Tuuli, myrsky, runsas lumisade tai ukkonen saattavat olla sähkökatkon aiheuttajia. Kirkkaalla ilmalla syy voi olla myös pieneläinten osuminen ilmajohtoon tai puun kaatuminen linjalle. Usein sähköhäiriön syy on silmin havaittavissa.
Sähköhäiriöt ovat joko omassa kiinteistössä, pienjänniteverkossa tai keskijänniteverkossa. Vastuu asiakkaan ja sähköyhtiön välillä kulkee pienjännitejohdon liittymispisteessä.
Nollavika voi aiheuttaa hengenvaarallisen tilanteen.
Kun osa kiinteistöä on sähköttä: esim. yksi pääsulakkeista on palanut tai yksi pienjännitevaiheista on poikki.
Kun kaikki sähköt ovat pois suurelta alueelta, on kyseessä keskijännitevika. Tällöin vika on sähköyhtiön tiedossa. Odota, että sähköt palaavat.
Varaa sähkökatkon varalle
Sijoita nämä niin, että ne ovat pimeässäkin helposti löydettävissä.
Ilmatieteenlaitoksen ohjeita myrskypuuskiin (aukeaa uuteen ikkunaan)
Energiateollisuus ry: varaudu häiriöihin (aukeaa uuteen ikkunaan)
Sähköturvallisuuden edistämiskeskuksen STEK:n Internetsivuilta löytyy paljon hyödyllistä tietoa sähköhäiriöistä.
Pahasti poikki, näin selviät pitkästä sähkökatkosta (pdf-tiedosto)
Ota käyttöösi maksuton tekstiviestipalvelumme, jolla saat tietoa sähkökatkosta. Lähetämme sähkökatkon syyn ja arvioidun keston. Saat palvelun käyttöösi Online-asioinnissa (aukeaa uuteen ikkunaan).
Jos rakennat taloa, rakenna varaava tulisija ja pidä aina riittävästi kuivaa polttopuuta saatavilla. Varalämmitysjärjestelmä on erityisen tarpeellinen vesikiertoisilla lämmitysjärjestelmillä varustetuissa taloissa, joissa sähkön katkeaminen voi pahimmillaan aiheuttaa lämmönjakojärjestelmän jäätymisen ja vaurioitumise
Siirry Mottinetin sivuille (aukeaa uuteen ikkunaan)
Maatilat voivat kätevimmin varautua katkoksiin hankkimalla tilalle varavoimavalmiuden. Tekninen asiakaspalvelumme neuvoo varavoiman hankintaan ja käyttöön liittyvissä asioissa.
Vikapalvelumme palvelee 24 h vuorokaudessa, puh. 05 778 0222