Verkkopalveluehdot VPE2024 – tärkeimpiä muutoksia
Verkkosopimuksen tekeminen ja käyttäjän sähkön hankintaa
koskevat muut sopimukset
- Sähkömarkkinalain mukaan uudet verkkopalvelu- ja myyntisopimukset tehdään aina samoille sopimuskumppaneille.
- Ennakkolaskutus ei ole mahdollista kuluttajille.
- Lisätty taseselvitysjakson määritelmä sekä päivitetty terminologiaa esim. liittymispisteen ja etämittauslaitteiston osalta. Huomioitu taseselvitysjakson muuttuminen tunnista varttiin.
- Sähkövarastot on lisätty asiakastyypiksi.
Sähköinen asiointi
- Sopimukseen mahdollisesti liitettävä tuotehinnasto voidaan esittää jatkossa myös sähköisesti verkonhaltijan verkkosivustolla tai muussa erikseen sovitussa paikassa.
- Lisäksi palveluhinnastot on eriytetty kokonaan erilliseksi sopimuksesta. Jatkossa riittää, että sopimusvahvistukseen lisätään linkki, jonka kautta asiakas löytää kulloinkin voimassa olevan palveluhinnaston. Palveluhinnaston muutoksista ei tarvitse jatkossa lähettää asiakkaalle esim. hintamuutosilmoitusta sopimusehtojen mukaisella tavalla.
- Jatkossa asiakkaalle voi lähettää sopimusvahvistukset sekä hinta- ja ehtomuutosilmoitukset ensisijaisesti sähköisesti ja kuluttajan pyynnöstä veloituksetta paperilla. Käyttäjän tulee saada tieto ilmoituksen olemassaolosta sähköisessä asiointipalvelussa sekä ilmoituksen keskeisestä sisällöstä ennalta sovittavalla tavalla, esimerkiksi sähköpostitse tai tekstiviestillä. Lisäksi verkonhaltijan on kerrottava kuluttajalle sopimusvahvistuksella selkeästi ja ymmärrettävästi oikeudesta paperiseen asiointiin.
Sähkölaitteet
- Sama sähkölaitteisto ei voi olla osa useampaa kuin yhtä sähkönkäyttöpaikkaa samanaikaisesti eikä vuorotellen. Sähköasennukset tulee tehdä siten, että yhden sähkönkäyttöpaikan sähkön saannin keskeyttäminen ei vaikuta muiden sähkönkäyttöpaikkojen sähkön saantiin, ellei asiasta ole erikseen toisin sovittu. Näitä ehtokohtia ei kuitenkaan sovelleta sellaisiin sähkönkäyttöpaikkoihin ja nimellisteholtaan enintään 100 kilovolttiampeerin sähköntuotantopaikkoihin, joiden mittaus toteutetaan samalla jakeluverkonhaltijan sähkömittarilla mittausta koskevan lainsäädännön mukaisesti.
- Sähkönkäyttöpaikan sähkönkäyttö tai -tuotanto ei saa ylittää verkkosopimuksessa tai liittymissopimuksessa määriteltyä maksimivirtaa (sulakekoko) tai sovittua maksimitehoa. Jos verkkosopimuksessa on sovittu liittymissopimusta pienemmästä maksimivirrasta tai maksimitehosta, sovelletaan pienempää maksimivirtaa tai maksimitehoa.
- Sähköautojen latauslaitteistot ja energiavarastot on lisätty ennakkoselvitystä vaativien laitteiden listaan.
- Käyttäjän on ilmoitettava viipymättä havaitsemistaan vioista tai häiriöistä.
Sähköntuotantolaitteistoa koskevat erityisvaatimukset
- Lisätty sähkömarkkinalain uusi vaatimus alle 10,8 kilowatin tuotantolaitteistoja koskevasta yksinkertaisesta ilmoitusmenettelystä.
- Käyttäjän on toimitettava tuotantolaitteiston vaatimuksenmukaisuutta ja kuntoa koskevat tiedot verkonhaltijalle selkeästi ja ymmärrettävästi, toimialalla yleisesti käytettävissä olevalla tavalla.
Sähkön mittaus ja mittauslaitteistot
- Verkonhaltija ei vastaa käytön sisäisen mittauksen järjestämisestä.
- Varttimittaukseen perustuva mittaus-
palvelu on päivitetty yleisen aikajaotuksen mukaiseksi mittauspalveluksi.
- Verkonhaltijalla on oikeus arvioida myös tuotannon mittaustiedot.
Laskutus ja maksujen suoritus
- Laskutusta koskevia ehtokohtia on muutettu vastaamaan uutta lainsäädäntöä ja datahubin aikaisia menettelytapoja, huomioitu mm. netotus ja yhteisöjen hyvityslaskenta.
- Mittausvirheen määritelmää on selkeytetty.
- Verkonhaltijan korjatessa käyttäjän laskutusta myyjän puolesta myyntilaskun osalta verkonhaltija soveltaa jatkossa julkisessa hinnastossaan esittämäänsä hintaa, joka perustuu pohjoismaisen sähköpörssin Suomen aluehintaan.
Verkkopalvelun keskeyttäminen
- Huomioitu sähkömarkkinalain toimintamalli, joka koskee tilanteita, joissa asiakkaan sähkösopimus päättyy myyjästä johtuvasta syystä, esimerkiksi myyjän konkurssin vuoksi. Verkonhaltija ei saa keskeyttää kuluttajan verkkopalvelua ennen kuin Energiavirasto on päätöksellään siirtänyt asiakkaan toimitusvelvollisen myyjän vastuulle.
Verkkopalvelun aloittaminen ja viivästys
- Tarkennettu, että verkkopalvelun aloittamisen viivästyksestä johtuvia vahinkoja ei korvata verkkopalvelun aloittamisen viivästyessä siitä syystä, ettei käyttäjä ole vahvistanut verkonhaltijalle turvallisen kytkennän vahvistamista verkonhaltijan sitä pyytäessä.
Vakiokorvaus
- Kuluttajan oikeus saada korvauksia perheenjäsenelle aiheutuneista vahingoista koskee samassa käyttöpaikassa asuvia.
- Päivitetty uudet 1.1.2024 voimaantulleet vakiokorvausrajat sähkömarkkinalain mukaisiksi ja yhdenmukaistettu terminologiaa.
Verkkosopimuksen päättyminen
- Sopimuksen purkua koskevissa ehdoissa on selkeyden vuoksi huomioitu kansainväliset pakottavat pakotteet. Jatkossa verkkosopimuksen välitön purkaminen on verkonhaltijan harkinnan perusteella mahdollista silloin, kun käyttäjään kohdistuu lainsäädännön tai viranomaisen asettamia kansainvälisiä pakotteita. Lisäksi verkonhaltijalla on oikeus vaatia purkamisesta aiheutuvat vahingot korvattavaksi.
Riitojen ratkaiseminen
- Yritysasiakkailla on lain mukainen oikeus saattaa sopimusta koskevat erimielisyydet energiamarkkinariitalautakunnan ratkaistavaksi.
Sähköntoimitusehdot 2024
Sähköntoimitusehtoihin on tehty soveltavasti vastaavat muutokset kuin verkkopalveluehtoihin.
- Ehdot on selkeytetty voimassa olevaa sähkömarkkinalainsäädäntöä vastaavaksi, joten myyjä ei maksa vakiokorvausta, jos kyseessä on myyjän syystä johtuva keskeytys. Vakiokorvausta maksetaan vain verkkopalvelun keskeytyksestä.
Uudet ehdot näet ja voit ladata kokonaisuudessaan nettisivuiltamme: ksoy.fi – sopimusehdot