Lasitetusta parvekkeesta tai terassista saa sisustamalla ja harkitulla valaistuksella viihtyisän oleskelutilan. Sähköistämällä tilan saa nostettua uudelle tasolle.
Onko lasitettu parvekkeesi tai terassisi kolkko ja kylmä suksien, polkupyörien ja ylimääräisen tavaran säilytyspaikka? Entä jos sisustaisitkin siitä lämpimän oleskelutilan, jossa on suloista kietoutua vaikka äänikirjan ja kahvikupin kanssa tyynykasan ja huovan suojiin nauttimaan alkusyksyn pimeistä illoista?
Lasitettu parveke tai terassi on helpompi sisustaa kuin avoin, säiden armoilla oleva ulkotila. Siksi kalusteissa ja tekstiileissä voi suosia myös arempia luonnonmateriaaleja, ja tilasta pystyy luomaan persoonallisen huoneen. Huomioi tilan käyttötarkoitus sen mukaan, kaipaatko etätyöpistettä vai perheen ruokailutilaa.
– Lasitetun parvekkeen tai terassin parveketuolit ja -sohvat sekä pöydät voivat olla esimerkiksi puuta tai rottinkia metallin tai polyrottingin sijaan. Tekstiilit, tyynyt ja viltit tuovat parvekkeelle ja terassille pehmeyttä ja lämpöä, innostaa Sisustussuunnittelu Emilia Karenina -yrityksen sisustussuunnittelija ja muotoilija Emilia Åman.
Hän ennustaa, että syksyllä tekstiilien värit muuttuvat kesäisen kirkkaista väreistä tummempiin, luonnonläheisiin sävyihin, kuten beigeen ja tummanvihreään.
– Muutenkin sisustuksessa näkyvät luonnonläheisyys ja luonnonmateriaalit, kuten pellava, puuvilla ja sisal, kertoo Åman.
Rouheus ja eläväpintaiset tekstuurit, kuten hapsut, tupsut ja vohvelikankaat, ovat nyt suosittuja esimerkiksi tyynyissä ja vilteissä.
– Käsityöläisyys näkyy nyt sisustuksessa muun muassa itse tehdyissä kynttilöissä, makramee-amppeleissa ja virkatuissa matoissa ja tyynynpäällisissä.
Luova sisustaja ottaa käyttöön myös vanhat, kauniisti patinoituneet esineet, kuten puulaatikot, kuluneet puupenkit tai vanhat kattilat. Muista myös poron- ja lampaantaljat ja keinomateriaalista valmistetut pörröpeitot!
Ruukkuihin istutetut kanervat, koristekatajat ja krysanteemit tuovat kotoisuutta. Niissä on syksyyn sopivia lämpimiä, punertavia ja vihreitä sävyjä. Istutuksessa yhden korkean kasvin, esimerkiksi tuijan, ympärille sopivat matalat ja roikkuvat muratit. Muratit kestävät myös pientä pakkasta.
– Kun kukat ja kasvit sitten syksyn edetessä lakastuvat, tuo parvekkeelle tai terassille ulkovalosarjoja, kynttilöitä ja lyhtyjä. Valosarjoja voi ripustaa esimerkiksi kattoon, kasvien ympärille ja köynnöskasveille tarkoitettuihin puuritilöihin.
– Tai kieputa valosarja vaikka lyhdyn sisään. Nyt suosittuja ovat esimerkiksi valosarjat, jotka matkivat hehkulamppuja.
Paristokäyttöiset valosarjat eivät tarvitse sähköpistoketta. Led-kynttilät taas ovat turvallisia, eikä niitä tarvitse vahtia.
– Kotoista tunnelmaa saa myös, kun peittää lattian puulaatoilla.
Myös lämpöä eristävä terassimatto eli termomatto lisää lasitetun terassin tai parvekkeen käyttömukavuutta. Pehmeä matto on mukava alusta jalkojen alla. Esimerkiksi Dry Step® -termomatossa on pintahuovan alla laminointi ja alapinnalla hengittävä eristepohja. Termomattoja saa yleensä joko haluttuun mittaan leikattuna tai metritavarana.
Infrapunalämmittimillä ja vesi- tai öljykiertoisilla, pistorasiaan kytkettävillä lämpöpattereilla lasitetusta parvekkeesta tai terassista saa mukavan lämpimän. Ne pidentävät parvekkeen tai terassin käyttöaikaa syksyisin ja keväisin, kun säät ovat viileät.
– Ulkotilassa sähkölaitteilta vaaditaan enemmän kuin sisätiloissa käytettäviltä. Koska ulkotiloissa on aina kosteutta, laitteiden tulee täyttää sähköstandardin IP-luokituksen vaatimukset. Standardi määrittää vaatimukset sähkölaitteiden ja laitekoteloiden tiiviydestä eli esimerkiksi sen, kuinka paljon laitteet kestävät kosteutta, kertoo Matti Orrberg Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry:stä.
Hänen mukaansa sähkölaitteissa tulee olla vähintään valmistajan merkintä siitä, että laite soveltuu ulkokäyttöön. Laitteessa on oltava myös IP-luokitus IPX4. Orrberg neuvoo sijoittamaan infrapunalämmittimet ja lämpöpatterit kauas parvekkeen lasituksesta. Näin ne eivät vahingossa kastu sateessa, jos parvekelasi sattuu epähuomiossa jäämään auki.
– Infrapunalämmittimen paras ja turvallisin paikka on katon ylänurkassa.
Jos ulkotilassa ei ole sähköjä, siellä ei Orrbergin mukaan saa käyttää sisätiloista tulevaa jatkojohtoa. Jos jatkojohdot tuodaan sisätiloista, ne vahingoittuvat herkästi puristuessaan ovien tai ikkunan väliin tai tallomisen takia. Lisäksi sisätilan pistorasian sähkönsyöttö ei ole välttämättä riittävän tehokkaasti vikavirtasuojattu. Vikavirtasuojaus kuitenkin vaaditaan ulkotilan sähköasennuksilta.
– Maailmalla saattaa nähdä parvekkeilla vaikkapa pistorasiaan kytkettyjä aurinkopaneeleja. Meillä Suomessa ne ovat kuitenkin kiellettyjä.
Jos ulkotilaan haluaa sähkörasiat, sähköistys tulee aina jättää ammattilaiselle. Kerrostalossa tai rivitalossa sähkötyöhön vaaditaan aina myös taloyhtiön lupa, joka pyydetään isännöitsijältä. Taloyhtiöllä voi myös olla kanta siihen, kuinka paljon parvekkeen tai terassin seiniin tai kattoon saa tehdä reikiä sähkölaitteita varten.
– Sähköistyksessä kannattaa ensin selvittää sähköalan ammattilaisen arvio siitä, miten työ kannattaa tehdä ja mitä se maksaa. Jos muutoksia pitää tehdä esimerkiksi sähkökeskukseen, työ voi tulla kalliiksi.
Ulkotilan valaistus onnistuu hyvin myös ilman pistorasiaan kytkettyjä valaisimia. Silloin pattereilla tai aurinkokennoilla toimivat valosarjat ja valaisimet pelastavat. Niiden muodoissa ja malleissa on valinnan varaa moneen sisustusmakuun.
Kuvat: Plantagen, Konstsmide