Gå till innehållet
Hae sivustolta

Mer glädje av växthuset med hjälp av extra utrustning

25.5.2022

Välj ett växthus efter var det ska placeras och vad du behöver. Plantorna trivs väldigt bra när de får jämn bevattning med ett bevattningssystem och ventilationen och skuggningen i växthuset fungerar.

Vi närmar oss dagen när de pigga små plantorna som sticker upp från myllan på fönsterbrädet kan flyttas inifrån utomhus eller till ett växthus. Trivsamma växthus fyllda med plantor har under coronaåren varit en vanligare syn på husens och stugornas gårdar än kanske någonsin tidigare. Finländarna odlar även entusiastiskt tomater, örter, potatis eller buskjordgubbar på sina balkonger och terrasser. Marknadsföringschef Linda Hästbacka på Kivikangas Oy, som säljer växthus och utrustning till dem vet att odling av nyttoväxter är nu en allt populärare hobby som ger sinnesfrid i vår osäkra och konstant föränderliga värld.

– Under coronaperioden har vi sålt växthus allteftersom vi har fått dem in på lager. För många personer är växthuset som står ute på gården den plats där man kan glömma ogjorda arbeten och alla bekymmer. Det är en plats som du kan kontrollera, även om du inte kan kontrollera världen, konstaterar Hästbacka.

Hon är själv en flitig växthusodlare. Hon råder att välja ett växthus utgående från var det ska placeras och vad du behöver. Hon säger att människor köper till en början ett litet växthus. När de sedan inspireras att odla allt fler sorter behöver de mer utrymme. Hon anser att det lönar sig att fästa uppmärksamhet vid växthusets kvalitet. Hon anser att priset i allmänhet korrelerar med kvaliteten.

En stabil och hållbar stomme är viktig och klara skivor är vackra. Å andra sidan är cellkärneskivor lätta och de går inte sönder lika lätt som glas. Cellkärneskivor är av den orsaken väl lämpade särskilt för barnfamiljer. En cellkärneskiva sprider solljuset och optimerar genom det växtförhållandena. Andra anser att det är en nackdel att skivorna är ogenomskinliga.

Om man föredrar glas, anser Hästbacka att det lönar sig att välja skivor som är tillverkade av härdat glas. Om de råkar gå sönder, splittras glaset till små smulor i stället för vassa, stora bitar. Skivor tillverkas även t.ex. av UV-behandlad polykarbonat, som i folkmun kallas för ”plexiglas”.

Enligt Hästbacka ska det i metallprofiler helst finnas även spår, i vilka man kan fästa krokar bland annat för plantstöd. I krokarna kan man fästa till exempel hyllor och bord, skuggningstyg, rullgardiner eller varför inte amplar.

Automatiska öppnare ser till att ventilationen i växthuset fungerar.

Maximera växten med tilläggsanordninga

Du kan skaffa bevattnings- och fläktsystem, värmeaggregat och extra isolering till växthuset som bidrar till att hålla växtförhållandena optimala från vår till höst. På sommaren är det viktigt att det finns tillräcklig vädring i det heta och fuktiga växthuset.

Nästan alla skaffar till fönsterluckorna automatiska öppnare för växthusluckorna som fungerar med bivax. Vaxet i anordningens styrcylinder expanderar när det blir varmt och skuffar upp luckan när temperaturen är omkring 17–25 C.

Olika typer av automatiska bevattningssystem är också nyttiga och populära. De sköter bevattningen automatiskt även när trädgårdsmästaren inte själv har tid att vattna växterna.

Vissa bevattningssystem ansluts till vattenledningsnätet och de droppar i jämn takt vatten över växterna. Med hjälp av en timer fungerar bevattningen när man vill. En del andra fungerar med sensorer i vilka det bildas ett naturligt sugtryck när myllan runt plantan torkar.

Undertrycket som uppstår i sensorn öppnar spärren till droppbevattningsslangen och vatten börjar långsamt droppa ner på marken. Du kan sticka en egen sensor i myllan för varje växt.

Systemet med sensorer lämpar sig även till exempel för stugor som inte har elektricitet, medan bevattningssystemet som ansluts till en vattenledning i de flesta fall kräver elektricitet. I system som fungerar med sensorer kan man använda regnvatten som värms upp i tunnor på sommaren och därför är vänligare mot växterna än kallt vattenledningsvatten.

Gör växtperioden längre med hjälp av ett värmeaggregat

Växtperioden i växthuset kan förlängas med hjälp av ett värmeaggregat på våren och hösten.

På våren och hösten är det möjligt att förlänga växtperioden genom att använda ett värmeaggregat i växthuset. Välj ett värmeaggregat som fungerar antingen med el, gas, lysfotogen eller exempelvis paraffin utgående från vad du behöver och om växthuset har el. Ett värmeaggregat som har en termostat stänger av sig själv när den inställda temperaturen har uppnåtts i växthuset. På motsvarande sätt startar det när temperaturen sjunker och fungerar då samtidigt som köldvakt.

– Jag har planterat plantor i ett uppvärmt växthus redan vid påsktid, tipsar Hästbacka.

Du kan också isolera växthuset eller dela upp det i mindre utrymmen med bubbelfolie som hängs upp i konstruktionernas profiler. Särskilt små värmeaggregat orkar inte nödvändigtvis värma upp hela utrymmet utan endast en avgränsad del. Detta gör uppvärmningen effektivare och minskar även elförbrukningen om ett elvärmeaggregat används.

Värmeaggregatet fungerar lika bra på en inglasad balkong. På samma sätt lämpar sig även bevattningssystem såväl för en inglasad som öppen balkong och på terrassen.

Förhållandena i växthuset kan styras med mobilen. Exempelvis med OmaVahti Oy:s mätare får du kontinuerlig information om förhållandena i växthuset, såsom temperaturen, luft- och jordfuktigheten, koldioxidmängden och ljuset.

– Det går också att ansluta styrningen av bevattningssystemet till mobilen. Med hjälp av mobilen kan du styra pumpningen av vatten till exempel från brunnen eller sjön med en tidsinställd strömbrytare eller ett fjärrstyrt ställdon för en kulventil som installeras i vattenmatningen, konstaterar Omavahti Oy:s Ville Hellman.

Låt skaparkraften flöda i växthusets inredning. Bygg en läshörna, om du älskar att läsa och placera en för utomhusbruk avsedd vilstol eller soffa i växthusets vackraste hörn. Den som är händig kan bygga ett personligt växthus av gamla fönster. Utöver fönster behövs även bl.a. sockelmaterial, virke, skruvar, fästanordningar för dörrar och vädringsluckor, målfärg och cellplattor för taket. På nätet hittar du bloggar som ger anvisningar om hur man snickrar ihop ett fönsterväxthus.

© Kymmenedalens El Ab | Kymmenedalens Elnät Ab | Yhdystie 7, PB 9, 47201 Elimä