Familjen Niiranen, som består av fem personer, älskar stugliv, naturen och hållbara val. Den energieffektivt renoverade stugan och korta vägen till stugan gör det möjligt att kombinera arbete, fritidsfirande och barnfamiljens vardag.
Familjen Niiranen längtade efter en stuga i fem år tills de stötte på den rätta stugan. De hade övat sig på stugliv redan tidigare på föräldrarnas stuga där utöver Anni och Esa även barnen Einari (12 år), Aarne (10 år) och Oiva (6 år) trivs bra omgivna av naturen. När familjefadern Esas gudföräldrars gamla stugställe kom till försäljning, var köpbeslutet enkelt att fatta. Med köpet kom många varma minnen. Men det var nödvändigt att ta itu med en renovering.
– Stugan var så gott som i rivningsskick. En vattenskada hade fört med sig fukt och mögel i konstruktionerna, och det var många som sa att vi borde bränna upp den. Vi hade dock en specialist på timmerbyggande som byggare och hen ansåg att den gamla stugans timmerstomme ännu var i skick. Det var viktigt också för oss att bevara det gamla och värna om nostalgiska minnen, och därför rev vi allt annat runt stommen och började bygga ovanpå de gamla stockarna, minns Anni Niiranen.
Renoveringen pågick i ett drygt år. Till en början rätades stockstommen ut och lyftes. Familjen på fem personer behövde utrymme och därför byggdes en andra våning ovanpå den gamla. Väggarna fick extra isolering, ett nytt tak och nya golv byggdes och nya fönster och dörrar installerades. Värmeelementen fick en luftvärmepump som kumpan och den gamla eldstaden ersattes med en ny kamin som nu fördelar värme även till den övre våningen.
– Naturen och hållbara lösningar har alltid varit viktiga för oss. Den gamla stockstommen bevarades vid renoveringen och det gamla byggnadssättet respekterades. Bitumentaket gjordes så att det med säkerhet kommer att hålla i många årtionden och en laddningspunkt byggdes färdigt för en elbil, småler Anni.
Det finns inte någon brunn vid stugan så vi hämtar med oss dricksvattnet till stugan. Vi tar tvättvattnet från sjön och leder det till ett gråvattenfilter. Den stämningsfulla strandbastun är en bra plats att tvätta sig. Sommartid används utöver en komposterande wc också ett riktigt utedass.
– En brunn skulle ha ökat renoveringskostnaderna och vi är vana vid att bära vattnet när vi firar stugliv. Hemmet ligger dock nära och tvätt och övriga sysslor kan enkelt skötas där. Det är viktigt att vi kan fira stugliv ute på stugan, funderar Anni.
När renoveringen blev färdig kom stuglivet trevligt i gång som en del av familjens gemensamma vardag. Familjen Niiranen var 90 dagar på stugan i fjol. I år blir stugdagarna mer än hundra.
– Det var viktigt för oss från första början att vi utöver barnens ferier firar även i övrigt mycket tid på stugan. Redan i byggnadsskedet flyttade vi från huvudstadsregionen till en stadsbostad närmare stugan och nu är vår stugfärd inte längre än 15 minuter. Barnens skola och hobbyer sköts smidigt i staden och vi kan sticka oss ut till stugan också med kort varning. Vi är båda företagare och kan distansarbeta smidigt från stugan.
Det är viktigt att barnen lär sig att respektera naturen. Av den orsaken har vi bevarat skogen omkring stugan i så naturligt tillstånd som möjligt. Trampolinen är populär och familjens pojkar har också utrymme att spela bandy, ishockey och basket.
Stugan används året runt, även om familjen besöker den flitigast mellan april och september. På vintern har stugan en grundvärme på 15 grader.
– Med hjälp av fjärrstyrning av luftvärmepumpen skulle det gå enkelt att värma stugan färdigt, men oftast åker någondera av oss föräldrar i förväg till stugan och tänder eld i kaminen och bastuugnen. Stugan är varm och bastun färdig när de andra kommer, berättar Anni.
Energianvändningen i stugan följs noggrant upp med olika slags applikationer. Vi använder börsel och tack vare de lösningar som vi gjort använder stugan måttligt med el. Solpaneler känns inte aktuella ute på stugan, även om sådana var i användning i familjens tidigare egnahemshus i huvudstadsregionen.
– Nu trivs hela familjen ute på stugan. Pojkarna har mer än tillräckligt att syssla med och kompisar och vänner är alltid välkomna till oss. Det skapar en härlig balans i företagarens arbetsdagar att komma till stugan. Ibland känns det lyxigt att som avslutning på en lång dag med bröllopsfotografering komma till stugan mitt ute i naturen, gå till strandbastun och nollställa dagens hektiska sysslor, berättar Anni som jobbar som fotograf.
– Familjen Niiranen har lyckats med att koncentrera den stora familjens aktiva stugliv till små kvadratmeter. Även om bottenytan är under 30 kvadratmeter finns det plats för alla sysslor och utrymmena känns inte trånga. Tvåvåningslösningen, som inte förekommer så ofta i stugor, gör det möjligt att hitta en lugn vrå också för företagarfamiljens distansarbeten.
I samband med renoveringen har den gamla stugans timmerstomme bevarats och höjts på ett skickligt sätt. De stora fönsterytorna ger naturligt ljus inomhus och öppnar samtidigt hisnande vyer i alla riktningar över sjön. Användning på vintern har tagits i beaktande i renoveringen. Fönstren har 2+1-värme-
glas, timmerväggarnas ytteryta har 100 mm extra isolering och bottenbjälklaget och vindsbjälklaget har 300 mm isoleringsskikt, så värmen hålls bra inne i huset. Stugan som värms med el och ved har en årlig förbrukning om 5 000 kWh, vilket känns mycket rimligt.
Luftvärmepumpen och värmeelementen vid behov håller grundvärmen som ställts in på 15 grader. Kaminen med varmluftscirkulation ger snabbt extra värme och stämning när vi kommer till stugan. Det tar oss inte mer än 15 minuter att köra hemifrån till stugan så fjärrstyrning är onödig.
Tvättutrymmena finns i den gamla strandbastun som ligger vid vattenbrynet. Den är i flitig användning även på vintern. Inne i stugan finns endast en liten plats för tandvätt varifrån vattnet leds till ett gråvattenfilter på samma sätt som diskvattnet från köket. Alla kvadratmeter i familjen Niiranens stuga är i effektiv användning.
Följande i tur på arbetslistan väntar en spelplan med sarg som ska få ett konstgräsunderlag. Dessutom behöver båten som skaffats för fiskebruk en vinterförvaringsplats och planeringen av utomhusbelysningen är i full gång.