Elpriset förutspås stiga rekordhögt nästa vinter. Det är även möjligt att det blir begränsningar i eldistributionen, om sparåtgärderna inte har en tillräcklig effekt. Kompisarna Jari Jääskeläinen och Kalervo Saastamoinen från Korpilahti har redan förberett sig för situationen.
Vedförråden är fyllda till brädden och ytterligare skaffade de ett specialparti björkklabbar för de kallaste dagarna. Planer på att förnya elavtalen finns.
En löskubikmeter björkklabbar som eldas i en ugn med en bra verkningsgrad på över 75 procent, ger lika mycket värme som 1 250 kilowattimmar elektricitet. Priset på klabbarna med hemleverans är ca 90–100 euro beroende på beställningsmängden och kvaliteten. Priset på motsvarande elmängd kan vara ända upp till 500–600 euro. Det lönar sig nu för alla som har möjlighet att elda med ved. Ökad användning av ved är ett bra sätt att delta i det pågående spartalkot.
Kalervo har vuxit upp på en bondgård och har allt sedan barnsben varit med om att samla ved. Han har över 70 års erfarenhet av brännved. Jari jobbar med att köra en skogsmaskin och arbetar dagligen med träd. – Efter avverkning blir det ofta kvar trä i skogen som duger bra som ved. Vi samlar dem, naturligtvis med tillstånd av skogsägaren, och sågar dem kortare med motorsåg. Veden transporteras hem till gården med egen paketbil och de klyvs till klabbar med en klyvmaskin. Vi försöker alltid ha tillräckligt med ved på lager för två vintrar. Vi gör klabbar även av träd som växer vid åkerkanten och vi samlar träd från andra lämpliga platser där överloppsträd behöver tas bort, berättar Jari.
– Huset har en stor braskamin av täljsten som vi eldar i flitigt. Braskaminen används även för tillredning av mat, i eldstaden ställs ett galler ovanpå vilket ugnsrätter gräddas i samma värme. Vid sidan av vedeldningen används en luftvärmepump som hjälper till att sprida ut värmen från braskaminen inomhus. De här källorna ger ganska långt all behövlig värme, men vi har även direkt elvärme, berättar Kalervo. – Bostadsytan är 120 kvadratmeter, hushållet med två personer förbrukar totalt 11 000 kilowattimmar el om året. Det tidsbestämda elavtalet upphör i januari och då blir elräkningen säkert större. De har planer på att övergå till börsel och förlägga möjligast stor andel av användningen till perioderna med förmånligare pris. Före sommaren har situationen förhoppningsvis återgått till det normala och då är det ett bättre tillfälle att ta en ny titt på tillgängliga avtal, funderar Kalervo.
– Det är många som bor i ett egnahemshus med eluppvärmning som befinner sig i en verkligt besvärlig situation när elpriset förändras så mycket när det tidigare avtalet löper ut. Till all lycka finns det dock i många hus eldstäder som kan användas för att producera värme med inhemsk vedenergi. Det finns ännu ved i Finland och många människor har i själva verket möjlighet att själv hugga den ved som de behöver och även på det sättet spara i energiutgifterna, tror Kalervo. – På grund av det exceptionella läget har vi utöver energikostnaderna även ett annat viktigt mål i att minska energiförbrukningen och minska på förbrukningstopparna. Många har ännu gällande långfristiga avtal med fast pris som garanterar tillgången till förmånlig el till slutet av avtalsperioden. Då är det lätt att tänka att det inte är så viktigt att delta i spartalkot. Det är dock en gemensam sak för alla att skära ned på förbrukningen, eftersom vi på det sättet kan påverka om det ska bli begränsningar i eldistributionen eller inte, påpekar Kalervo.