Batteridrivna maskiner och elapparater som är avsedda för användning utomhus säkerställer en säker sommar ute på gårdsplanen och stugan.
Vårsolen lockar ut till terrassen, gården och trädgården. Vi ser fram emot underhållssysslor, ska bygga ut terrassen och bygga ett sommarkök. Då går vi efter verktygen och sätter i gång!
– För all del, men var särskilt noga med elsäkerheten när ni jobbar utomhus, uppmuntrar överinspektör Jussi Vesti från Säkerhets- och kemikalieverket Tukes.
Av eldrivna verktyg är batteridrivna maskiner säkrast att använda utomhus. Kom ihåg att vara försiktig när du arbetar utomhus i ojämn terräng med skarvsladdar, eftersom risken att snubbla är påtaglig. Använd stänkskyddade eluttag och skarvsladdar. Välj en skarvsladd som är tillräckligt lång och förläng inte skarvsladden med en annan skarvsladd. En skarvsladd som löper i terrängen är utsatt för skador. Använd till exempel brädor för att skydda en ledning som löper över en färdväg.
Elapparater som används utomhus ska vara skyddsisolerade, skyddsjordade eller fungera med klenspänning. En elapparat som är avsedd för långvarig användning utomhus ska ha en så tät kapsling att vatten inte kan komma innanför den.
Tätheten hos kapslingen i en elapparat anges på en märkning som är fäst på apparatens hölje.
IP-kod |
Förklaring |
IP 43 |
Regntät |
IP 34 eller IP 44 |
Strilsäker |
IP 67 |
Vattentät |
Använd utomhus endast högtalare, armaturer och värmare, som är avsedda för utomhusbruk. Det går enkelt att flytta det laddningsbara nöjescentret och belysningen från terrassen inomhus, om vädret är dåligt.
Elektrifieringen av gårdsplan ska absolut inte utgå från egna inställningar med skarvsladdar. Det är viktigt att låta en fackman sköta de egentliga elinstalleringarna. Eluttag som installeras på gårdsplan, i trädgården, på terrassen eller i sommarköket ska vara jordade och felskyddade.
Elentreprenören ger råd om var du behöver eluttag och belysning och svarar även för kvaliteten hos installeringsarbetet.
Jordfelsskyddet eller -brytaren skyddar elapparaterna och deras användare mot elstötar och gör risken för elbränder avsevärt mindre. Den förhindrar skadliga elströmmar och kopplar snabbt bort farlig spänning i en felsituation.
– En jordfelsbrytare i utomhuseluttag kan skydda mot stora skador, eftersom en normal säkring kräver en betydligt större felström innan den brinner.
Nya installeringar är försedda med jordfelsbrytare. Om elcentralen inte har en jordfelsbrytare kan man använda ett jordfelsskydd som ansluts till eluttaget. Det är en billig livförsäkring och kostar några tior.
Elinstalleringarna i en gammal stuga bör alltid kontrolleras i samband med renoveringar och absolut alltid, om det uppstår minsta lilla misstanke om elsäkerheten. I en gammal stuga finns det ofta alltför få eluttag för dagens behov. Det behövs skarvsladdar och kopplingsdosor. Den totala belastningen kan bli alltför stor och säkringarna brinner titt som tätt.
Alla elapparater som är kopplade till elnätet är utsatta för åskskador. Åskskador inträffar mest på landsbygden där det ännu finns många luftledningar. Om väderleksutsikten lovar åska eller ni åker bort från stugan, lönar det sig att ta alla apparater med elektronik ut ur eluttagen.
– Kylskåpet och frysen kan få vara kvar i nätet, om de innehåller livsmedel som ska förvaras, säger Vesti.
Elbilsbeståndet i Finland ökade i fjol med 69 940 elbilar. Nu utgör de redan 7,9 procent av bilbeståndet. Det är alltså ganska många som kör till stugan med ett laddbart fordon.
Om du vill ladda elbilen på stugan, måste där finnas en elanslutning.
– Det lyckas inte enbart med solpaneler som dimensionerats för stuganvändning, betonar ledande sakkunnig Jaakko Ketomäki vid Motiva.
En elbil kan också laddas från ett vanligt jordat hushållseluttag, som är skyddat med ett jordfelsskydd som ingår i den fasta installeringen, med en jordad så kallad suko-kabel som följer med bilen. Laddningen går långsamt eftersom vanliga eluttag inte är avsedda för långvarig belastning över åtta ampere.
När man laddar första gången med en suko-kabel är det särskilt viktigt att försäkra sig om att eluttaget är i skick och tål belastningen. Det får till exempel inte överhettas. Det är inte tillåtet att använda skarvsladdar och därför är det nödvändigt att få bilen tillräckligt nära ett utomhuseluttag. Kolla att kabeln inte ligger på marken.
Allmänt taget är det möjligt att installera en 11 kW trefasig laddstation också på stugan, om storleken på huvudsäkringarna är sedvanliga 3 x 25 A, men den slutliga laddningseffekten klarnar först i samband med installeringen. Du kan köpa en högklassig hemladdningsanordning för under tusen euro. Dessutom måste du betala en installeringskostnad.