Gå till innehållet
Hae sivustolta

Solpaneler – för miljön och bekvämt boende

14.5.2023

Naturen är starkt närvarande i Fredrikshamn. Den praktfulla gården framför Johanna och Arto Tillis egnahemshus badar i sommarens första grönska och solsken. Kronan på landskapet är havet som glittrar blått – och solpanelerna som glimmar på taket.

Familjen Tilli fattade beslutet om att skaffa solpaneler för ett drygt år sedan.

– Vi fick egentligen impulsen till anskaffningen när vår ena dotter studerade till en dubbelexamen där det ena området var elbranschen. Hon skulle göra sin praktik i Spanien med installering av solpaneler och då kom jag att säga att när du har övat dig på det där så får vi också paneler.  Praktikperioden blev inställd på grund av coronan, men vi beslöt trots det att göra allvar av ett solkraftverk här hemma, minns Arto Tilli.

Allt var dock inte enbart en tillfällighet, eftersom naturen och att röra sig i naturen är viktiga för familjen Tilli.

– Vi rör oss mycket ute i naturen. Vi skidar, cyklar, lever stugliv och dessutom jagar Arto. Vi vill att det ska vara möjligt att njuta av naturen även i framtiden och vi är villiga att bidra med vår insats för att det ska vara möjligt. Bilarna drivs med biogas eftersom vi anser att biogasproduktionen belastar miljön mindre än de övriga energiformerna. Solpanelerna är också vår ekogärning för att bekämpa klimatförändringen, sammanfattar Johanna Tilli. Arto Tilli, som är bland annat ordförande för Vehkalahden Veikot, är av samma åsikt.

Solel för boendekomfort

På egnahemshusets tak ståtar 34 solpaneler. De är riktade direkt söderut, mot havet, och när gården sträcker sig ända till stranden finns det inget som står i vägen för solstrålarna. Ursprungligen uppskattades systemets effekt till cirka 12 kwp. Johanna studerar sin mobil och berättar att produktionen av solel har som bäst uppgått till ca 85 kWh i dygnet. Produktionen följs upp i första hand med en app i smarttelefonen.

Anskaffningen och ibruktagandet av kraftverket löpte som helhet betraktat smidigt utan stora dröjsmål. Vi var tvungna att vänta en månad på invertern, men produktionen kom lämpligt i gång före förra sommaren.

Familjen Tilli har två egnahemshus i samma elanslutning för vars behov solelen används. Husen har sammanlagt ca 250 kvadratmeter uppvärmd yta. Eluppvärmningen har förverkligats genom takuppvärmning, de fuktiga utrymmena har golvvärme. Uppvärmningen understöds av en luftvärmepump, bakugn och ackumulerande öppen spis som visserligen används ganska sällan. I bastun finns det både en vedeldad bastuugn och en elbastuugn. Bredvid huset står ett mindre egnahemshus, som betjänar som sonens bostad. Det har eluppvärmning och en luftvärmepump. Robotgräsklipparen Aimo klipper gräsmattan flitigt och tankar sig själv med solel.

– Vår första prioritet är boendekomfort och naturligtvis miljövärdena. Nu på sommaren kan vi lugnt kyla inomhusluften med luftvärmepumpen och använda el dagtid med gott samvete. Vi är inte särskilt intresserade av teknik. Vi har inte gjort några särskilda automatiska inställningar för elanvändningen och ställer inte heller manuellt in förbrukningen i någon större omfattning, berättar Arto.

Säljaren av solel drar nytta av det höga marknadspriset på el

Nu använder vi börsel, men ännu i fjol hade vi ett förmånligt tidsbestämt elavtal. När priserna steg såldes största delen av solkraftverkets produktion.

– Andelen produktion som såldes följdes upp i första hand genom att studera elräkningarna. Elenergiräkningarna visade glädjande nog på noll eftersom den överlopps solel som vi sålde till nätet kvitterade elen som vi köpte därifrån. Vi betalade naturligtvis överföringsavgifterna för den el som köptes från nätet. Med den farten skulle återbetalningstiden för systemet sannolikt ha krympt till 5–6 år, erinrar sig Arto Tilli.

På grund av energikrisen sparade man även el och deltog i energitalkot. – Vi värmde upp bastun med ved och använde bakugnen flitigt. Ett par sovrum stod tomma när flickorna hade flyttat bort för att studera och vi sänkte temperaturen. Visserligen sover vi även i normala fall i svalt. Rumstemperaturen i de övriga rummen hölls dock vid ca 21 grader, berättar Johanna, som gått över nästan helt och hållet till distansarbete.

Den norska gråa älghunden Brandy med sina tre söta valpar. En av valparna, Freya, stannar kvar i grannhuset som sonens jakthund.

Vilka tips vill du ge till den som överväger att skaffa solpaneler?

– Det var ett klokt beslut att skaffa solkraftverket, vi borde ha gjort det redan tidigare. Det var också ett bra beslut att vi köpte ett lite större kraftverk på första gången. Nu finns det utrymme för laddning av en eventuell elbil och övrig elanvändning i framtiden. Kraftverket kommer att visa sin verkliga avkastningsförmåga över de följande 10—20 åren. I ett hus med eluppvärmning är ett eget solkraftverk även ett försäljningsargument, om vi någon gång tänker sälja huset, funderar Arto Tilli.

– Det lönar sig att välja en pålitlig leverantör för solelsystemet så att det inte uppstår några överraskningar i installeringen eller ibruktagandet. Det lönar sig att inleda projektet i god tid och framskrida på ett förnuftigt och genomtänkt sätt.

© Kymmenedalens El Ab | Kymmenedalens Elnät Ab | Yhdystie 7, PB 9, 47201 Elimä