MottiNetista saat polttopuiden lisäksi paljon hyödyllistä tietoa. Puuenergialaskuri auttaa puulämmityksen suunnittelussa. Valitse laskurista, millaista tulisijaa käytät, mitä puulajia ja paljonko sitä poltat.
Laskuri laskee puilla tuottamasi energian määrän kilowattitunteina. Jos asut sähkölämmitystalossa, kerro energian määrä sähköstä maksamallasi hinnalla, niin saat oman säästösi.
Esimerkki: Pientaloissa käytetään polttopuuta vuodessa keskimäärin 6 pinokuutiometriä. Jos tulisijana on uusi varaava takka tai leivinuuni ja poltettava puu koivua, tuotetaan laskurin mukaan energiaa 7 524 kWh. Sähkön keskihinnan (Sähkön kokonaishinta sähkölämmitystalouksissa keskimäärin 18 snt) mukaan laskettuna säästyisi näin lämmityskuluja yhteensä n. 1 354 euroa. Jos pinokuutio maksaa n. 70 euroa, säästöä syntyy 934 euroa.
Laskurin avulla voit selvittää myös sen, paljonko polttopuuta tarvitset haluamasi energiamäärän tuottamiseen. Laita tiedot tulisijastasi ja haluamastasi energiamäärästä laskuriin. Puulajia vaihtelemalla näet, paljonko tarvitset mitäkin polttopuulajia tuon energiamäärän tuottamiseen. Tämä auttaa polttopuuta ostaessasi.
Puun poltossa on kolme vaihetta: syttyminen, palaminen ja hiipuminen. Puun poltto on itse asiassa kaasun polttoa. Puusta vapautuu lämmön vaikutuksesta palavia kaasuja. Kun nämä pyrolyysikaasut kohtaavat hapen sopivassa lämpötilassa, syntyy kaunis keltainen liekki. Sininen liekki syntyy, kun kaasut eivät saa tarpeeksi happea, palaminen on epätäydellistä ja syntyy häkää. Polton loppuvaiheessa jäännöshiilien oranssi hehku on kiinteän aineen palamista liekittömästi.
Päästöt ovat hukattua energiaa, eli niitä samoja puusta vapautuneita pyrolyysikaasuja, mitä oli tarkoitus polttaa tulipesässä. Nämä kaasut, jotka tulevat piipusta palamattomina ulos ja laskeutuvat lähialueelle, ovat eläville olennoille haitallisia ja myrkyllisiä. Pienhiukkaset, ne pienen pienet hiilipartikkelit, jotka eivät palaneet, kulkeutuvat keuhkojemme kautta verenkiertoon aiheuttaen joskus jopa vakavia terveysongelmia.
Haitallisten päästöjen kannalta uunin sytyttäminen on kaikkein pahin hetki. Perinteinen sytytystapa on laittaa sytykkeet puiden alle. Tuli lämmittää yläpuolella olevia puita, joista vapautuu runsaasti palamisilmavirran mukana piipusta ulos karkaavia kaasuja. Syntyy suuri päästöryöpsähdys, koska kaasut eivät ehdi palaa tulisijan alhaisessa lämpötilassa.