Även om Finland är landet med tusentals rena sjöar duger ytvattnen i allmänhet inte som dricksvatten. Därför är det säkrast att rena åtminstone dricksvattnet och matlagningsvattnet på stugan. De effektivaste filteranläggningarna gör till och med sjövatten med blågrönalger och salt havsvatten brukbart.
De enklaste reningsanordningarna är små filter som skruvas fast i vattenkranen, vattenröret eller slangen med vilken vattnet tas upp från sjön. Filterenheten kan även vara ett separat rörligt kärl, till vilket vattnet bärs med en hink eller leds med en slang – och tyngdkraften sköter resten.
Filter av den här typen lämpar sig utmärkt för semesterbostäder utan el.
De är dock inte särskilt effektiva. I allmänhet avlägsnar deras filter, och i vissa modeller deras kemikalier, humus och stora partiklar från vattnet, men inte nödvändigtvis bakterier, virus eller blågröna alger.
Javisst, enligt hälsomyndigheterna dödas sjukdomsalstrare när vattnet kokas i ungefär fem minuter – men det tar ändå inte kål på giftiga blågröna alger. Dessutom är det lite besvärligt.
De minsta filtren och filtreringsanordningarna är inte dyra, priset varierar från några tior till hundralappar.
UV-sterilisationsapparater, i prisklassen från under hundra euro till några hundra euro, representerar en klart mer avancerad teknik.
I dem desinficeras vattnet genom att använda ultraviolettljus, mer specifikt UV-C-strålning. UV-C förekommer inte på jordgloben på naturlig väg eftersom atmosfären filtrerar bort den, vilket är bra eftersom UV-C-strålning är farligt. Den förstör dna i en levande varelse och vid sidan om nästan alla kända bobbor.
Ett typiskt UV-C-vattenfilter är en rörformig eller liten behållare inne i vilken UV-C-källan har placerats. Anordningen kan installeras direkt i hemmets kranvattenlinje. Elektronikdelen ansluts antingen till ett eluttag eller det fasta elnätet.
UV-sterilisationsapparater har olika effekt. Även små anordningar renar vatten väl. Enligt tillverkarna tar de kraftfullaste modellerna död på upp till 99,99 procent av bobborna, vilket gör vatten av den här typen lika rent som destillerat vatten.
Med en ännu större investering, från flera hundra euro till flera tusen euro, får du eldrivna vattenreningsanordningar.
När du studerar dylika anordningar stöter du oundvikligen på uttrycket ”omvänd osmos”. Det utgår från biologitermen ”osmos”, som avser vattenmolekylernas strävan efter att röra sig genom cellmembranen från en vätska med låg salthalt till en vätska med högre salthalt.
I anordningar med omvänd osmos görs naturens princip till den motsatta. Cellmembranen har ersatts med ett ytterst tätt filter mot vilket vattnet drivs med trycket i rörledningen. I praktiken är det endast vattenmolekyler som kan tränga genom filtermembranen.
De bästa anordningarna med omvänd osmos producerar vatten som är rent till 99,99 procent. I många anordningar har man också fattat att lägga till ett mineralfilter som ger vattnets normala pH-värde och fräscha smak tillbaka när vattnet strömmar genom det – något som destillerat vatten saknar.
Trots all fin teknik lönar det sig ändå inte att skaffa en reningsanordning på måfå. Börja med att ta reda på kvaliteten hos vattnet vid den egna stranden, med andra ord vilket slag av orenheter som behöver avlägsnas från vattnet.
En vattenanalys ger svaret på den frågan. Många företag som säljer reningsanordningar utför analyser eller låter ett proffslaboratorium utföra dem. Det är till och med möjligt att en analys ingår i reningsanordningspaketet. I allmänhet undersöks åtminstone vattnets surhet, dvs. pH-värde, järn- och manganhalterna, förekomsten av fluorider, klorider och bakterier samt mängden humus.
Därefter kan du börja koncentrera dig på valet av anordning och fundera exempelvis på följande faktorer: Behöver anordningen elektricitet? Hur stor vattenproduktion är nödvändig för att jag ska kunna använda disk- eller tvättmaskinen? Var ska anordningen placeras – de minsta ryms in i bänkskåpet i köket, de stora exempelvis i stugans tekniska utrymme eller i gårdsskjulet, om det har en elanslutning och ett avlopp. Hur ska anordningen skyddas från att frysa på vintern? Hur stor budget har jag?
Du kan själv installera de enklaste vattenrenarna. Installeringar som kräver el- och rörarbeten är det bäst att lämna åt en fackman.
Hur mycket kostar användningen av vattenreningsanordningar?
Kostnaderna beror naturligtvis på anordningen som du valt, råvattnets kvalitet och hur mycket anordningen används, men tillverkarna talar i allmänhet om några tior, inte hundralappar om året. I praktiken uppstår det kostnader för elförbrukningen och filter eller filterpatroner som ska bytas ut med jämna mellanrum.
En genomsnittsstugägare ska gärna byta ut filtren en eller två gånger om året. Enligt tillverkarna ska den specialtäta membranen i anordningar med omvänd osmos gärna bytas ut ungefär vartannat år. Du kan läsa om rekommenderade intervaller och tillvägagångssätt i bruksanvisningen.
Är då vatten som du producerar själv dyrt eller billigt? En synvinkel är att om du är van att endast dricka köpt vatten på flaska när du är på stugan, så blir själv producerat vatten med säkerhet billigare på lång sikt – trots den inledande investeringen.
Anordningar |
Prisklasser |
De minsta filtren och filteranordningarna |
från några tior till hundralappar |
UV-sterilisationsapparater |
från under hundra euro till flera hundralappar |
Elektriska vattenrenaranordningar |
från några hundra euro till flera tusen euro |
Driftskostnader |
några tiotals euro/år |
Foto: Aqva Finland Oy