Enligt en undersökning som Naturresursinstitutet (Luke) utfört är kaffets andel av hushållens totala svinn 13 procent, dvs. den tredje största genast efter grönsaker och frukt. Hur kan vi minska mängden kaffe som slängs bort eller åtminstone utnyttja den?
Om kaffet är slut där hemma är det ofta lika med en katastrof. Man känner sig lamslagen och tappar all energi omedelbart. Många behöver kaffe inte bara för att vakna upp på morgonen utan även dagligen för att piggna till särskilt under perioden med distansarbete. Det är orsaken till att man ofta kokar lite mer än vad man behöver.
Kaffe är det livsmedel som utgör det tredje största svinnet i hushållen. Finländare slänger i genomsnitt 2,5 liter färdig kaffedryck varje år. Det förekommer visserligen betydande skillnader mellan hushållen: den del, dvs. 16 procent av befolkningen som ger upphov till det största svinnet slängde bort i genomsnitt 13 liter kaffe per person per år. Det är en stor mängd och även dyrt nu när kaffepriset är högt. Det finns dock mycket som kan göras för att åtgärda detta. Här följer några exempel på hur du kan minska kaffesvinnet i ditt hushåll.
Koka exakta mängder
Största delen av svinnet uppstår till följd av att vi kokar för mycket kaffe. Till vardags kan du alltid fråga av kaffedrickarna hur många koppar de tänker dricka. Gänget dricker upp hela innehållet i kannan och det blir inget svinn.
Specialkokare som tillreder en kopp i taget sparar kaffe. De är praktiska särskilt när antalet kaffedrickare är litet och de dricker rimliga mängder i taget.
Använd kaffe som blivit över i matlagningen
Det påstås att kallt kaffe gör dig vacker, men smakupplevelsen blir bättre om du förädlar det lite. Iskaffe gör du genom att blanda kaffedryck med kall mjölk, smaksirap och isbitar.
Smaksätt kaffet och häll det i isbitsformar. Frys ner och lägg i kall mjölk, resultatet är en uppfriskande dryck.
När du bakar kan du använda kallt kaffe i glasyrer och pålägg. Kaffe passar utmärkt exempelvis i glasyren på mockabitar.
Sötat kallt mjölkkaffe kan användas för att fukta en kaka.
Du kan pensla bullar med en kaffedryck som sötats med socker, det gäller bara att komma ihåg att penslingen ska göras genast när du har tagit bullarna ut ur ugnen. Ett utmärkt tips för alla med äggallergi.
En sås med kaffesmak smakar gott till lamm- och nötkött. Du kan också hälla en skvätt kaffe i marinader för att få lite extra smak.
Om du har en stor mängd kaffe som blivit över, kan du koka en läcker kaffekräm. Tillsätt en liten mängd socker i kaffet, red av med potatismjöl till en kräm och klicka vispad grädde ovanpå krämen.
Överloppskaffe kan även användas till att gödsla krukväxter. Tillsätt vatten i kaffet och häll till blommorna. Det finns många som är övertygade om kaffets effekt bl.a. för orkidéer.
Vad ska man då göra med kaffesumpen?
Du får en utmärkt peeling för huden när du blandar en skvätt olivolja i kaffesumpen. Massera in i huden i några minuter och skölj bort.
En liten mängd kaffesump i en burk gör kylskåpsluften fräschare. Du kan också använda kaffesump när du tvättar händerna för att ta bort otrevliga lukter.
Torkad kaffesump lämpar sig som gödsel för växter som trivs i sur mylla, t.ex. rosor, rhododendron, amerikanska blåbär, magnolia och hortensia. Torka kaffesumpen exempelvis på en tidning och blanda med mylla. Det miljövänliga gödslingsmedlet lockar även till sig maskar som gör marken porösare.
Kaffesump driver bort oönskade insekter, till exempel myror. Strö torr kaffesump över de ställen där myrorna håller hus. Kan vara effektivt även mot större djur, exempelvis katter.
Kaffekräm
1 liter kallt kaffe
1 burk (2,5 dl) matlagningsgrädde (15 %)
socker efter egen smak
2 tsk vaniljsocker
5 msk potatismjöl
Mät upp det kalla kaffet och de övriga ingredienserna i en kastrull. Ställ kastrullen på spisen och rör om ända från bottnen så att potatismjölet löser upp sig. Rör om hela tiden tills krämen börjar tjockna och bubblar upp några gånger. Ta bort från spisen och häll över i ett serveringskärl. Strö socker över ytan och dra en plastfilm över. Garnera den kalla krämen och servera.
Glass smakar gott tillsammans med krämen.
(Kotikokki)
Kaffesås till glass
4 dl florsocker
2 dl starkt kokt kaffe
2 msk smör
1 msk vanillinsocker
en nypa kanel
Recept
Koka socker- och kaffeblandningen ca 10 min och smaksätt den med en matsked vanillinsocker och en nypa kanel.
Servera den varma kaffesåsen tillsammans med kall vaniljglass.
Halvfrusna bär smakar också gott när du strör dem över den heta såsen.
Kaffemarinad
1 dl olja
1 dl stark kaffedryck
4 msk honung
2 msk sojasås
1 tsk svartpeppar
Marinaden kan användas till exempel för marinering av gris- och lammkött.