Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Vastuullisuuskin kulkee piuhoja pitkin

16.10.2024

Sähkölinjojen rakentamisessa ja purkamisessa on vahvasti mukana vastuullisuus. Puhtaasti tuotettu sähkö saadaan siirretyksi kuluttajille vain hyvin toimivassa verkossa, jonka tulee olla myös ympäristön kannalta kestävästi toteutettu. Sähköverkkojen asema ilmasto-ongelmien ratkaisemisessa onkin keskeinen.

Sekä Kansainvälinen energiajärjestö IEA että Euroopan komissio ovat viime vuosina nostaneet verkkojen merkityksen korkealle vihreän siirtymän toteuttamisessa.

– Vihreä siirtymähän on pitkälti puhtaan sähkön tuotannon lisäämistä ja puhtaan sähkön käyttämistä. Näistä kumpikaan ei onnistu, elleivät verkot ole riittävän vahvat, jotta sähköä kyetään siirtämään sinne, missä sitä tarvitaan, pohtii Energiateollisuus ry:n johtava asiantuntija Ina Lehto.

– Energiateollisuudessa vastuullisuusasiat on jaettu kuuteen pääteemaan. Merkittävin on pyrkimys auttaa yhteiskuntaa hiilineutraaliksi. Sähköverkkoyhtiöillä on tässä merkittävä rooli, Lehto sanoo. Toinen tärkeä teema on luonnon monimuotoisuuden varmistaminen ja luontohaittojen minimoiminen verkkorakentamisessa.

– Kun sähköverkko rakennetaan, sillä on aina jokin maankäyttövaikutus. Nämä vaikutukset on tunnistettava ja pidettävä vähäisinä. Tässä verkkoyhtiöt ovat tehneet paljon töitä, mutta yhä meillä on tehtävää ja opittavaa.

Kierrätetään pitkään

Vastuulliseen toimintaan liittyy olennaisena kiertotalous. Se tarkoittaa materiaalien pitämistä kierrossa mahdollisimman pitkään, niin että jätettä syntyy mahdollisimman vähän. Lehdon mukaan periaate on sisäistetty energia-alalla hyvin, samoin tarve oman toiminnan jatkuvaan kehittämiseen.

– Se, mikä yhtiöillä tuntuu olleen jo pitkään erityisen hyvässä kuosissa, on materiaalien kierrätys esimerkiksi vanhan verkon purkamisessa tai uuden rakentamisessa. Kierrätysasteet vaikkapa kaapeleiden ja muuntamoiden osalta ovat melko korkeat.

Tarkkoja tilastoja kierrätysmääristä koko Suomen tasolla ei silti ole olemassa. Vanhoja sähkölinjoja puretaan Suomessa kuitenkin tuhansia kilometrejä joka vuosi, kun ilmajohtoja korvataan maakaapeloinnilla. Niistä kertyy kierrätykseen kymmeniä tuhansia kyllästettyjä sähköpylväitä ja tonneittain muita materiaaleja.

– Muutamat verkkoyhtiöt ovat jopa lahjoittaneet käytöstä poistettuja muuntamoita Ukrainaan! Hieno teko ja yhtä lailla kiertotaloutta, Lehto toteaa.

Kierrätetään oikein

Mutta mitä oikeasti tapahtuu vanhalle sähkölinjalle, sen komponenteille, kun linja puretaan?

Pylväistä suurin osa toimitetaan vaarallisen jätteen käsittelylaitokselle Riihimäelle, jossa ne poltetaan energiaksi. Pienen osan pylväistä, ne kunnoltaan parhaat, verkkoyhtiöt varaavat vanhojen sähkölinjojen korjaamiseen. Puupylväin tehtyjen sähkölinjojen elinikä on ollut viitisenkymmentä vuotta, nykyisillä kyllästeillä huomattavasti vähemmän.

Posliiniset eristeet – siis ne, joissa sähköjohdot ovat kiinni – murskataan ja uusiokäytetään kivimurskeen tapaan.

Tolppien metalliosat, samoin kuin kaapelit, kierrätetään metalliteollisuudelle. Kaapeleista kuorittava muovi menee polttoon eli energiantuotantoon.

Muuntajissa on muun muassa öljyjä ja vaarallisia aineita sisältäviä komponentteja. Ne kierrätetään ongelmajätteinä, metalliosat taas metalliromuna.

