Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Näin säästät energiaa verhoilla

3.7.2024

Pimennysverhot ja erilaiset kaihtimet blokkaavat auringonsäteitä, jolloin kodin viilennyslaitteiden käyttötarve pienenee ja energiaa säästyy. Viisaasti valituilla verhoilla voit säästää energiaa myös talvella: verhot vähentävät ikkunoiden ja ovien kautta kulkevaa lämpöhukkaa ja estävät vedontunnetta.

Ehkä verhoja ei ensimmäiseksi ajattele energiansäästäjinä. Ikkunoiden ja ovien kautta sisätilojen lämpöä häviää Motivan arvion mukaan kuitenkin 15–20 prosenttia riippuen rakennuksen iästä ja tyypistä. Verhot ja sälekaihtimet – joko yksin tai yhdessä – ikkunan edessä vähentävät talvella lämmönhukkaa ainakin yöaikaan yhden ikkunalasin verran.

 

Viisaasti valitut verhot vähentävät keväällä ja kesällä auringon lämpöä sisätiloissa. Osa verhoista jopa blokkaa auringonvalon kokonaan pois vähentäen rakennuksen kuumenemista, pienentäen viilennyslaitteiden käytön tarvetta ja tietenkin rauhoittaen yöunta. Keväällä hankituista pimennysverhoista on hyötyä myös kylminä talvipäivinä.

– Kun valitsee pimennysverhoja, huomio tulee kiinnittää siihen, että kangas on tiivis. Dimout-kankaat pimentävät huoneen osittain mutta eivät blokkaa auringonvaloa kokonaan. Blackout-pimennyskankaissa taas on akrylaattikalvo, jonka avulla tilan saa täysin pimeäksi, kertoo Eurokankaan ostopäällikkö Riitta Fagerlund.

Edellisten lisäksi laskeutuvat huopamaiset villakankaat, jotka on yleensä tarkoitettu verhoilukankaiksi, toimivat talvella energiaa säästävinä verhokankaina. Tiivis villakangas estää lämmön karkaamisen ikkunan kautta. Myös ovien eteen ripustetut verhot toimivat samalla tavalla esimerkiksi vanhoissa, vetoisissa taloissa.

Anna ilman kiertää

Fagerlund muistuttaa, ettei verhoilla saa koskaan peittää pattereita turvallisuussyistä. Lämmön on myös päästävä virtaamaan huoneessa vapaasti. Siksi verhon ja patterin väliin tulisi jäädä riittävästi tilaa.

– Jos patterit ovat ikkunan alla, verhot voi asentaa tuplaverhokiskoihin kerroksittain. Sisimmäksi, pattereiden yläpuolelle jäävät lyhyemmät ja ohuet, valoa läpäisevät verhot kesällä tai sitten lämpöä eristävät verhot talvella. Uloimpana ovat pitkät verhot hotellihuoneiden tapaan. Nyt trendinä on, että verhot laahaavat lattiaa, vinkkaa Fagerlund.

Läpinäkyvät screenkaihtimet suojaavat auringolta, mutta jättävät maiseman näkyviin.

Kun verhoihin ommellaan lämpöä eristävä vuori, Fagerlundin mukaan lähes mistä tahansa kankaasta saa energiaa säästävät verhot. Vuorin voi ommella joko kankaan ulkopintaan tai kahden kankaan väliin. Kolme kangaskerrosta eristää jo hyvin vetoa sekä pitää lämmön sisätiloissa ja auringonsäteet ulkona. Lisäksi osa vuorikankaista on pimentäviä.

– Vuorikankaassa tai verhokankaassa voi olla myös alumiinitausta, jolloin kankaaseen on kudottu alumiinilanka tai siinä on alumiinisivelykäsittely. Mittaustulosten mukaan alumiini eristää viileää ilmaa ja blokkaa auringonsäteitä.

Asumismukavuutta kaihtimilla

Helteillä kodin lämpökuorma kasvaa, ja moni hankkii viilennyslaitteen. Kaihtimet, vekkikaihtimet ja rullaverhot toimivat energiansäästäjinä vähentäen parhaimmillaan viilennyslaitteen käyttötarvetta. Kaihtimet ja rullaverhot kannattaa suunnitella tilan ja asukkaiden tarpeiden mukaan. Niitä pitää myös käyttää oikein ja laskea ne alas ennen kuin aurinko alkaa paistaa huoneeseen. Eurokankaan tuotepäällikkö Katja Pasanen suosittelee kaihtimien valintaan ammattilaisen apua.

– Kaihdinten suunnittelussa kannattaa huomioida esimerkiksi ikkunoiden ilmansuunta sekä se, miten paljon tilaa toivotaan pimennettävän. Lisäksi ne kannattaa suunnitella sopimaan muuhun sisustukseen, Pasanen toteaa.

Läpikuultavat, verkkomaiset screen-kaihtimet sopivat hyvin esimerkiksi suuri-ikkunaisiin omakotitaloihin. Ne vähentävät sisään tulevan valon ja lämpösäteilyn määrää mutta jättävät maiseman näkyviin. Vaaleat kaihtimet heijastavat parhaiten lämpöä ulospäin ja estävät häikäisyä. Tummat kaihdinsävyt imevät itseensä enemmän lämpöä kuin vaaleat värisävyt mutta heijastavat myös auringonsäteitä poispäin. Myös ohuet vekkikaihtimet heijastavat lämpöä pitäen vaikkapa terassin tai parvekkeen varjoisana kesäkuumalla.

– Kaihtimia, rullaverhoja ja vekkikaihtimia saa myös moottoroituina. Silloin ne voidaan ohjelmoida lämpöanturin tai ajastimen avulla laskeutumaan automaattisesti alas ikkunoiden suojaksi silloinkin, kun asukkaat eivät ole kotona. Moottoroidut kaihtimet voi liittää osaksi älykotijärjestelmää.

Samoin kuin perinteiset verhot myös rullaverhot ja laskosverhot on Pasasen mukaan mahdollista valmistaa blackout-kankaasta. Ne toimivat parhaiten silloin, kun huoneesta halutaan mahdollisimman pimeä. Kaikki kaihtimet ja verhot toimivat myös kodin näkösuojina.

Perinteisillä sälekaihtimilla blokkaat parhaiten keväiset, korkealta paistavat auringonsäteet, kun käännät säleen kuperan puolen ulospäin. Silloin ne heijastavat valon ja uv-säteet ulospäin.

Ikkunatkin estävät kotia kuumenemiselta

Uuteen taloon on viisasta valita ikkunat auringonsuojalasista. Suomen Tasolasiyhdistys ry:n toiminnanjohtaja Jenni Heikkilän mukaan auringonsuojalasit ovat energiatehokkaita. Uloimmassa lasissa on auringonsuojapinnoite, joka estää asunnon ylikuumenemisen.

– Ne toimivat parhaiten taloissa, joissa on isot ikkunat mutta ei varjostavaa elementtiä, kuten räystäitä.

Kuvat: Eurokangas ja Articstore.fi

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki