Gå till innehållet
Hae sivustolta

Blommor från ängen och trädgården på tallriken

19.6.2024

Naturen serverar åt oss en mängd läckra och vackra växter och blommor. Av dem får du helt underbara vilda delikatesser till matbordet.

Det är både populärt och trendigt att samla blommor och vilda örter, det vill säga ätbara växter. Det är inget konstigt med det, eftersom växter som växer vilda i naturen har ett näringsvärde som gör dem till verklig supermat och bästa möjliga ögonfägnad. Och det kostar bara mödan.

I Finland växer det en stor mängd vilda blommor och växter som kan ätas. Maskros och mjölkört hör till de växter som är lättast att känna igen och som kan utnyttjas mångsidigt. Till vårens första läckerheter hör mjölkörtens plantor som kan användas på samma sätt som stångsparris. Senare på sommaren kan du tillaga en välsmakande dryck med väldigt vacker färg av dunörtsblommor.

Alla känner igen maskrosen när de granngula blommorna intar ängarna. Av blommorna kan du tillaga söt, honungliknande sirap eller sylt, vin, te eller smaksätta bakverk med den. Före blomningen kan knopparna konserveras på samma sätt som kapris eller steka lätt i lite olja. Maskrosbladen med släta kanter kan användas på samma sätt som blommorna för att smaksätta en sallad.

Lämpliga i sallader, på bröd, som te eller varför inte som garnering på en tårta är bland annat gatkamomill som har en smak av ananas, honungliknande klöversorter, lila geranium, vaniljsmakande violer, kärv harsyra och djupt blåa klockor, såsom ängsklocka. Från den ekologiska trädgården kan man använda exempelvis kronblad från ringblomma, blommor från krasse, ros, liten tagetes, stockros, kryddörter och gräslök.

Du får blomsocker med en fin arom genom att mala fyra deciliter blommor av älgört, dunört, syren, ros eller exempelvis lavendel till pulver i en mixer tillsammans med strösocker. Torka blandningen på bakplåtspapper i rumstemperatur, i en växttork eller låg ugnsvärme innan du lägger den på burk.

Blommor och ätbara växter är en outsinlig och näringsrik skattkammare. Det gäller bara att studera ämnet och känna igen ätbara växter. Kom även ihåg att försäkra dig om att området varifrån du plockar inte ligger nära landsvägen och att där inte har använts bekämpnings- eller gödselmedel. Den bästa tiden att plocka blommor är genast på morgonen när fukten har avdunstat eller när kvällen är sval och växterna pigga.

Recept:

Sommarkvällens sallad med ätbara blommor och växter blommor och unga blad av daggkåpa

  • syrenblommor
  • violblommor
  • unga smultronblad
  • unga hallonblad
  • blommor och blad av svartvinbär
  • ängssyra
  • granskott
  • sallatsblad

Vinägrett:

  • 3 msk rybs- eller olivolja
  • 1 msk vinäger eller citronsaft
  • ½ tsk salt
  • 1 tsk honung eller maskrossirap
  • finskurna granskott
  • finskurna blåbarsblad

Samla olika slags vilda örter och blommor från en ren och dammfri plats till salladen. Försäkra dig om att du känner igen alla växter som du plockar. Skär bladen mindre, om det behövs och blanda.  Tillsätt blommorna. Tillred vinägretten och rör ner i salladen strax innan du serverar den. Vinägretten smakar gott även till fisk.

Banan- och maskroskaka

  • 2 stora mörka bananer
  • ca 1,5 dl kronblad av maskros (inget grönt med)
  •  3 ekologiska ägg
  • 1 dl rårörsocker
  • 1,5 dl kallpressad jungfruolivolja
  • 3,5 dl glutenfritt mjöl: mandelmjöl passar också
  • 2 tsk bakpulver
  • en nypa salt
  • 2 tsk vaniljsocker
  • 1 tsk Ceylonkanel

Mosa bananerna med en gaffel, rör ner maskroskronblad, ägg, socker, olivolja och mjöl som du har blandat med bakpulver och kryddor. Rör om med en trägaffel och häll över i en smord, långsmal kakform.

Stek i ugn i 175 grader i ungefär 50–60 minuter beroende på ugnen. Låt stå och kallna en stund innan servering.

Recept: Raija Kivimetsä

Maskrossirap

  • 4 dl plockade kronblad av maskros
  • 3–4 dl syltsocker
  • 2,5 dl vatten
  • (citronsaft)

Lägg blommorna en kort stund på bakplåtspapper eller ett ljust tyg så att småkrypen kravlar bort från blommorna. Plocka loss kronbladen och lägg dem tillsammans med vatten i en kastrull. Koka i cirka 5 minuter, lyft bort från spisen och låt kallna i ungefär en halv timme.

Sila över i en kastrull genom en gasväv för silning. Tillsätt socker och låt småkoka i sakta mak tills koket blir sirapsaktigt. Häll över och förvara i upphettade glasburkar.

Du får marmelad om du använder sylt-marmeladsocker i stället för syltsocker. Sirapen och marmeladen smakar gott bland annat till ostar, plättar, i te och som sällskap till naturell yoghurt.

Dryck av dunört och älgört

  • 1,5 l blomställningar av mjölkört och älgört
  • 2 l kokande vatten
  • 1 tsk citronsyra
  • saften från ½ citron eller lime
  • 2–5 dl socker efter egen smak

Skölj blomställningarna i kallt vatten om det behövs. Lägg blomställningarna i ett kärl som tål hetta, exempelvis en kastrull. Pressa citron- eller limesaft över blomställningarna. Häll kokande vatten över blomställningarna.

Låt stå och få smak till följande dag i svalt, sila, tillsätt citronsyra och socker efter egen smak. Rör om, häll på flaska och ställ i kylskåpet. Drycken kan avnjutas som sådan eller utspädd.

Recept: Marthorna

© Kymmenedalens El Ab | Kymmenedalens Elnät Ab | Yhdystie 7, PB 9, 47201 Elimä