Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Robottiruohonleikkuri ”Osku” pitää nurmikon siistinä ja antaa aikaa lomanviettoon

16.5.2021

Nurmikolla edestakaisin surffailevan robottiruohonleikkurin puuhat ovat hauskaa seurattavaa. Kaupan päälle tulee helpotusta pihatöiden teossa.

Michael Gartz antoi ruohonleikkurilleen ihmisen nimen. Nurmikolla edestakaisin surffaileva laite onkin veikeä kapistus ja sillä on selvästi inhimillisiä piirteitä. Töihin sitä ei kuitenkaan tarvitse suostutella.

– On helpompi puhua Oskusta kuin robottiruohonleikkurista, mutta ristimiselle on loogisempikin selitys. Käyttöönoton yhtey­dessä valmistajan palvelimelle avattiin käyttäjätili, ja laite piti nimetä sinne. Samalla Osku sai oman nettiyhteyden, jolla se juttelee minun ja valmistajan kanssa, kertoo Michael.

– Tekniikka kiinnosti. Tuttavien kotona on valtavan isot nurmikkoalueet, ja heillä on käytössä kaksi tällaista leikkuria. Seurasin viime kesänä niiden työskentelyä ja innostuin asiasta. Ennen minulla oli päältäajettava ruohonleikkuri, ja sen jälkeen hankin Avantin pienkuormaajaan keräävän leikkurin. Ruohon leikkaaminen ei siis ollut mikään ongelma, mutta tekniikkafriikin luonne innosti kokeilemaan uutta. Avantin leikkurin jätin vielä Oskulle kaveriksi. Saan sillä silputtua ja kerättyä lehdet syksyisin, kertoo Michael.

Kun robottileikkurin akun virta vähenee, se ajaa itsensä automaattisesti latausasemaan.

Laitteen valintaan paneuduttava

Robottiruohonleikkurit ovat yleistyneet vasta viime vuosina, mutta ne ovat olleet markkinoilla jo 2000-luvun alkuvuosista lähtien. Malleja on jo aika paljon, ja ominaisuudet poikkeavat toisistaan. Kahta ihan samanlaista pihaa ei varmasti ole, ja käyttäjät arvostavat eri ominaisuuksia. Sama leikkuri ei ole paras mahdollinen kaikille. – Kävin läpi aika paljon aineistoa ja testaustuloksia ennen oman leikkurini hankintaa. Valinnassa ehkä painavimpana syynä oli Oskun käyttämä paikkatunnistus, joka tapahtuu sekä maahan upotettavan rajauskaapelin että satelliitista tulevan GPS-signaalin avulla.

Hyvä suunnittelu palkitsee

Leikattava alue rajataan maahan upotettavalla sähkökaapelilla, joka muodostaa yhtenäisen silmukan. Leikkuri voi kulkea käytäväkiveyksen yli, ja se muuttaa suuntaa kohdatessaan esteen. Se myös oppii muistamaan työmaallaan olevien esteiden paikat ja hiljentää vauhtiaan ennen kohtaamista. Monille pihoille jää kuitenkin alueita, joihin leikkurin ei haluta menevän. Näistä voi tehdä saarekkeita rajauskaapelilla. Latausaseman paras sijainti on keskellä leikattavaa aluetta, jolloin leikkurilla on aina mahdollisimman lyhyt matka ajaessaan ladattavaksi. Leikkuualueen rajauskaapelissa on matalajännitteinen sähkö, joka ei ole vaaraksi, mutta johdon on pysyttävänä ehjänä. Puutarhurin on muistettava kaapelin sijainti tehdessään kaivaustöitä pihassa. – Osku tekee samanpituisia työpäiviä kuin mekin eli leikkaa nurmea klo 8–16. Nurmikko on siistinä ja piha meidän käytössämme, kun tulemme töistä.

Nurmikko aina kunnossa

– Koskaan aikaisemmin nurmikko ei ole näyttänyt yhtä vihreältä eikä pysynyt näin hyvässä kunnossa. Nyt kun nurmea leikataan joka päivä ja vain muutama milli kerrallaan, ruoho on elinvoimaisempaa. Leikattua silppua on kerralla vain vähän, se maatuu huomaamatta. Ja helppoahan ruohon leikkaaminen nyt on, oikeastaan vain pientä viimeistelyä trimmerillä. On kiva katsella, kun Osku tekee hommia. Se tulee näkyviin milloin minkäkin pensaan takaa ja on joskus piilossa aika pitkään. Vahtimista se ei kuitenkaan tarvitse. Voin seurata matkapuhelimen sovelluksesta sen tekemisiä ja vaikka tonttikartalle piirtyneitä ajolinjoja, kertoo Michael. – Tontin maaperä on melko pehmeää, ja raskailla leikkureilla on ajettava tietyistä paikoista aina samaa kohtaa. Renkaiden jäljet painuvat helposti maahan erityisesti puron rannassa, jossa on kosteaa pitkälle kevääseen ja syksyisin. Osku painaa vain reilut 10 kg eikä jätä minkäänlaisia painaumia nurmeen.

Leikattavan alueen reunoille asennetaan matalajännitteiset sähkökaapelit n. 3 cm:n syvyyteen. Asennustyön voi tehdä myös itse, mutta helpoiten se sujuu myyjäliikkeen asentajalta.

Ammattilaisesta apua asennuksessa

– Rajauskaapeleiden asennuspaketin hinta oli n. 400 euroa. Mietin pitkään, selviäisinkö työstä omin avuin, mutta ilman sopivia työkaluja ja osaamista urakka tuntui liian isolta. Myyjäliikkeen asentajalla oli puutarhajyrsimen näköinen kaapeliaura, jolla hän upotti 1 800 neliömetrin pihaan tarvittavat 450 m kaapelia muutamassa tunnissa. Tekniikan lisäksi taito oli tässä ratkaisevaa. Hän osasi suoralta kädeltä sanoa, miten kaapelit missäkin kohdassa kannattaisi vetää. Ilman kokemusta olisin varmasti tehnyt virheitä, joita on hankala korjata myöhemmin. Gartzin robottileikkurin, asennuspaketin  ja lisäetuna tulleen akkukäyttöisen trimmerin kokonaishinta oli viime kesänä 4 000 euroa. Hintahaitari on aika iso riippuen leikkurin ominaisuuksista ja tehosta. Alle tuhannella eurolla saa jo edullisimpia malleja, mutta isoimpiin leikkureihin voi sijoittaa yli 5 000 euroa.

Michaelin vinkit robottileikkurin hankintaan:

  • Tutustu huolellisesti eri mallien ominaisuuksiin, jotta löydät parhaiten itsellesi sopivan laitteen.
  • Valitse leikattavan alan mukaan oikeankokoinen leikkuri.
  • Käytä rajauskaapelin asentamisessa apuna ammattilaista.
  • Sijoita latausasema keskelle aluetta.
  • Terien vaihto ja ohjelmistopäivitys on hyvä tehdä ammattiliikkeen vuosi- huollossa.
  • Talvisäilytys kuivassa, lämpimässä tilassa.

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki