Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Milloin sähkökeskuksen uusiminen on tarpeen?

11.1.2025

Älymittarin asennus ei yleensä edellytä sähkökeskuksen vaihtoa, mutta joissain tilanteissa sen uusiminen on järkevää. Ikääntynyt sähkötaulu voi aiheuttaa turvallisuusriskejä tai rajoittaa kodin sähköjärjestelmän laajentamista.

Omakotitalomme sähkötaulussa on vanhanaikaiset keraamiset sulakkeet, ei moderneja automaattisulakkeita. Voiko keskukseen liittää älysähkömittarin?

Kyllä voi, jos keskus vain muuten toimii ja on kunnossa. Sähkö- ja teleurakoitsijat STUL ry:n tekninen johtaja Esa Tiainen vahvistaa, että älysähkömittarit eivät edellytä automaattisulakkeisiin siirtymistä.

Toisaalta kannattaa hänen mukaansa huomata, että vaikka keskuksessa olisi etäluettava sähkömittari jo ennestään, se ei tarkoita, että keskus olisi automaattisesti ajan tasalla.

Ilmalämpöpumppu kuormittaa

Milloin sähkökeskus sitten pitää uusia?

Selvä merkki on se, että sähköt eivät toimi oikein – siis jossakin on vikaa. Jos sähkötaulu on kovin iäkäs, syy voi löytyä siitä.

Toinen vihje on, että keittiöön ja olohuoneeseen on kertynyt useita jatkojohtoja – ja jopa niiden jatkojohtoja –, jotta kaikki laitteet on saatu kytkettyä verkkoon, koska pistorasioita on liian vähän. Tämä kuormittaa johdotuksia enemmän kuin mihin ne on alun perin suunniteltu ja voi olla vaarallista.

Kolmas seikka kumpuaa edellisestä: Keskus kannattaa vaihtaa, jos haluat taloon paljon modernia tekniikkaa, kuten ilmalämpöpumpun, sähköauton latauspisteen ja aurinkosähköjärjestelmän. Moneen vanhaan sähkötauluun voi lisätä jonkin verran ominaisuuksia, mutta uusi antaa enemmän mahdollisuuksia.

– Vikavirtasuojat tuovat turvallisuutta, automaattisulakkeet eli johdonsuojakatkaisijat ovat helpompia käyttää kuin vanhat, vaihdettavat sulakkeet ja uudet keskukset ovat yleensä vanhoja pienempiäkin, Tiainen sanoo ja lisää, että uusimisen yhteydessä on usein hyvä vaihtaa ainakin osa ryhmäjohdoista.

SÄHKÖKESKUS (vihr.) on asiakkaan omaisuutta, ja SÄHKÖMITTARI (pun) on sähköverkkoyhtiön omaisuutta.

Kuntokartoitus kannattaa

Muiden kuin asuinrakennusten sähkökeskukset on tarkastettava kymmenen vuoden välein. Asuintaloille ei määräyksiä ole. Tiainen pohtii:

– Kymmenen vuoden väli voisi olla hyvä suositus myös asuinrakennuksille. Toisaalta esimerkiksi 1970-luvulla rakennetut keskukset ovat usein yhä hyvässä kunnossa. Yli 50 vuotta vanhoille asennuksille olisi sen sijaan jo perusteltua teettää kuntoarvio, vaikka pakollista se ei tosiaan ole.

Kodin sähkötaulun ja -verkon kuntoarvioinnit ja korjaustoimet kuuluvat sähköurakoitsijalle. Itse saa käytännössä vain vaihtaa sulakkeen. Silti kannattaa muistaa, että sähkökeskus on asukkaan omaisuutta ja vastuulla. Tästä seuraa, että asukkaan on korjautettava ongelmat ajoissa, ennen kuin mitään vakavaa tapahtuu.

Kuinka kauan sähköt ovat poikki, jos koko keskus vaihdetaan? Tämä on tapauskohtaista. Jos samalla uusitaan johdotuksia, työssä voi mennä päiväkin. Sen sijaan vanhan sähkömittarin vaihtaminen uuteen käy parhaimmillaan alle puolessa tunnissa.

Sähkökeskus on asiakkaan omaisuutta. Vastuun raja kulkee liittymispisteessä.

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki