Gå till innehållet
Hae sivustolta

Tillred hälsosamma chips i hemmaköket

16.8.2023

När man äter chips får man ofta uppleva en kort njutning för att sedan få dåligt samvete. Till all lycka finns det härliga och hälsosamma alternativ till de traditionella potatischipsen. Ingredienserna hittar du från egen gård och med hushållsmaskinerna kommer du lätt igång med tillredandet. Dags att prova!

Hemmalagade chips är trevliga som förrätt eller snacks. Vårens första nässlor innehåller rikligt med vitaminer och vid sidan om potatis smakar alla slags rotsaker gott. Grönkålen hinner växa sig till stiliga chipsingredienser under sommaren.

Smaksätt en burk med crème frâiche med dina favoritkryddor och använd som dippsås. Använd ett par teskedar cajunkryddblandning för en eldig dippsås.

Nässelchips – så goda att de är beroendeframkallande

Ingredienser (4 portioner):

  • 5 dl nässelblad
  • 0,5 dl rybsolja
  • 2 msk salt
  • 2 tsk paprikapulver

Tillredning:

  1. Skölj och torka bladen. Häll nässlorna över i en skål och mät upp oljan. Vänd om på allting så att oljan blandas med bladen så jämnt som möjligt.
  2. Bred ut bladen på bakplåtspapper på en ugnsplåt. Strö över salt och paprikapulver.
  3. Ställ in plåten i ugn i 150 grader i cirka 6 minuter eller tills bladen är torra och olivgröna. Låt inte bladen bli brända. Ät nässelchipsen genast som snacks. Nässelchipsen smakar även gott som förrätt.

Recept: Meillä Kotona

Läckra och krispiga rotsakschips

Ingredienser (4 portioner):

  • 200 g morötter
  • 200 g palsternacka
  • 200 g rödbeta
  • salt
  • för stekning 1 flaska (9 dl) rybsolja

Tillredning:

  1. Skala rotsakerna och skär dem i så tunna skivor som möjligt med hjälp av en mandolin eller en skalare. Håll rödbetschipsen separat från de övriga rotsakerna så att de inte färgar av sig.
  2. Hetta upp oljan i en gryta eller kastrull till 150−160 grader. Fritera rotsakschipsen i små satser i het olja 3−4 minuter tills de blir krispiga. Kolla oljans temperatur under stekningen. Fritera rödbetschipsen sist.
  3. Ta upp rotsakschipsen med en hålslev och låt dem rinna av på hushållspapper en kort stund. Du kan smaksätta chipsen med salt om du vill. Servera genast eftersom chipsen inte håller sig krispiga om de förvaras en längre tid.

Du kan också tillreda chipsen på ett hälsosamt sätt i Airfryer eller ugn. Gör så här, om du använder ugn:

  1. Värm upp ugnen först till 200 grader (varmluftsugn 180 grader). Tvätta rotsakerna och skär dem tunt.
  2. Blanda skivorna med rybsolja och salt. Vänd på dem så att allt blandas. Bred ut rotsaksskivorna på bakplåtspapper så att skivorna inte ligger ovanpå varandra.
  3. Stek skivorna i ugn i cirka 10 minuter tills de har fått lite färg och börjar torka. Följ noga med att skivorna inte blir brända. Om du använder en varmluftsugn, kan du steka flera ugnsplåtar på en gång. Chipsen blir rejält mindre under stekningen och då kan du flytta över torra chips på samma plåt.
  4. Sänk ugnsvärmen till under 100 grader. Låt chipsen i ca 2 timmar torka tills de är krispiga. Öppna ugnsluckan emellanåt så att fukten kommer ut.

Prova att tillaga chips också av potatis eller sötpotatis.
Recept: K-Ruoka och soppa365.fi.

Snabba mikrochips

Ingredienser (4 portioner):

  • 4–5 fasta potatisar
  • en skvätt olja
  • en nypa salt
  • vitlökspulver, basilika eller dylikt

Tillredning:

  1. Om du vill kan du skala potatisen eller så tvättar du dem väl innan du börjar hantera dem. Skär potatisen i tunna skivor med en skalare. Placera skivorna i en sil och skölj bort stärkelsen från ytan. Torka väl.
  2. Lägg skivorna i en skål, häll över en skvätt olja, strö över en nypa salt och blanda om. Placera potatisskivorna ovanpå ett bakplåtspapper på en tallrik.
  3. Stek i mikrovågsugn på full effekt i 3 minuter och sedan ytterligare 2–3 minuter på andra sidan. Häll över i en skål och tillsätt t.ex. vitlökspulver, grillkrydda eller örter, om du vill.

Recept: Kotikokki

Hälsosamma sesam-grönkålchips

Ingredienser (4 portioner):

  • 1 påse (200 g) grönkål
  • 2 msk sesamolja
  • ¼ tsk fingersalt
  • 2 tsk skalade sesamfrön

Tillredning:

  1. Skölj grönkålsbladen och skär bort den träaktiga stamdelen. Skär bladen i munsbitar.
  2. Bred ut grönkålen på en ugnsplåt ovanpå bakplåtspapper. Häll över olja och blanda om så att oljan sprids jämnt överallt. Strö över salt och sesamfrön.
  3. Stek i ugn i 150 grader på mittfalsen i ungefär 20 minuter. Du kan vända på chipsen med en stekspade under stekningen. Låt chipsen svalna lite och servera dem som sådana eller tillsammans med en dippsås.

Recept: K-Ruoka

Dipptips

Koriander-avokadodipp

  • 1 burk crème fraîche
  • 0,5 kruka färsk koriander
  • 1 mogen avokado
  • 2 msk citronjuice
  • salt
  • vitpeppar

Skala avokadon och ta bort kärnan. Skär fruktköttet i tärningar. Häll avokadobitarna i en mixer och tillsätt en skvätt citronjuice så att avokadon inte mörknar. Tillsätt koriander, crème fraîche och kryddor. Kör till en jämn massa. Låt smakerna jämnas ut, smaka av och justera smaken om du vill.

Vitlöksdipp 

  • 1 burk (120 g) smetana
  • 0,5 burk crème fraîche
  • 4 vitlöksklyftor
  • 0,5 tsk vitlökspulver
  • 0,5 tsk vitpeppar
  • 0,5 tsk salt

Finfördela vitlöken med kniv. Blanda ihop alla ingredienserna till en dipp. Låt stå och dra i kallt gärna ett par timmar före servering.

Auraostdipp

  • 1 burk (150 g) crème fraîche
  • 1 dl majonnäs
  • 1 dl smulad auraost (eller mer om du vill)
  • 1 msk Worcestershiresås0,5 dl finhackad gräslök
  • 1 tsk sellerisalt

Blanda ihop alla ingredienserna. Låt stå och dra en stund, smaka av och servera.

Recept: Kulinaari

© Kymmenedalens El Ab | Kymmenedalens Elnät Ab | Yhdystie 7, PB 9, 47201 Elimä