Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Suojaa herkkä tekniikka ukkoselta ja ylijännitteeltä mökillä

8.6.2022

Modernit kodinkoneet ja viihde-elektroniikka kannattaa suojata ylijännitteeltä mökilläkin. Ukkosen aiheuttamat virtapiikit voivat vaurioittaa laitteita vakavasti.

Käsissämme on hankala yhtälö: Vapaa-ajanasuntoihin hankitaan ja niissä käytetään yhä enemmän herkkää elektroniikkaa sisältäviä sähkölaitteita. Samaan aikaan – ilmastonmuutoksen takia – kesäiset ukkosmyrskyt yleistyvät ja voivat olla reilusti aiempaa rajumpia.

Loma-asunnolla käytännössä kaikki sähkö-, tele- ja antenniverkkoihin johdoilla kytketyt laitteet ovat alttiita ukkosvaurioille, ellei niitä suojata. Vain matkapuhelin (joka ei ole kiinni laturissa) ja omalla akullaan toimiva tabletti tai kannettava tietokone ovat suojassa ukkoselta – ja turvallisia käyttää myös salamoiden leiskuessa.

Pääkytkin ei pelasta

Ukkosen uhka on suurin juuri haja-asutusalueilla, koska siellä on vielä käytössä tolpasta toiseen kulkevia ilmajohtoja. Maakaapeli on turvallisempi ratkaisu, vaikka sekään ei anna sataprosenttista suojaa ukkosta vastaan, toteaa Sähkötekniikan ja energiatehokkuuden edistämiskeskus STEK ry.

Haja-asutusalueilla ukkonen on sikälikin ikävä ilmiö, että salama voi vaurioittaa herkkiä sähkölaitteita, vaikka se iskisi kilometrien päähän mökistä. Jännitepiikki näet leviää ympäristöön helposti sähkö- ja telekaapeleita pitkin. Kesällä kannattaa siis todella seurata säätiedotteita!

Salakavalakin salaman aiheuttama virtapiikki on. Se ei välttämättä riko laitetta mutta voi sekoittaa sen toiminnan. Näin mökillä saattaa odottaa älypakastin täynnä pilalle lämmenneitä tuotteita, koska laitteen ohjausyksikkö on vikaantunut ja kylmä karannut pakastimesta taivaan tuuliin.

Mutta eikös mökin saa sähköttömäksi ja taatusti turvaan ukkoselta, kun katkaisee lähtiessään sähköt pääkytkimestä?

Sähköttömäksi saa – mutta ei turvaan. Salaman aiheuttama virtapiikki on yleensä niin voimakas, että se hyppää vaivatta valokaarena pääkytkimen parin millimetrin turvaraon yli ja pääsee tekemään tuhojaan rakennuksen johtoverkkoon – ja toisekseen, se pakastin…

Maadoitus ja ylijännitesuojat

Tarvitaan siis suojausta.

Aloitetaan järeästä päästä. Rakennukset saadaan salamoilta turvaan ukkossuojilla, jotka johtavat salaman sähkövirran hallitusti katolta maahan. Tyypillinen ukkossuojausjärjestelmä koostuu katolla olevasta ukkosenjohdattimesta, alastulojohtimista ja maadoituselektrodeista. Järjestelmän pystyy asentamaan vanhaankin taloon, mutta uudisrakentamisen yhteydessä se tehdään helpommin ja halvemmalla.

Lisäksi tarvitaan rakennuksen sähkökeskukseen asennettava ylijännitesuojaus. Se pelastaa talon sähköjärjestelmän salaman jännitepiikiltä. Sekä ukkossuojausjärjestelmän että ylijännitesuojauksen asentaminen kuuluu sähköalan ammattilaiselle.

Entä ovatko vapaa-ajanasuntojen katoilla kovaa vauhtia yleistyvät aurinkokeräimet ja aurinkosähkövoimalat ukkosella ongelma tai vaaran aiheuttaja?

Eivät ole, vastaa Sähkö- ja teleurakoitsijaliitto STUL ry. Tämä kuitenkin edellyttää, että järjestelmän on asentanut ammattilainen, joka on noudattanut laitteiden valmistajan antamia asennusohjeita. Silloin aurinkosähköjärjestelmä on turvassa ukkossuojausjärjestelmän ja ylijännitesuojauksen takana. Sama pätee lämpöpumppuihin.

Akkusähköä katkojen varalle

Edellisten lisäksi – ja etenkin niiden puuttuessa – kannattaa turvautua kevyempiin keinoihin. Sellaisia ovat esimerkiksi ylijännitesuojalla varustetut jakorasiat ja jatkojohdot, niin sanotut UPS-laitteet sekä tietenkin keinoista perinteisin eli se, että ukkosen lähestyessä irrottaa kaikkien sähkölaitteiden virtajohdot seinäpistokkeista. Jopa pakastin kestää muutaman tunnin sähköttä ilman, että sen lämpötila laskee olennaisesti.

Ylijännitesuojalla varustetut jakorasiat ja jatkojohdot ovat edullisia ja näppäriä. Parhaan hyödyn niistä saa kuitenkin vasta sitten, kun rakennuksessa on myös kiinteästi asennettu ylijännitesuojaus, huomauttaa STEK ry.

UPS on lyhenne sanoista Uninterruptible Power Supply, jonka osuvin suomennos lienee ’keskeytymätön virransyöttö’. Sähkölaite kytketään UPS-laitteeseen, UPS-laite taas seinäpistokkeeseen. Kun verkkovirta katkeaa, UPS vaihtaa sähkönsyötön automaattisesti omalle akulleen sekunnin murto-osassa. Tämä riittää pelastamaan tiedostot, joita olit juuri käsittelemässä tietokoneella, ja antaa aikaa myös ajaa laite alas hallitusti. Osassa UPSeja on myös yli- ja alijännitesuojaus.

Perustason UPS-laitteiden huonoin puoli on, että ne tarjoavat akkuvirtaa vain minuuteiksi. Jos haluaa työskennellä tietokoneella tätä pitempien sähkökatkojen yli, ladattava varavirtalähde on osuva hankinta. Virtapankkeja löytyy keveistä ja halvoista aina varsin järeisiin ja kalliisiin akkupaketteihin saakka. Virtapankki on kätevä käyttää muutenkin siellä, missä sähköä ei ole saatavilla. Sen avulla saa myös pidettyä pakasteet pitkään jäässä sähkökatkon aikaan.

Varavirtalähteiden mainio puoli verrattuna perinteisiin bensiinillä tai dieselpolttoaineella toimiviin aggregaatteihin on, että ne ovat äänettömiä ja käryttömiä. Tosin jos sähkökatko kestää päiväkausia, akutkin hyytyvät lopulta. Aggregaatti sen sijaan antaa virtaa, kunhan vain laitteeseen muistaa tankata lisää polttoainetta.

5 VINKKIÄ:

  • Tarkistuta, että loma-asunnon maadoitus on kunnossa.
  • Asennuta mökin sähkökeskukseen ylijännitesuojaus.
  • Suosi ylijännitesuojattuja jakorasioita ja jatkojohtoja.
  • Irrota sähkölaitteet verkkovirrasta ukkosen tullessa.
  • Varavirtalähteen akuista saat sähköä katkojen ajaksi.

Hyötytietoa ukkosesta ja salamoista löydät osoitteesta www.ilmatieteenlaitos.fi/salama-ja-ukkonen.

 

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki