Det ligger ännu alla möjliga gåvor från trädgården och skogen i frysen som plockats med stor möda lagts i frysen under fjolåret. Nu är tiden inne att röja utrymme för nya gåvor som ska frysas in. Samtidigt har du möjlighet att skapa många olika läckerheter som tillbehör till grillade rätter eller plättfester.
Olika slags chutney ger en pikant smak till exempel tillsammans med fläskspett eller kycklingrätter. En färdig burk går lätt att ta med sig till matbordet också när man grillar utomhus. Rödbetor som blivit kvarglömda i källaren får ett nytt liv som sylt tillsammans med auraost, och läckergommarna befinner sig i himmelriket när de får smaka på söta syltar tillsammans med ostar eller plättar som gräddats över öppen eld. Hemmalagad sylt smakar alltid bättre än färdig sylt som köpts från affären. Dessutom blir du på gott humör när du vet att du minskar på matsvinnet. Samtidigt lagar du en gåva för stugbesök som gör mottagaren glad. Här får du några tips som hjälper dig att komma i gång.
Till grillade fläskspett.
Tillredning
Skala rabarbern och skär den i bitar. Skala även lökarna, skär itu chilin på längden och avlägsna fröna, finhacka den och lökarna. Lägg alla ingredienserna och kryddorna i en kastrull och låt dem sjuda på låg värme i ungefär 15 minuter. Låt rabarberchutneyn stå och kallna en stund innan du serverar den.
(K-ruoka)
Piggt tillbehör till kötträtter.
Tillredning
Mät upp lingon, finhackad lök, socker, vatten, rödvinsättika och salt i en kastrull och låt koka i ungefär en halv timme. Finfördela med en stavmixer. Du kan spetsa smaken med chili eller chilipasta. Låt svalna. Fördela i rena burkar. Tillslut burkarna och förvara dem i kylskåpet.
(Anna / Viini- ja puutarhatila Pihamaa, Asikkala)
Töm källaren som omväxling – rödbeta smakar gott tillsammans med ostar och kötträtter. Ett fantastiskt smakpar: rödbeta och mögelost.
Tillredning
Skala rödbetorna och skär dem i små tärningar. Tillsätt lingonsaft och timjan i kastrullen med rödbetstärningarna. Koka i ungefär en halv timme. Mosa med stavmixer.
Tillsätt syltsocker och vaniljsocker i kastrullen. Låt sjuda i ett par minuter till.
Förvara sylten i en ren burk på ett svalt ställe.
(Valio)
Till sommarens läckra stunder – tillsammans med plättar, glass, våfflor och motsvarande.
Tillredning
Låt bären smälta lite och häll dem sedan i en kastrull. Tillsätt vatten, om du gör sylt av bär med hårt skal (krusbär, vinbär eller dylika). Tillsätt syltsocker.
Värm långsamt upp till kokningspunkten och låt sylten småputtra i 10–15 minuter beroende på typen av bär. Rör om ibland. Skala skummet bort från ytan med en sked eller hålslev.
Lyft kastrullen från spisen. Låt svalna i ungefär en halv timme tills bären inte längre stiger upp till ytan. Rör om några gånger under tiden som blandningen svalnar.
Hetta upp burkar och häll sylten i dem. Tillslut omsorgsfullt. Det tar ungefär ett dygn för sylten att stelna färdigt. Förvara i kylskåpet.
*Koktiden för jordgubbar, blåbär, hallon och andra bär med mjukt skal är ungefär 10 minuter, för bär med hårt skal cirka 15 minuter.
(Dansukker)
Läcker till vetetortilla eller rostat bröd tillsammans med yoghurt-grädde-vaniljskum.
Tillredning
Mät upp ingredienserna i en kastrull. Hetta upp till kokningspunkten under omrörning och låt småkoka i 15 minuter. Låt svalna i 15 minuter och häll sylten i rena, upphettade burkar. Förvara svalt.
(Dansukker)