Gå till innehållet
Hae sivustolta

Luftvärmepumpen gav lindring i sommarhettan

5.4.2023

I Liena Silens och Raimo Ala-Mäyrys höghushem blev det olidligt varmt på sommaren. Luftvärmepumpen höjde boendetrivseln till en helt ny nivå.

Silens och Ala-Mäyrys hem ligger på översta våningen i ett höghus i Kouvola. Lägenheten med fyra rum och kök är 130 kvadratmeter stor och fönstren är trevligt riktade mot söder och väster. Ovanför lägenheten finns bara husets vind och plåttak. Om somrarna stiger värmen till över 50 grader.

–  I högsommarvärmen var även yttemperaturen på innerväggarna kontinuerligt över 30 grader. Då väggarna är 60 cm tjocka, blev det inte svalare även om vi vädrade och inte heller under natten, berättar Raimo Ala-Mäyry. – Balkongen har inte något tak eftersom vi är på översta våningen, vilket betyder att solen gassar dit obehindrat hela dagen och man kan inte vara där ute i högsommarvärmen.

Lidandet sommartid fortsatte i omkring sju år. När de fick veta om möjligheten att installera en luftvärmepump i lägenheten, gjorde de genast slag i saken.  Paret sitter i husbolagets styrelse så det var lätt att hålla kontakt med den.

–  För att man ska få installera en luftvärmepump krävs tillstånd av husbolagets styrelse. Villkoret för att vi skulle beviljas tillståndet var att utomhusenheten förblir innanför balkongräcket och inte är synlig i husets fasad. Ärendet sköttes smidigt med husbolaget.

Raimo Ala-Mäyry

Nedkylning ger mer boendebekvämlighet

Efter att tillståndet hade erhållits började man utreda vilken nedkylningsenhet som skulle vara lämplig. Som luftvärmepumpslösning valdes en version med två inomhusenheter och en utomhusenhet. På det här sättet försäkrade man sig om att luften ska cirkulera. En inomhusenhet skulle inte ha gett önskat resultat i den labyrintartade lägenheten.

–  Vardagsrummet har en egen inomhusenhet och sovrummet likaså. Utomhusenheten står ute på balkongen. Det gjordes en genomföring i balkongsväggen och utomhusenheten fick ännu en kåpa som skydd. Det krävdes en verkligt lång borr för att den skulle nå genom den tjocka väggen, minns Ala-Mäyry.

Nu sprider sig sval luft överallt i lägenheten.

–  Anskaffningen av luftvärmepumpen höjde nog boendetrivseln till en helt ny nivå hos oss. Nu kan vi sova om nätterna och det är angenämt svalt inomhus också när det är hett ute, även om temperaturen inte ställs in på mer än 23 grader. Vi trivs hemma bättre också på sommaren och längtar inte till sommarstugan lika ofta.

Även Liena Silen njuter av det svala hemmet.

–  Det är ju härligt med en angenäm temperatur i hemmet. Luften känns fräschare och jag känner mig piggare. Förändringen kunde också genast ses i hur hunden betedde sig. Tidigare låg den bara orörlig i värmen och flåsade. Nu när hemmet är svalare är den också tydligt aktivare och piggare.

Familjens sällskapsdjur, 10-åriga golden retrievern Hobo har hittat en lämplig plats att ligga i sovrummet bredvid sängen där den kan känna luftströmmen från luftvärmepumpen.

Ingen brådska till sommarstugan

Nu förflyter sommardagarna ännu smidigare även hemma i stan. Även om paret har en sommarstuga bara på 15–20 minuters bilfärd från hemmet i Itis vid stranden av Pellinge, har de inte längre så bråttom dit för att komma undan hettan.

–  Där är det också ganska besvärligt att vara i högsommarvärmen. Inte heller hunden trivs där alltid. Kanske vår nästa anskaffning är en luftvärmepump till stugan, funderar Ala-Mäyry.


