Gå till innehållet
Hae sivustolta

Vi testar batteridrivna sågar – Hjälpreda för många jobb

14.6.2023

Vi fick testa tre batteridrivna kedjesågar av olika storlek för att såga ved på stugan. Jyrki Näkki, som arbetar yrkesmässigt med skogsarbete hade inte någon tidigare erfarenhet av batteridrivna sågar och kommentarerna baserar sig på den första upplevelsen.

Makita DUC 357

Vi började med att testa den minsta sågen i serien som fungerar med ett 18 V standardbatteri och en kedjehastighet på 7,7 m/s. Det första intrycket av den drygt fyra kilo tunga sågen var att den kändes avsevärt lätt och liten. Kedjan kunde spännas utan verktyg och därefter fyllde vi behållaren för kedjeolja. Behållaren hade en ganska stor kork vilket gjorde det lätt att hälla i oljan.

Utan belastning uppnådde sågkedjan snabbt topphastigheten och stannade nästan lika snabbt när man lättade på gasen. Vi började med cirka 10 cm tjocka slanor som omvandlades i jämn takt till bastuved. Med tjockare träd kändes sågen lite långsam men den klarade sig ändå bra – den använde bara lite mer tid.

Bland batteridrivna sågar finns lämpliga modeller för skogsarbeten, byggande, kapning av brännved och för trädgården.

Makita DUC 305

Andra i tur var en såg som fungerar med 36 V spänning och vars strömkälla är två 18 V batterier. Den kolborstfria motorn ger en bra verkningsgrad och kedjan som roterar 20 m/s tål belastning utan att hastigheten sjunker nämnvärt. Svärdet fästs med två muttrar som hålls på plats också när kedjehållaren tas loss. Det är en liten detalj, men den sparar tid när man inte behöver leta efter muttrarna i snödrivan.

Man kan höra den höga kedjehastigheten redan på ljudet när man trycker första gången på gasen. Även tjockare stammar kapas utan besvär och tiden blir inte lång när man sågar dem. Den här sågen blev testfavorit. Förhållandet mellan effekt och vikt kändes lämpligt för vedsågning och är sannolikt tillräckligt även för byggarbeten. Sågen skulle lämpa sig även för att fälla och kvista åtminstone mindre träd.

Batterisågen tankas från ett eluttag och därför är det inte nödvändigt att transportera eller lagra bensin. Kedjeolja av bra kvalitet minskar på slitaget av såväl kedjan som svärdet.

Makita UC 010G

Testets flaggskepp var en modell som representerar den kraftfullare varianten. Motorn på 40 V ger kedjan en maximihastighet på 25,5 m/s. Sågen väger 6–7,4 kg beroende på vilket batteri du väljer. Sågen ser ut som och känns i handen som en mellanstor bränslemotorsåg, men dess egenskaper har förverkligats med elteknik.

När man tar sågen i handen märker man genast att sågen har byggts även med tanke på skogsarbeten. Det gick snabbt att kapa tjugo centimeter tjocka träd. Till en början kändes sågens höga effekt fascinerande när vedhögen växte snabbt. Den relativt stora storleken och vikten väcker dock lite misstankar när målet är att hitta en allroundsåg som lämpar sig bäst för många olika användningar. Som enda såg i hushållet gör den här sågen det möjligt att också utföra små skogsarbeten med en batteridriven såg.


Batterimaskiner är framtiden

Esa Virolainen Kotka K-Rauta.

Övergången till batteridrivna verktyg har skett snabbt. Naturligtvis finns det ännu maskiner som fungerar med nätström och bränslemotor, men de kommer att användas mindre i framtiden, förutspår Esa Virolainen på K-Rauta i Kotka.

– Den första batterimaskinen är en relativt avgörande anskaffning vad kommer till valet av märke. I de stora märkena passar samma batterier till olika anordningar och därför är det inte nödvändigt att köpa ett eget batteri för varje verktyg. Till exempel i sågar kan priset på batterierna och en bra laddare utgöra hälften av värdet på hela paketet. Därför lönar det sig att vara uppmärksam på vad som ingår i helheten när man jämför anskaffningar. Li-ion batterierna, som används idag håller flera hundra laddningsgånger och de åldras inte av sig själv när de blir äldre. Exempelvis Makitas sortiment omfattar redan närmare 300 batteridrivna maskiner vilket är också en orsak till att man inte stöter på patrull alltför snabbt.

– Driftspänningen och kedjehastigheten berättar om sågens prestationsförmåga. Makitas sågar fungerar med 18, 36 eller 40 volts spänning. Maximikedjehastigheterna är 7,7–25,5 m/s. En bidragande faktor till användbarheten är batteriets kapacitet som uppges i amperetimmar. En större motor och ett större batteri gör snabbt sågen både större och tyngre och därför är det inte alltid nödvändigt att ha den effektivaste sågen och det största batteriet för alla arbeten. Kedjans skärpa är dock väsentligt viktig. Skogsarbetare filar bettet ofta i samband med varje tankning och även i amatörbruk bör kedjan vässas regelbundet.

– En batteridriven såg är enklare att använda eftersom den startar utan att man behöver rycka. Detta innebär en risk mindre när sågkedjan börjar snurra först när du håller sågen stadigt i händerna. Det gäller dock att ta hand om säkerheten på samma sätt som med andra motorsågar. Sågen är tystlåten, men på grund av ljudet från sågkedjan lönar det sig att använda hörselskydd. Skyddsglasögon eller ett visir i en skogshuggarhjälm skyddar ansiktet medan sågningsskyddsbyxor och skyddsstövlar skyddar benen och fötterna. Det uppstår betydligt mindre buller och inga avgaser alls.

© Kymmenedalens El Ab | Kymmenedalens Elnät Ab | Yhdystie 7, PB 9, 47201 Elimä