Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Miten sähköpulaan liittyvät katkot käytännössä toteutetaan?

23.11.2022

Sähköpulan alkaessa tilanne on ammattilaisten hallinnassa, ja siihen on hyvä suhtautua rauhallisin mielin.

Mahdollisiin sähkönjakelun rajoituksiin on varauduttu ennakkoon. Fingridillä ja paikallisilla sähköverkkoyhtiöillä on mahdollista sähköpulaa varten suunnitelmat valmiina.

Sähköpulatilanteessa kantaverkkoyhtiö Fingrid antaa Kymenlaakson Sähköverkolle tiedon irti kytkettävän tehon määrästä. Toteutamme tämän jälkeen sähkönjakelun irtikytkennän kiertävinä katkoina. Yksittäisen sähkökatkon pituus on noin kaksi tuntia. Katkoja voidaan joutua tekemään samalle alueella useammin kuin kerran, mutta kahden sähkökatkon välissä on aina useampi tunti aikaa.

Sähkökatkojen toteuttaminen aloitetaan Fingridin pyynnöstä, ja katkoja jatketaan siihen asti, kunnes Fingrid ilmoittaa sähköpulatilanteen päättyneen.

Miten sähköpulasta tiedotetaan?

Jos sähköpulatilanne kehittyy hitaasti eli esimerkiksi pitkän pakkasjakson seurauksena, Fingrid on arvioinut, että ennakoitavuus on noin puoli vuorokautta. Sähköpulatilanteen uhkasta tiedotetaan silloin laajasti, ja valtakunnallista ja alueellista uutisointia on hyvä seurata aktiivisesti. Suomalaisia pyydetään tässä vaiheessa myös säästämään sähköä. Kymenlaakson Sähköverkko tiedottaa tilanteesta omilla verkkosivuillaan, sosiaalisen median kanavissa, oman alueen tiedotusvälineille ja mahdollisuuksien mukaan suoralla asiakkaille lähettävällä viestinnällä, esimerkiksi tekstiviestillä.

Jos olet Kymenlaakson Sähköverkon asiakas, saatat saada tällaisen tekstiviestin:

Hei. Varaudumme sähköpulaan, ja pyydämme säästämään sähköä lähivuorokauden aikana. Sähköpulasta johtuvan sähkökatkon mahdollinen ajankohta on X.X.2023 klo XX–XX välillä. Sähköt saatetaan tuolla aikavälillä katkaista noin 2 tunnin ajaksi. Lisätietoja ksoy.fi. 

Kun sähköpulatilanteen uhkasta tiedotetaan, kannattaa tilanteeseen varautua viimeistään tällöin myös kotona. On hyvä etsiä tasku- ja otsalamput esille, kynttilöitä pöydille ja vettä tai mehua kannuihin. Pattereilla toimiva radio on kätevä apu, ja jos on mahdollisuus käyttää tulisijaa, niin puuta kannattaa varata lähistölle. Hissin käyttöä on hyvä välttää.

Jos sähköpulatilanne syntyy häiriön seurauksena eli esimerkiksi tuotantolaitoksen vikaantuessa, tiedotusta ei välttämättä ehditä ennakkoon tehdä. Tällöin sähköt saattavat katketa ilman ennakkoilmoitusta. Fingrid ja Kymenlaakson Sähköverkko käynnistävät tiedottamisen niin pian kuin mahdollista. Seuraa valtakunnallista ja paikallista uutisointia.

Löydät tietoa sähköpulasta

ksoy.fi/tietoa sähköpulasta
www.fingrid.fi


Sähköpulatilanteeseen varautumisen vuoksi kaikille Kymenlaakson Sähköverkon asiakkaille, joilta matkapuhelinnumero on tiedossa, on lisätty käyttöön häiriötiedotepalvelu. Tämä mahdollistaa tekstiviestien lähettämisen sähköpulatilanteessa. Asiakas voi itse halutessaan poistaa palvelun käytöstä Online-palvelussa. Tällöin myöskään sähköpulatilanteen tekstiviestit eivät tule perille.

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki