Siirry sisältöön
Hae sivustolta

Halogeenit korvataan nyt led-lampuilla – tutustu lamppujen energiamerkintään

1.9.2021

Halogeenien hajotessa tilalle löytyy kaikin tavoin toimivampi led-lamppu. Tässä vinkkejä oikeanlaisen lampun valintaan. Tutustu ostoksilla myös lamppujen uudistuneeseen energiamerkintään.

Halogeeneissa oli puolensa. Ne olivat huikean kirkkaita ja syttyivät nopeasti. Toisaalta polttavan kuumina ne eivät olleet käteviä aivan kaikkialla. Halogeeneitta on opeteltava pärjäämään, sillä niiden tuominen markkinoille kiellettiin EU:ssa syyskuun alusta 2018. Varastot on saanut myydä loppuun. Onneksi energiatehokkaista ja käytännöllisistä ledeistä löytyvät jo toimivat vaihtoehdot lähestulkoon kaikkiin kodin valaistustarpeisiin.

– Led-teknologia kehittyy jatkuvasti, ja pystymme jo tuottamaan ledeinä pienimpiäkin polttimomalleja, tuotepäällikkö Susanna Eestilä Signify Oy:stä kertoo.

Muutamia poikkeuksia kuitenkin on.

– Kodeista löytyy muutamia erikoiskohteita, joihin ledit eivät vielä sovellu. Esimerkkinä uunilamppu, jonka tulisi kestää jopa +300 °C:n lämpötilaa, tuoteasiantuntija Riku Varjela Ledvance Oy:stä pahoittelee.

– Ledien himmentämisessäkin on vielä hiukan kehitettävää. Melko yleiset G4- ja G9-kantaiset halogeenilamput säilyvätkin vielä myynnissä 1.9.2023 asti, tuotehallintajohtaja Jarmo Tomperi Airam Electric Oy:stä kertoo.

Kun olet ostamassa led-lamppua olemassa olevaan valaisimeen, varmista, että kannan koko on oikea ja lamppu muutenkin sopii valaisimeen. Kuva: Signify

Led-lamppua valitsemassa

Uudenlaisten ledien ostaminen saattaa tuntua hankalalta, kun pitäisi osata ottaa huomioon niin monenlaisia asioita. Hehkulamppujen kohdalla riitti yleensä, että tiesi kannan ja wattimäärän.

Myös led-lamppua olemassa olevaan valaisimeen hankittaessa pitää tietää se kanta. Helpoimmalla selviää, kun ottaa vanhan lampun kauppaan mukaan tai ottaa siitä kännykällä kuvan muistin virkistämiseksi. Näin voi myös varmistua, että lamppu mahtuu muotonsa puolesta valaisimeen.

– Monissa myyntipisteissä on erillisiä ohjetauluja helpottamaan lamppuvalintaa. Näille on erityisesti tarvetta, kun valitaan älyominaisuuksia sisältäviä lamppuja, Tomperi huomauttaa.

Jos on hankkimassa aivan uutta led-lamppua, luumeneiden ja kelvineiden kanssa saattaa mennä sormi suuhun. Asiantuntevalta myyjältä voi aina kysyä apua, mutta muutamalla muistisäännöllä pääsee jo pitkälle.

– Valitse lamppu tai valaisin tilan ja käyttötarkoituksen mukaan. Erilaisissa tiloissa valoa tarvitaan eri tavoin.

– Led-lamppujen valovirta (luumen) kertoo, kuinka paljon lamppu tuottaa valoa. Pakkauksista löytyy myös vastaava teho hehkulampuissa helpottamaan valintaa.

– Toimistotilassa toimii hyvin 3 000–4 000 lm:n valaisin tai lamppu, mutta makuuhuoneessa vastaavaan tarvittaisiin ainakin himmennysominaisuutta.

Työtilassa tarvitaan voimakkaampaa valaistusta. Kuva: Airam.

Monelle valon värisävyllä – kuinka lämmintä tai kylmää valoa tilaan halutaan – on suuri merkitys. Miettikääpä, haluatteko kausivalonne kylmän vai lämpimän valkoisina. Yleisimmät led-valaistuksessa käytetyt valon värit ovat 2 700 K (hehkulampun sävy, lämmin valkoinen), 3 000 K (halogeenin sävy, lämmin valkoinen), 4 000 K (neutraali valkoinen) ja 5 000 K (nk. päivänvalolamput, kylmä valkoinen).

Led-lampun vaihtamisesta varmasti selviää, mutta led-moduulin ja/tai virtalähteen vaihto onkin sitten usein joko hankalaa tai mahdotonta. Lähes aina siihen tarvitaan sähköalan ammattilaisen apua. – Jos päädyt hankkimaan kiinteällä led-moduulilla varustetun valaisimen, selvitä asennettavuus, tekniset ominaisuudet (esim. valon määrä, himmennettävyys, värilämpötila) ja elinikä, Tomperi neuvoo. Tietojen tulee löytyä tuotepakkauksesta ja/tai tuotteen teknisistä tiedoista.

Energiatehokkaita ledlamppuja ja -valaisimia löytyy kodin likipitäen kaikkiin tarpeisiin. Kuva Ledvance.

Syyskuun alussa voimaan astuva EcoDesign-asetus ekologisen suunnittelun vaatimusten asettamisesta valonlähteille ja erillisille liitäntälaitteille lisää toimittajien velvoitteita tuotteiden suorituskyvyn, tuotetietojen esittämisen ja kestävän kehityksen vaatimusten huomioimisen osalta. Valaisinpakkauksiin on muun muassa tulossa tieto, ovatko valonlähde ja virtalähde korvattavissa tai vaihdettavissa, ja voiko kuluttaja tehdä sen itse vai tarvitaanko siihen sähköalan ammattihenkilö.

Energiaa säästyy

Ledeihin siirtyminen säästää merkittävästi energiaa: perinteisiin valonlähteisiin verrattuna energiaa kuluu Eestilän mukaan noin 80 prosenttia vähemmän.

– Valmistajat kehittävät tuotteitaan jatkuvasti, ja tätä kautta energiaystävällisyys parantuu myös tulevaisuudessa. Älyvalaistusta, kuten Philips Hueta ja WiZiä, hyödyntämällä jokainen voi itsekin vaikuttaa energiankulutukseen. Se tarkoittaa valaistuksen ohjausta yksilöllisesti elämänrytmin ja tarpeiden mukaan esimerkiksi puheella, ajastuksilla, liiketunnistuksella ja etäohjauksella, Eestilä neuvoo.

Eikä valaistus ole kodeissa mikään suuri energiasyöppö: sen osuus normaalin kodin energiankulutuksesta on Varjelan mukaan enää vain muutaman prosentin luokkaa.

– Tulevaisuudessa meidän pitäisikin pyrkiä parantamaan valaistuksen laatua. Käytetään valaistusta riittävästi silloin, kun sitä tarvitaan. Esimerkiksi värilämpötilan säädöllä voimme vaikuttaa omaan vireystilaamme. Nykyisenä etätyöaikana voimme erottaa vapaa-ajan työajasta vaihtamalla valaistusta tilanteen mukaisesti aktivoivasta rentouttavaan valaistukseen. Tähän löytyy ratkaisuja ihan yksinkertaisesta, seinäkytkimellä käytettävästä lampusta aina älyvalaistusjärjestelmiin, kuten SMART+ WIFI, jota voidaan ohjata puhelimella sovellusta käyttäen tai ääniohjauksella älykaiuttimen kautta, Varjela kertoo.

Juttua varten haastatellut asiantuntijat:

Pohjoismaiden tuotepäällikkö Susanna Eestilä, Signify. Signify on kansainvälinen valaistusalan yritys, jonka brändeihin kuuluu esimerkiksi Philips.
Tuoteasiantuntija Riku Varjela, Ledvance Oy. Ledvance on kansainvälinen valaistustuotevalmistaja, joka on syntynyt Osramin liiketoiminnasta.
Tuotehallintajohtaja Jarmo Tomperi, Airam Electric. Airam Electric on tänä vuonna satavuotista taivaltaan juhliva perheyritys, joka tunnetaan myös laajasta lamppuvalikoimastaan.

LUE LISÄÄ LAMPUISTA:

  • lampputieto.fi/
  • www.motiva.fi/koti_ja_asuminen/
  • kestava_kuluttaminen_ja_hankinnat/
  • energiamerkinta/lamput_ja_valaisimet
  • energiamerkinta.fi/
  • www.airam.fi
  • www.signify.com/fi
  • www.ledvance.fi

 

© Kymenlaakson Sähkö Oy | Kymenlaakson Sähköverkko Oy | Yhdystie 7, PL 9, 47201 Elimäki