Patterimallien paremmuuteen ei ole selkeää vastausta. Molempien mallien energiatehokkuus on lähes samaa luokkaa. Konvektoripattereissa oleva puhallintoiminto levittää lämpöä laajemmin, mutta saattaa samalla hieman nostaa energiankulutusta.
Enemmän eroja on toiminnallisuudessa, mutta niidenkin paremmuus on vähän makuasia.
– Konvektori- eli virtauslämmittimessä huoneilma virtaa läpi, jolloin elementit lämmittävät ilman. Elementtien alhaisen lämpötilan ansiosta ilman koostumus ei muutu. Virtauslämmittimiä on saatavana sekä öljytäytteisinä että öljyttöminä. Konvektorilämmittimiä löytyy myös kodeissa käytettäviä malleja, mutta osa malleista on tarkoitettu kesämökeille, varastotiloihin jne. Osa konvektorilämmittimistä on varsin suuritehoisia, jolloin ne lämmittävät tilan nopeasti.
– Öljytäytteiset, suljetut lämmittimet perustuvat säteilylämpöön. Huoneilma ei kosketa vastuselementtiä vaan lämmittimen ulkopintaa, josta lämpö siirtyy ohivirtaavaan ilmaan ja säteilee lämmitettävään tilaan. Näitä lämmittimiä käytetään pääasiassa asuintiloissa. Ainakin osa öljytäytteisistä pattereista kestää pakkasta eli niitä saa varastoida myös kylmässä tilassa, mutta asia kannattaa varmistaa laitteen valmistajalta tai myyjältä.
– Yhdistelmälämmittimet ovat edellä mainittujen yhdistelmiä. Lämmittimien sisällä olevat vastukset on varustettu lamelleilla. Lämmittimien pintalämpö pysyy alhaisena ja lämmönluovutuskyky paranee. Lämmitin luovuttaa lämpöä läpivirtaavan ilman lisäksi säteilemällä. Yhdistelmälämmittimiä käytetään sekä asuintiloissa että vapaa-ajan asunnoissa.
Konvektorit ja yhdistelmälämmittimet ovat hieman öljytäytteisiä nopeampia reagoimaan, mutta moni pitää öljylämmittimen tasaisena pysyvästä lämmöstä. Kaikki sähköpatterit toimivat pitkälti on/off-periaatteella, eli ne ovat joko täysillä tai kokonaan poissa päältä. Öljy toimii pienenä lämpövarastona, joka tasaa lämpötilaa. Tosin nykyiset konvektorilämmittimetkin ovat melko matalalämpöisiä eivätkä aiheuta ”palaneen pölyn hajua” – kuten vanhat saattoivat tehdä.
Vastaajana
Jarkko Hintsala
energia-asiantuntija
HSY:n Ilmastoinfo