut kaapeli tutkitaan tarkkaakin tarkemmin vian syyn selvittämiseksi ja vastaavan tapahtumaketjun estämiseksi, Juuso kertoo. Vaan eipä tiedetty, että kaapeli oli vaurioitunut pahemmin kuin oletettiin.
Sommarön ja Heinäsaaren välinen kaapeli rikkoontui pian uudelleen. Kaapelin sisään oli päässyt pitkälle osuudelle niin paljon vettä, että kaapeli ei enää korjauksen jälkeen kestänyt normaalia jänniterasitusta. Kesäkuussa suunniteltiin pikaisesti uusi kaapeli uutta reittiä pitkin Sommaröstä Heinäsaareen. Reittisuunnittelussa tutkittiin tarkasti meren pohjaa, jotta löydettiin mahdollisimman turvallinen paikka kaapelille. Asennustyöt tehtiin heti suunnittelun valmistuttua kesäkuussa. Myös kaapelin sähköiseen suojaukseen kiinnitettiin erityistä huomiota, eli asennettiin ukkosylijännitteiden varalta ylijännitesuojat ja maadoitettiin kaapelin armeeraus, jotta riski kaapelin uudelle rikkoontumiselle olisi mahdollisimman pieni.
Uudelle reitille saatiin maankäyttöluvat nopeasti ja siitä lähtevät kiitokset paikallisille maanomistajille. Myös kumppanimme Elvera hoiti oman osuutensa erinomaisesti.
Heti vuoden alussa Kymenlaakson Sähköverkolla käynnistettiin selvitystyö, miten varautumista ja viankorjausprosessia voidaan kehittää merikaapeloinnin osalta. Käyttö ja kumppanuudet yksikön päällikkö Esa Niemelä kertoo, että merikaapelivikoja on vuosittain yksittäisiä, ja korjausprosessi on yleensä poikkeuksetta vaikea sekä olosuhteiden että kaapelin sijainnin vuoksi. Kesällä voi myrskytä ja talvella jäätilanne estää korjaustoimenpiteet. Esimerkiksi nyt kohteena ollut Heinäsaari on avomerellä ja vuodenajasta riippumatta vaaditaan vähintään kohtuullinen sää, että korjauspartio pääsee turvallisesti paikalle. Merikaapelin nosto ja korjaus ovat vaativaa erikoistyötä, ja tekijöiden on oltava ammattitaitoisia ja tarkkoja työssään, painottaa Esa Niemelä.
Alkuvuodesta aloitetun selvitystyön tuloksena on jo tehty toimenpiteitä. Jo olemassa olevien varavoimakoneiden lisäksi Kymenlaakson Sähköverkko on hankkinut pienemmän ja kevyemmän varavoimakoneen, jota voi kuljettaa myös helikopterilla. Eikä helikopterin tarvitse olla tasoa ”rajavartiolaitos”, Juuso Heinonen huokaisee. Materiaalivarautumista on kehitetty ja varastot on inventoitu. Selvitystyön aikana on myös tutkittu ilmatyynyalusten ja hydrokoptereiden vuokrausmahdollisuuksia, ja ylipäätään merikaapeleiden tulevaisuutta ja kestävyyttä. Myös merikaapeleiden suunnitteluperiaatteita on muutettu. Heinäsaaren sähkönjakelun korjaustoimenpiteet ovat aiheuttaneet Kymenlaakson Sähköverkolle merkittäviä kustannuksia.
Heinäsaaren tapahtumat osoittivat, että sujuva yhteistyö on merkittävä vahvuus. Esa Niemelä haluaakin kiittää lämpimästi kaikkia mukana olleita osapuolia. – Elveran edustajat tekivät hyvää työtä ja reagoivat aina nopeasti eri tilanteisiin ja tapahtumiin. Pystyimme luottamaan siihen, että asiat hoituvat. Ingvar Grönholmia saamme kiittää liikkumisesta saareen, polttoainekuljetuksista aggregaatteihin ja erittäin hyvästä merialueiden paikallistuntemuksesta. Näistä kaikista oli todella suuri apu. Kiitokset menevät myös omaan organisaatioon Juusolle ja Jannelle, jotka ovat tehneet erittäin hyvää työtä Heinäsaaren vikatilanteen ratkaisemiseksi.