Raimo Ala-Mäyrys tips till alla som planerar att skaffa en luftvärmepump

  • Vela inte utan skrid till verket. Vi led onödigt länge i hemmet som var alltför varmt.
  • Börja planera i god tid. Det krävs tillstånd av husbolaget. Anordningarna kan ha långa leveranstider och det kan vara brist på montörer. Gör beställningen i god tid och inte först sedan när värmeperioden redan är här.

Minneslista för den som bor i ett höghus

Vad gäller det att komma ihåg, om du tänker skaffa en egen luftvärmepump till ett höghus?

  • En anmälan om ändringsarbete ska alltid göras till husbolagets styrelse eller disponent om anskaffningen av en luftvärmepump. Om det är fråga om den första installeringen av en luftvärmepump i husbolaget, lönar det sig för husbolaget att fatta beslut om frågan vid bolagsstämman i samband med vilken husbolagets praxis och omständigheter som ska beaktas klarläggs, berättar äldre jurist Pauliina Haapsaari vid Fastighetsförbundet.
  • När husbolaget har ett principbeslut om frågan, behöver följande som skaffar en luftvärmepump bara göra en anmälan om ändringsarbete till husbolaget och följa de gemensamma riktlinjerna.

Kan husbolaget förbjuda installering?

  •  När luftvärmepumpens utomhusenhet placeras på en balkong som hör till lägenheten, har aktieägaren i princip rätt att utföra ändringsarbetet. Bolaget kan förbjuda installeringen endast om genomförandet av ändringsarbetet, även med tilläggsvillkor inte är möjligt utan att byggnaden åsamkas skada eller förverkligandet eller användningen av en luftvärmepump orsakar bolaget eller en annan aktieägare olägenhet. Olägenheten ska vara större än nyttan som delägaren har av att installera en luftvärmepump. Om installeringen av en luftvärmepump sträcker sig till ett område som är i bolagets besittning, kan husbolaget fritt överväga att ge sitt samtycke.

Du får närmare anvisningar i anvisningen Kerrostalon viilennys ilmalämpöpumpulla (Nedkylning av höghus med luftvärmepump). Den behandlar anskaffning av luftvärmepump för nedkylningsändamål i bostadshöghus som aktieägarens eget ändringsarbete.

Tips för användning av luftvärmepump för nedkylning

  • Ta reda på av försäljaren vilken typ av pump som passar dina behov. Bland annat lägenhetens storlek har en inverkan på det. Försäkra dig om att effekten är tillräcklig och att luften cirkulerar i hela lägenheten.
  • I höghus används luftvärmepumpen endast för nedkylning, inte för att värma.  Pumpen cirkulerar luften i lägenheten genom inomhusenheten, den skapar inte störningar i fläktventilationen
  • En luftvärmepump förbrukar relativt lite el vid kylning. Enligt Motiva kan nedkylningsbruk sommartid förbruka omkring 50–‍200 kWh el. Siffran beror bland annat på utrymmena som ska kylas ned, önskad innetemperatur, längden på värmeperioderna och verkningsgraden hos luftvärmepumpens nedkylning.
  • När inneluften blir svalare, sparar man el även i användningen av kylanordningar. När temperaturen på luften som omger en kylanordning stiger från 25 grader till 32 grader, ökar kylanordningens elförbrukning med 25–40 procent.
  • I många fall känns inomhusluft som är några grader svalare än utomhustemperaturen redan angenäm eftersom kylningen avlägsnar också fukt från rumsluften som får dig att känna dig obekväm. En tillräcklig innetemperatur är 23–24 grader. Ställ in pumpen på nedkylning.
  • Undvik direkt solsken in i rummet genom fönstren när rummet behöver kylas. Du kan använda till exempel markiser, gardiner eller persienner för solskydd.
  • Håll fönster, dörrar och övriga luckor stängda så att kylan inte rymmer ut från rummet.
  • Kom ihåg regelbundet underhåll av luftvärmepumpen i enlighet med bruksanvisningen. Dammsug filtren regelbundet. Det minskar på orenheter och pollen i inomhusluften.

© Kymmenedalens El Ab | Kymmenedalens Elnät Ab | Yhdystie 7, PB 9, 47201 Elimä