Gå till innehållet
Hae sivustolta

Tortillatalko!

26.9.2022

Det är både enkelt och hälsosamt att själv tillreda tortillor helt från början eftersom man undviker tillsatserna i köpta tortillor. Det är roligt att göra tillsammans och i fyllningarna kan du använda vad du har i skåpet, plockar från gården eller skogen eller grönsakslandet.

Du behöver inte göra stora investeringar i apparater för att tillreda tortillor. Degen tillreder du i en vanlig skål, du kan kavla ut den med en vanlig kavle och du behöver inte annat än en torr stekpanna för att grädda tortillor. Du kan göra tillredandet lite skojigare genom att investera lite i en tortillapress av gjutjärn. Med den blir tortillorna jämna och den starkaste i gruppen får en naturlig roll i talkoarbetet.

Du kan använda vete- eller majsmjöl eller en blandning av dem för degen. Degen blir lättare att kavla ut, om du ersätter en tredjedel av majsmjölet med vetemjöl. Du kan också krydda degen med kryddor som du gillar, exempelvis torkad dill eller andra örter.

När du pressar degbollen kan du skydda den med en plastpåse som du öppnat från kanterna.

Fyllning enligt eget tycke och smak

Tortillor är ett enkelt sätt att minska på matsvinnet eftersom du kan använda nästan vad som helst du hittar i kylskåpet som fyllning. Traditionell fyllning i tortillor är utöver kyckling eller malet kött även sallad, lök, tomat, paprika, guacamole, salsa och cheddarsås.

Just nu är det aktuellt med färska grönsaker och rotsaker, svamp och andra läckra ingredienser som växer i närheten. Du kan använda vildfångad fisk i stället för tonfisk och kantareller i stället för champinjoner. Andra fyllningar är ost, tofu, seitan eller varför inte vilt eller pulled pork från torget för närodlat, alla kan välja efter egen smak och diet. Det är lätt att ta i beaktande matallergier och olika favoritsmaker. Med hjälp av såser och tillbehör kan var och en göra sin tortilla lämpligt eldig eller i övrigt passlig för den egna smaken.

Ställ alltså till med tortillatalko! Här några tips för att komma i gång med projektet.

Vetetortillor

  • ca 5 dl durummjöl
  • ½ tsk salt
  • ½ dl olja
  • 2 dl vatten

Majstortillor

  • 4–5 dl majsmjöl (eller 3 dl majsmjöl och 2 dl durummjöl)
  • ½ tsk salt
  • ½ dl olja
  • 2 dl vatten

Mät upp mjöl, salt och olja i en skål. Tillsätt vattnet och rör om till en jämn deg. Om degen känns för lös för att kavlas, kan du tillsätta lite vetemjöl. Låt degen vila i ungefär tjugo minuter.

Rulla degen till en stång och skär den i tio delar. Kavla ut bitarna till tunna bröd med en diameter på ca 18 cm med hjälp av mjöl. Grädda bröden i en het gjutjärnspanna ca 30 sekunder på båda sidorna. Vira in bröden i plastfolie eller en handduk för att hålla dem mjuka.
 (Anna)

Pröva som fyllning:

Picklad rödlök

  • 2 dl vitvinsvinäger
  • 4 msk rörsocker
  • 1 tsk salt
  • ½ dl vatten
  • 1 stor rödlök tunt strimlad

Koka upp ingredienserna i lagen och häll den varma lagen över den strimlade löken. Låt svalna och förvara i kylskåpet. Löken smakar bäst följande dag.

© Kymmenedalens El Ab | Kymmenedalens Elnät Ab | Yhdystie 7, PB 9, 47201 Elimä