Kielletty kotipihalla

Moni käytti vanhoja, kyllästettyjä sähköpylväitä takavuosikymmeninä piharakentamisessa. Verkkoyhtiöiltä kysellään edelleen ajoittain, voisiko pylväitä ostaa. Niitä ei kuitenkaan saa myydä yksityishenkilöille vaan ainoastaan yrityksille, jotka tarvitsevat niitä toiminnassaan.

Näin määrää jo vuonna 2004 voimaan tullut laki. Se kielsi samalla vanhan kyllästepuun käytön asuinalueilla ja kotitalouksien rakenteissa.

Kiellon perusteena on vanhojen kyllästeaineiden vaarallisuus. Kupari-kromi-arseeniyhdisteet, samoin kuin joskus käytetty kreosootti, on tunnistettu syöpää aiheuttaviksi aineiksi.

Turvallisuus- ja kemikaalivirasto Tukes huomauttaa lisäksi, ettei pihalta mahdollisesti yhä löytyviä vanhoja kyllästepylväitä saa itse hävittää polttamalla, koska liekeistä vapautuu erittäin myrkyllisiä kaasuja. Kaikki vanha kyllästepuu on toimitettava ongelmajätekeräykseen.

Jos kuitenkin haluat käyttää kyllästepuuta piharakentamisessa ja tarvitset järeää tavaraa, nykyisin käytössä olevilla turvallisemmilla aineilla kyllästettyjä tolppia löytyy kyllä uutena, ja niitä saa käyttää – vastuullisesti.

Kymenlaakson Sähköverkon alueella kierrätykseen meni vuonna 2023

Kymenlaakson Sähköverkko kierrättää tarkasti ja turvallisesti

Kymenlaakson Sähköverkon alueella käytöstä poistettujen materiaalien kierrätyksen hoitaa  valtaosin verkostotöistä vastaava Elvera Oy. Kierrätyksessä hyödynnetään edistyksellistä Pohjoismaista osaamista.

Elvera toimittaa noin 3 000 tonnia pylväsjätettä vuosittain kierrätettäväksi. Saman verran kierrätettiin metallejakin viime vuonna.

Tänä vuonna käytöstä poistetut pylväät kuljetetaan Hausjärvelle Fortumin käsittelykeskukselle, jossa ne pätkitään, murskataan ja poltetaan lähellä olevalla Fortumin Riihimäen jätteenpolttolaitoksella uudeksi energiaksi.

Metallit ja muut kierrätettäväksi soveltuvat materiaalit jalostetaan Stena Recyclingin kierrätyslaitoksilla uudelleen käytettäväksi teollisuuden tarpeisiin. Sekalainen metallijae murskataan ja jalostetaan eri käsittelyprosessien avulla uusiksi korkealaatuisiksi raaka-aineiksi, ja ne toimitetaan esimerkiksi teräs- ja metallitehtaille, valimoihin, sulattoihin, paperi- ja muoviteollisuuteen kautta maailman.

Erityistä huolellisuutta kierrätyksessä vaativat käytöstä poistetut jakelumuuntajat, jotka luokitellaan vaaralliseksi jätteeksi. Niiden käsittely on luvanvaraista. Helposti rikkoontuvat muuntajat sisältävät satoja litroja muuntajaöljyä, jonka pääsy luontoon estetään asiantuntevalla käsittelyllä.

Elveralla muuntajat kuljetetaan Stenan Tarvasjoen yksikköön, missä ne puretaan ja kierrätetään. Metallijakeet myydään muun muassa terästehtaiden käyttöön, ja muuntajaöljyt hyötykäytetään  teräketjuöljyinä.

Kierrätysprosessit kehittyvät jatkuvasti

Materiaalien kierrätyksessä hyödynnetään pohjoismaista osaamista, ja vaikeimpienkin materiaalien kierrättämisestä pystytään huolehtimaan entistä paremmin. Loppukierrätykseen tai muuhun käyttöön kelpaamaton materiaali toimitetaan asianmukaiseen ympäristöluvat omaavaan loppusijoituspaikkaan.

Tavoitteena on, että arvokkaat raaka-aineet voidaan pitää yhä paremmin kierrossa ja vähentää loppusijoitukseen joutuvan jätteen määrää.  Samalla edistetään yritystoiminnan vastuullisuutta, vähennetään hiilidioksidipäästöjä ja säästetään maapallon ehtyviä voimavaroja.

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki