Alla har kära och viktiga jultraditioner och -rätter, men ibland känns det bra med något nytt.
Kanske vi i år ska pröva på traditionella juldelikatesser från främmande länder? De piggar upp det egna julbordet och dessutom blir de en trevlig present att ge vid ett besök eller som matgåva till nära och kära. Här får du några exempel som inspirationskälla.
Fräsch julkranspavlova
I Australien och Nya Zeeland infaller julen under sommarhettan och julens dessert är därför en fräsch pavlova. Denna pösiga marängtårta dekoreras med bär och passar fint också till kaffebordet. Skapa en finländsk julstämning genom att använda lingon eller tranbär som dekoration.
Ingredienser (8 portioner)
4 äggvitor
0,75 kaffekoppar florsocker
1 tsk citronsaft
0,5 tsk vaniljextrakt
halverade jordgubbar samt blåbär
och hallon till garnering
Glasyr
3 dl grädde
1 msk florsocker
1 tsk vaniljextrakt
250 g mascarpone
Tillredning
Hetta upp ugnen till 150 grader. Fodra en ugnsplåt med bakplåtspapper. Rita en cirkel på papperet vars diameter är 22 cm.
Vispa äggvitorna i en stor och ren skål till mjukt skum.
Tillsätt florsockret lite i sänder, en matsked åt gången. Vispa tills sockret löses upp och skummet är styvt, tjockt och glansigt. Vispa ned citronsaften och vaniljextraktet.
Klicka ut blandningen på plåten ovanpå cirkeln som du ritat i formen av en krans.
Grädda i 20 minuter. Sänk värmen till 120 grader. Grädda i ytterligare 45 minuter. Stäng av ugnen. Öppna ugnsluckan på glänt och låt pavlovan stå och kallna helt i ugnen.
Tillred under tiden glasyren: vispa grädde, florsocker och vanilj i en mellanstor skål till mjukt skum med en elvisp. Vänd försiktigt ner i mascarponen.
Lägg glasyren och bär på kransen. Du kan använda lingon eller tranbär till den finländska versionen. Om du vill, kan du strö florsocker över kransen.
Recept: womensweeklyfood/au
Chokladsalami från Portugal
En traditionell dessert som ser ut som salami och påminner om chokladtryffel, är en populär traditionell rätt inte bara i Portugal utan också i Italien. Trots namnet innehåller den inte salami. I Finland passar chokladsalamin bra som delikatess på kaffebordet.
Ingredienser (30 skivor)
250 g mörk choklad
0,75 dl vispgrädde
30 g smör
6 apelsinbakelsekex (Jaffa)
0,75 dl syltad ingefära
1 dl pistaschnötter
1 msk florsocker
Tillredning
Bryt chokladen i bitar.
Koka upp grädde och smör i en kastrull. Lyft kastrullen från spisen.
Tillsätt chokladbitarna och låt stå i 2–3 minuter. Rör om blandningen
tills den är jämn.
Smula kexen och tillsätt dem och den hackade ingefäran och nötterna
i chokladmassan.
Bred ut ett bakplåtspapper ovanpå folie på arbetsbänken och strö över florsocker. Häll ut blandningen på bakplåtspappret och rulla till en hårt åtdragen karamellstång och vrid ändorna i motsatta riktningar.
Låt massan stå och stelna i kylskåpet över natten. Öppna karamellstången och strö florsocker över ytan.
Skär tunna skivor från stången och servera till kaffet. Förvara stången
i kylskåpet.
Recept: Valio
Glutenfri julpudding
Britternas traditionella juldessert är Christmas pudding, vars historia sträcker sig tillbaka ända till medeltiden. Desserten som påminner om en kaka får mogna i kokande vatten. Det lönar sig att tillreda den i god tid före julen så att den hinner få smak. Här får du receptet på en glutenfri julpudding.
Ingredienser (10 portioner)
200 g korinter
200 g sultanrussin
150 g russin
150 g dadlar
1 hel apelsin
0,8 dl Cointreau eller brandy om du vill
200 g rumstempererat smör
1,2 dl brunt socker
3 ägg
1,2 dl glutenfritt basmjöl
7 dl glutenfria brödsmulor
1 msk brittisk kryddblandning
(receptet nedan; om du vill, kan du ersätta kryddblandningen genom att öka lite mängden övriga kryddor)
1 tsk malenkanel
1 tsk kardemumma
1 tsk malen ingefära
0,5 tsk malen nejlika
2,5 dl vatten
Tillredning
Lägg torkad frukt, saften och skalet från apelsinen samt Cointreau eller brandy i en stor skål. Rör om väl och tillsätt vatten. Täck över skålen och ställ den i kylskåpet över natten.
Smörj en 2 liters puddingform med smör och placera ett bakplåtspapper som du skurit till lämplig storlek i formen.
Vispa smör och socker tills blandningen har en ljus färg. Tillsätt äggen ett åt gången. Blanda ner varje ägg väl i blandningen innan du tillsätter följande ägg.
Tillsätt frukten från kylskåpet, brödsmulor, mjöl och kryddor.
Sleva blandningen över i puddingformen och släta ut ytan. Placera två, i cirkelrund form klippta bitar bakplåtspapper som passar perfekt inne i formen, ovanpå puddingen. Bred ännu ut en folie över puddingen och bind den med kökssnöre.
Placera en liten tallrik felvänd på bottnen av en stor kastrull och placera puddingformen ovanpå den. Häll i vatten i kastrullen så att den når halvvägs upp. Låt koka upp och sänk sedan temperaturen. Låt småkoka under lock i ungefär fyra timmar. Kontrollera emellanåt att det ännu finns vatten kvar i kastrullen.
Lyft upp formen ur vattnet efter fyra timmar, använd till exempel en spettsticka för att kontrollera om puddingen är färdig. Om puddingen är färdig fastnar det inte någon deg på stickan.
Vänd försiktigt uppochned på formen och stjälp puddingen på ett serveringsfat. Garnera enligt egen smak och servera tillsammans med vaniljsås.
Brittisk kryddblandning
1 msk malen kryddpeppar
1 tsk malen kanel
1 msk malen muskotnöt
1 tsk malen nejlika
1 tsk malen koriander
1 tsk malen ingefära
Blanda alla kryddorna och förvara i en burk skyddad från ljus.
Recept: Best Recipes
Eggnog eller äggtoddy utmanar glögg
I Nordamerika är äggtoddy, som avnjuts kall en populär juldryck. Den är en blandning av mjölk, äggula, grädde och socker som spetsas till exempel med brandy, whisky eller rom. Även om äggtoddy är en del särskilt av den amerikanska kulturen tros receptet ha uppstått redan på 1200-talet bland munkar i Europa.
Äggtoddy à la Jamie Oliver
Ingredienser (4 portioner):
3 dl konsumtionsmjölk
1 dl vispgrädde
1 kanelstång
1 vaniljstång
0,5 tsk muskotnöt
3 ägg
0,5 dl socker
1 dl mörk rom
kanel eller färsk, riven muskotnöt och en kanelstång som garnering
Tillredning
Klyv vaniljstången och skrapa ut fröna med en knivspets.
Blanda ihop mjölk, grädde, vanilj, kanelstång och muskotnöt i en kastrull. Hetta upp till kokpunkten (rör om så att mjölken inte fastnar i kastrullbottnen) och flytta sedan bort från kokplattan. Tillsätt rom i gräddmjölken.
Separera gulorna och vitorna. Viska gulor och socker till stadigt skum och häll över den heta gräddmjölksblandningen i ett tunt band under omrörning. Plocka bort kanelstången.
Vispa vitorna till skum och vänd försiktigt ned skummet med en spatel i den övriga vätskan.
Häll upp i glas. Garnera med kanel eller färsk, riven muskotnöt och en kanelstång.