Funderar du på att bli småskalig elproducent till exempel med hjälp av ett solelsystem? På den här sidan berättar vi steg för steg hur du ska göra för att skaffa en egen produktionsanläggning och ta den i drift.
Anslutning av småskalig produktion till elnätet kräver utrustning som uppfyller bestämda standarder och rekommendationer. Dessutom krävs det sakkunskap för att installera utrustningen. Ta kontakt med oss i god tid, eftersom produktionsanläggningar inte får anslutas till elnätet utan tillstånd från nätbolaget.
1. Tillståndsärenden
Hör med byggnadstillsynen i din kommun vilka tillstånd som krävs. Ibland kräver kommunen ett separat tillstånd för småskalig produktionsanläggning.
2. Dimensionering av anläggningen
Ta kontakt med vår anslutningsförsäljning för att ta reda på hur stor produktionsanläggning du maximalt kan ha. Om produktionseffekten är större än rekommenderat kan det i vissa fall leda till störningar i elnätet, vilket gör att anläggningens produktion blir lägre än planerat. Bästa avkastningen på din investering får du när du i så hög grad som möjligt kan utnyttja den producerade elen i ditt eget objekt.
Ta också kontakt med anslutningsförsäljningen när du planerar att utöka antalet paneler.
Kontaktuppgifter till anslutningsförsäljningen (öppnas i nytt fönster)
3. Från offerter till handledning
Begär skriftliga offerter på leverans och installation av produktionsanläggningen från den försäljare av solelsystem som du valt. Om du vill försäkra dig om att din anläggning håller hög kvalitet rekommenderar vi att du köper den från en inhemsk leverantör. Ta också reda på var du kan få underhålls- och reparationsservice om det uppstår ett fel i din anläggning.
Bifoga redan i det här skedet blanketten för allmänna uppgifter om mikroproduktion till offertförfrågan. Då försäkrar du dig om att din anläggning kan anslutas till elnätet.
Be genast vid installationen att entreprenören ger dig handledning och instruktioner om hur anläggningen fungerar och hur den ska användas.
4. Blankett för allmänna uppgifter om småskalig produktion
När din anläggning har installerats ska elentreprenören skicka blanketten för allmänna uppgifter om småskalig produktion till ditt nättjänstbolag.
Blankett för allmänna uppgifter om småskalig produktion (öppnas i nytt fönster)
5. Avtal om köp av småskalig produktion
Efter det här ska du ingå ett avtal om köp av småskalig produktion för den el du producerar. Du kan sälja elen till vilken elförsäljare som helst. Ta kontakt med önskad försäljare och ingå ett avtal.
6. Dubbelriktad elmätare och nättjänstavtal
När vi har tagit emot blanketten för allmänna uppgifter och fått meddelande från din elförsäljare om avtalet om köp av småskalig produktion, ingår vi ett nättjänstavtal för produktion med dig. Vi byter också ut elmätaren på ditt eldriftsställe till en dubbelriktad mätare, så att vi kan mäta både el som köpts från nätet och el som matats till nätet. Det kostar ingenting att få mätaren utbytt till en dubbelriktad.
Nättjänstprislista för produktion (öppnas i nytt fönster
Vi byter ut mätaren några veckor efter att blanketten för allmänna uppgifter om småskalig produktion behandlats. Leveranstiden varierar beroende på arbetsläget och tillgången på mätare.
7. Idrifttagning och övervakning
Efter mätarbytet kan du ta produktionsanläggningen i drift och börja producera el.
Information om produktionen visas med hjälp av det övervakningssystem som ingår i solelsystemet. Som vår kund ser du i Online-tjänsten din nettoberäknade elförbrukning och mängden överskottsel, alltså den mängd el som du säljer till ditt elbolag.
Läs mer om nettoberäkning av småskalig produktion (öppnas i nytt fönster)
Till Online-tjänsten (öppnas i nytt fönster)
Mer information på Motivas webbplats på finska.
Kundtjänst, småskalig produktion | Anslutningsförsäljning |
---|---|
05 7780 510 | |
pientuotanto@ksoy.fi | liittymamyynti@ksoy.fi |
rådgivning om småskalig produktion | anslutning av småskalig produktion till nätet, blankett för allmänna uppgifter om småskalig produktion |
En produktionsanläggning som ansluts till nätet ska uppfylla bestämda tekniska krav. Läs vår anvisning.